Undgå at triatlon ender i skilsmisse

Dyrker du triatlon, behøver det ikke gå unødigt ud over familielivet. Den fremadstormende motionsform kan sagtens dyrkes flere generationer sammen.

Triatlon vinder stærkt frem med mixet af svømning, cykling og løb, her ved Egedal Familie Triatlon arrangeret af Ganløse Tri-Center Foto: Jens Arnbo

Skal du opbygge en god kondition og mestre svømning, cykling og løb kræver det megen træning, og dermed også meget tid.

Derfor er det en stor udfordring for triathleter at få deres idræt til at gå i en højere enhed med deres familieliv.

"Triatlon må vi vel kalde en skilsmisseidræt," siger Cæcilie Melcher, der sammen med sin mand har været med til at stifte Amager Triatlon Klub, hvor forældre dyrker triatlon sammen med deres børn.

"Det har været vigtigt at skabe en klub, hvor familien kan være sammen, og hvor man har plads til at være menneske også," fortsætter Cæcilie Melcher.

Find balancen

Der er helt sikkert mange individuelle løsninger på, hvordan triatlon bedst spiller sammen med familielivet. Det vigtigste er, at du finder den bedste for dig.

Læs også: Stort tema: Begynd på Open Water-svømning

Én af løsningerne er uden tvivl en familieklub som nystiftede Amager Triatlon Klub, hvor Cæcilies mand Martin er formand. Idrætten var ved at overtage hans liv.

"Anerkendelse for min træning og resultater fik jeg via likes på Facebook og den fantastiske, grænseoverskridende nye idræt tog mit mentale fokus," forklarer Martin Melcher.

Væk fra afhængigheden

Det skete i en grad, så han ofte ikke tog sig tid til sine og ægtefællen Cæcilies børn på 7, 9 og 10 år.

"Hun spurgte hele tiden til min prioritering og ændrede langsomt min måde at tænke triatlon på, væk fra min afhængighed af træningen", tilføjer han.

Sammen udviklede parret et koncept for en ny klub, der på samme tid ville give plads til triatlon-træning og børnetræning med et reelt indhold.

Læs også: Åbent vand: Smørelse forhindrer gener

Familien er med

Til en familietræning i Amager Triatlon Klub laver børnene sjove idrætslege og svømmer, mens deres forældre og andre voksne træner løbe- og svømmefærdigheder.

"Triatlon kræver enormt meget tid til træning, men det fede ved den her ordning er, at familien kan komme med uden at forstyrre min træning", siger medlem Nicolaj Mangaard, der er far til to sønner på 6 og 12 år.

I dag har klubben 100 medlemmer og 50 på venteliste.

Læs også: Tøj til triatlon: Kom godt i gang

Sæt gang i familietræning

Amager Triatlon Klub har som beskrevet fokus på familietræning, men den har også et spor for ambitiøse triathleter.

Har du lyst til, at også din triatlon-klub tilbyder familietræning, så henvend dig til de ansvarlige i klubben.

Er du ikke medlem af en klub, kan du måske hente inspiration i denne artikel til, hvordan du kan involvere dine børn i træningen.