Triatlon: Spar tid og kræfter i skiftezonen

Forbered skiftene mellem svømning, cykling og løb, så du sparer tid og kræfter. Det gælder om at styrke overblikket i skiftezonen og ikke spilde kræfterne.

Spar tid på skiftene ved at placere udstyret korrekt. Foto: Colourbox

Spar vigtig tid i skiftene

I løbet af en triatlon er der to skift:
- Et fra svømning til cykling, som hedder T1 (Transition 1), og
- et fra cykling til løb, T2.

Du kan spare vigtig tid i din tri ved at forberede, hvordan du griber dine skift an.

Tjek det hele ud inden start

Før starten på din triatlon sætter du din cykel i skiftezonen og lægger dine ting parat, så alting er klar, til du kommer forbi i konkurrencen. Hvis det er et større tri-stævne, skal man som regel sætte sin cykel osv. ind i skiftezonen allerede dagen før.

Kom i god tid inden start og tjek skiftezonen ud. Hvor kommer du ind efter svømning? Hvor du skal ud på cykel? Hvor løber du ud og ikke mindst: Hvordan løber du i mål?

Ved de fleste korte motionsstævner bestemmer du selv, hvor i skiftezonen cyklen skal stå. De fleste vil synes, at det er en fordel at være tæt på udgangen, så der ikke er så langt at løbe med cyklen.

Gode råd til forberedelsen

  • Læg din hjelm og solbriller klar på cyklen, inden starten går.
  • Den ekstra slange, pumpe og evt. værktøj har du på forhånd sat fast på cyklen. Evt. i en lille saddeltaske. Det samme gælder energibarer, hvis distancen kræver det. Vandflasker sidder også klar på cyklen.
  • Husk hvilken række din cykel står i, så du kan finde den efter svømning.
  • Nummeret kan du på forhånd sætte på den t-shirt, du skal cykle og løbe med. Alternativt kan du sætte nummeret på en elastiksnor, som du tager om livet, inden du cykler. Det kan være smart nok, for når du løber, skal nummeret som regel sidde foran. Det har siddet bagpå under cyklingen. De fleste numre går i stykker på svømmeturen. Derfor tager du det først på i skiftezonen.

Husk cykelsko og jakke

Hvis vejret kræver det, er det en god ide at have en tynd regnjakke eller en vindvest med i lommen på cykelturen. Den har du selvfølgelig også gjort klar på forhånd.

Sæt dine cykelsko fast på cyklen, hvis du har trænet det i forvejen. Ellers stil dem, så de er klar til, at du kan nemt kan komme i dem.

Svømning giver særlige udfordringer

Hvis du har været tilskuer ved et triatlon-stævne, har du måske set, at mange svømmere har mistet evnen til at løbe lige, når de kommer op af vandet. Når det kolde vand rammer ørerne, påvirkes balancen hos mange. Det kan et par ørepropper eller vandskyende vat forhindre.

Andre råd er:

  • Husk at sætte badehætten udenpå svømmebrillerne. Det mindsker risikoen for, at en anden svømmer sparker brillerne af ved et uheld.
  • Svømmestarten i tri kan sagtens virke lidt kaotisk. Hvis du ikke er en af de hurtigste triatleter i vandet, så stil dig bagest, hvor det som regel er lidt roligere at komme i vandet.
  • Hvis stævnet foregår i åbent vand, er en våddragt ofte påkrævet. Det gør det nemt i skiftet, for så kan du have det tøj på under dragten, som du skal cykle og løbe i. Hvis tri-stævnet foregår i svømmehal, kan du svømme i badebukser/badedragt og så skifte til cykel/løbetøj efter svømningen. Eller du kan vælge at svømme i tridragt og så slippe for at skifte tøj, da du også cykler og løber i den.
  • Det er nemmest at få våddragten af, lige når du kommer op, inden vandet løber af. Du kan også smøre arme og ben ind i babyolie, så ryger den lige af. Men hvis du har problemer, er der ofte hjælpere, som både hiver dig op af vandet og giver en hånd med våddragten.

T1: Tri-skift fra svømning til cykling

Nu er det, du skal huske, hvilken række din cykel står i. Når den er fundet, er det rart, hvis skoene står på et håndklæde, så du kan tørre fødderne, mens du tager cykelsko på.

Du har bedst mulighed for at spise og drikke, mens du sidder på cyklen. På de korte distance, er det som regel ikke nødvendigt at spise, men væske er altid vigtigt. Gør det i starten af cykelturen. Især hvis den er kort. Så har du ikke en masse vand liggende og skvulpe i maven, når du skal løbe.

T2: Tri-skift fra cykling til løb

Efter cyklingen, når du er på vej til anden skiftezone, T2, kan du de sidste meter, mens du stadig sidder på cyklen, tage fødderne ud af skoene. Det sparer dig for en masse tid.
I skiftezonen er det ikke tilladt at cykle, så der vil altid være en markering, hvor du senest skal stå af cyklen.

Det kan være en udmærket strategi at gå gennem skiftezonen i stedet for at løbe for at få pulsen lidt ned. Det er en af de ting, du kan tage stilling til på forhånd. Er det vigtigt at komme hurtigt ud og ind af skiftezonen, eller vil du bruge tiden på at få en lille pause?

Når du har sat cyklen og lagt hjelmen, står dine løbesko klar til at springe i. Du kan på forhånd skifte dine almindelige snørebånd ud med elastiksnørebånd. Det kan spare dig for mange sekunder i skiftet.

Hvad vil du have ud af T1 og T2?

Det betaler sig altså at overveje, hvordan du griber skiftene an, inden din triatlon går i gang. Det er også værd at overveje, hvad du vil have ud af skiftene.
- Er det vigtigt for dig at få pulsen ned?
- Mister du nemt overblikket og har brug for at få ro på hoved og krop i skiftene og for at bevare overblikket?
- Eller vil du bare bruge så kort tid som muligt i skiftezonen og få dyrebare sekunder ”foræret” på din sluttid?
Al den tid du sparer ved at forberede dine skift på forhånd, er tid du ikke skal løbe eller cykle ind igen.