Vintertræning holder dig i triatlon-form
Lad ikke sne og kulde ødelægge din tri-form. Vinter kan byde på afvekslende og god træning. Hold ud, så er formen på plads, når foråret kommer.
Tri om vinteren
Når sne og is rammer landevejen, er det ikke spændende med lange cykelture mere. Men heldigvis er der andre måder at træne tri på. Det er et must at holde træningen i gang over vinteren. Går kroppen i vinterhi, bliver det en hård start til foråret, og du kommer til at bruge måneder på at komme nogenlunde i omdrejninger igen.
Tri-træning om vinteren giver dig mulighed for at prøve andre idrætsformer end om sommeren. Dyrker du vintertræning, vil du:
- Holde kroppen i gang og lægge et godt fundament til sommerens stævner.
- Styrke din motivation. Prøver du træningsformer af, som du sjældent dyrker, kan det give variation og øge lysten til at træne.
Hvor meget skal jeg træne om vinteren?
Du kan træne tri lige så mange gange om ugen om vinteren som om sommeren. Det er mere hvad og hvordan du træner, der ændrer sig. Sørg for variation i tri-træningen, så du styrker muskler og kredsløb ved at få pulsen op.
Her er eksempler på god vintertræning til tri:
Svømning
Svømning kan du fortsætte med uden at mærke, at det er vinter. Svømmeteknik er en af de ting, mange triathleter optimerer over vinteren. Få gerne hjælp i en tri- eller svømmeklub, eller find en træner, der hjælper med teknik og svømmeprogrammer. I svømning får du pulsen op og styrker især overkroppen.
Spinning og styrketræning
Mange, der dyrker tri og cykling, supplerer med spinning om vinteren. Spinning er god kredsløbstræning og holder formen skarp, fordi intensiteten er høj - og det tager kun en times tid. Mange træningscentre har hold enten morgen eller eftermiddag, så det let kan passes ind med arbejde.
Når du har købt medlemskab til et træningscenter for at spinne, kan du ligeså godt kaste dig over styrketræning. Det er lettere at få gjort om vinteren end om sommeren, hvor solen skinner. Styrketræning holder musklerne ved lige og styrker svage steder.
Mountainbike (MTB)
MTB er sjov og effektiv træning - også når vejret er vådt og koldt. Du kan bruge en kraftig pandelygte, når det er mørkt. MTB giver et andet fokus end landevejscykling, fordi du bliver nødt til også at arbejde med teknikken.
Du bruger stort set alle muskler i kroppen, når du kører MTB. Udover ben får du især trænet din overkrop. Temposkiftene kommer helt af sig selv på et kuperet MTB spor, og du får let pulsen godt op.
En anden mulighed er at bruge MTB’en på landvejen. Cyklen står bedre fast end din tri- eller landevejscykel. Og så har du muligheden for at dreje ind i skoven og tage skovstier og MTB-spor, hvis du vil væk fra vinden ude på landevejen.
Trail-løb eller cross
Trail-løb/cross er et andet ord for at løbe alle andre steder end på vejen og de store stier. Man løber på MTB-ruter, over marker, gennem skoven - eller hvad man nu synes er sjovt. Cross løb er hurtigt blevet populært i Danmark, fordi vejret ikke er afgørende. Faktisk kan sne og mudder gøre turen lidt sjovere.
I trailløb varierer underlaget, og det kræver et andet fokus end løb på asfalt. Sørg for et par sko, som står godt fast, så du ikke glider.
Du kan deltage i vorespuls.dk's cross løb.
Langrend
Hvis sneen falder, bliver der flere steder i landet præpareret klassiske langrendsspor. Langrend er en effektiv måde at styrke ben og overkrop. Samtidig er langrend godt for udholdenheden. Hvis der ikke er sne i baghaven, er der ikke langt til Sverige eller Norge. En forlænget weekend på langrend kan udgøre et par dages god træning.
Læs også: Få den bedste kondi med langrend