Triatlon i 2015? Sådan kommer du i gang

Er du én af de mange danskere, der i denne tid overvejer at begynde at dyrke triatlon i det nye år, får du her fire gode råd til, hvordan du bedst lykkes med din mission.

Triatlon er ikke kun for super-atleter - alle kan være med! Foto: Jens Arnbo

Vinteren er over os, og det er for de fleste triatleter ensbetydende med off-season' og opbygning til den kommende sæson.

For dig er det måske startskuddet til at prøve kræfter med triatlon i 2015.

Masser af spørgsmål

Er du en af dem, der er helt ny og skal til at kaste sig ud i et forhåbentlig langt og glædeligt triatlon-eventyr, er du sikkert allerede blevet klar over, at ”triatlon-verdenen” kan virke meget uoverskuelig og afskrækkende.

Hvordan kommer jeg i gang med træningen? Hvilket udstyr skal jeg vælge? Hvilke stævner er gode at begynde med? Det er bare nogle af de mange spørgsmål, der melder sig, når man starter med triatlon.

Læs også: Tøj til triatlon: Kom godt i gang

Men hvad er vigtigst for at komme godt i gang? Her i artiklen får du 4 gode råd til komme godt i gang med triatlon i 2015.

1. Få styr på målsætning og rammer

Uanset om din ambition er at gøre dig gældende i toppen ved stævner, eller om dit mål er at gennemføre med en god oplevelse, det vigtigt at gøre sig nogle tanker om hvad en ”opstart” kommer til at betyde.

Både for dig selv, men bestemt også for familie og venner.

Det vigtigste er, at målsætningen motiverer og er realistisk. Lysten til at træne skal altid være det bærende element, og målsætningen skal matche de rammer, du har i din hverdag.

Er du for eksempel familiefar med fuldtidsjob, og har et træningsbudget på 4-5 timer pr uge, kan det være svært at gennemføre en fuld jernmand forsvarligt, og samtidig få en god oplevelse. Så vær realistisk, og del dine tanker med dem, der er tæt på dig.

Få aftalt hvor meget og hvornår du træner, så der ikke opstår misforståelser og skænderier undervejs.

Læs også: Undgå at triatlon ender i skilsmisse

2. Start stille og roligt

Selvom motivationen og iveren efter at komme i gang er tårnhøj, er det en god ide at starte konservativt op og roligt bygge på.

Tag udgangspunkt i din nuværende form, og lad være med at sammenligne dig med andre.

Vi har alle et forskelligt udgangspunkt, og træningen bør være baseret ud fra dette.

Starter du fra ”scratch”, så fokusér på rolige ture, specielt på løbedelen, og brug 1-3 måneder før du kaster dig ud i intervaller. Kroppen skal tilvænnes belastning, og det tager tid.

Muskler og kredsløb adapterer relativt hurtigt, men sener og led er en anden sag, hvorfor det også er her, man ser de hyppigste skader.

Læs også: Intervaltræning: 5 råd til at undgå skader

Brug tid på styrketræning og stabilitetstræning for at skabe et solidt fundament, inden træningen eventuelt intensiveres senere på sæsonen.

3. Få den rigtige træningsrytme

Det vigtigste i træningen er kontinuitet. Med andre ord træningsrytme.

Det gavner både formen, er vigtigt for at undgå skader, og det kan være med til at få lagt træningen i rammer, så den bliver en naturlig del af hverdagen i stedet for at blive en udfordring på ugentlig basis.

Som regel er motivationen ved opstart helt i top, hvilket isoleret set er godt, men samtidig kan det være med til at sløre det realistiske billede af reel tid til rådighed.

Læs også: Triatlon: Spar tid og kræfter i skiftezonen

Hellere vær lidt konservativ i din træningsmængde fremfor at gå 'all-in', hvorefter du måske hurtigt vil finde ud af, at hverken familieliv, krop eller hoved kan holde til det. Det er altid sjovere at skrue op for træningsmængden end omvendt!

For mange kan det være en rigtig god idé at melde sig ind i en triatlon-klub, hvor du udover det sociale element også har mulighed for at få god sparring i forhold til din træning.

At møde ligesindede, som deler samme passion kan virke ekstremt motiverende, og træning i grupper kan være super effektivt og sjovt, så længe du husker på, at du træner fornuftigt - altså træner ud fra dit udgangspunkt og ikke sidemandens.

4. Træn efter et program

For at komme sikkert i mål uden skader, er det en rigtig fornuftig ide at have et program, som du i mere eller mindre grad følger. Ustruktureret træning kan desværre ofte føre til skader, da det er meget vanskeligt at bibeholde overblikket over sin træning og forholde sig kritisk til den.

Om du vælger at hyre en træner, der står for strukturen og indholdet i programmet, eller om du vælger at følge et af de mange programmer, du kan finde på nettet, er mindre vigtigt. Så længe programmet matcher dit udgangspunkt, rammer og målsætning, og det er bygget fornuftigt op, er du i rimelig sikre hænder.

Træningsprogram til triatlon fra vorespuls.dk: Gratis træningsprogram: Begynd på triatlon

Følger du disse fire simple råd, er chancen for succes markant større. Og husk: Træning bør altid være sjovt og udfordrende, men sørg for at lær og respektér dine grænser.