Sådan begynder du på triatlon

Vil du prøve kræfter med triatlon? Meld dig til et stævne og kast dig ud i det. Sæt først dine tri-mål, læg strategi for din træning og få baglandet med.

Så er triatlon i gang. Forude venter cykling og løb. Foto: Colourbox

Hvorfor lige tri?

Kun du godt tænke dig at prøve tri?

Hvad vil du med det? Er målet at prøve en kort distance (for eksempel 1/10 ironman), eller vil du om et par år gennemføre en ironman? Eller vil du måske bruge tri som en social motionsform uden nødvendigvis at konkurrere?

Du kan også vælge en distance midt imellem, men dit valg afgør, hvor meget megen tid (og penge) du kommer til at investere i din tri-træning.

Få støtte til tri-drømmen

Få afklaret fra begyndelsen hvilket niveau, der passer ind i dit og din families liv. Efter kort tid kan du sagtens have lyst til at skrue op for din triatlon træning.

Vær opmærksom på, at tri kræver opbakning fra baglandet. Det kræver forståelse, at du ind i mellem hellere vil cykle på landevejen eller svømme baner i den lokale svømmehal, end at være social og gøre de ting, I plejer at gøre sammen som familie. Så involvér din familie/partner fra begyndelsen og få lavet klare aftaler.

Skal jeg vælge en tri-klub?

Der er fordele og ulemper ved at være i tri-klub og ved at træne selv. Den klare fordel ved en klub er det træningsnetværk, du hurtigt får. Der er altid nogle at træne tri med, du får hjælp til at strukturere træningen, og der er træningskammerater at tage til stævner med.

En af ulemperne er, at det kan være svært at passe de faste træningstider ind i arbejds- og familielivet. Det samme gælder forventningerne om, at du dukker op til tri-træning og hjælper til ved klubarrangementer.

Triatlon-klubber er der efterhånden mange af i Danmark. Både deciderede triatlon-klubber og foreninger, hvor triatlon er en underafdeling, fx af en svømme-, cykel- eller løbeklub. Kig fx her:
DGI - Find Forening

Tri-træning når det passer dig

Når du træner tri alene og selv bestemmer hvornår og hvordan, er det lettere at passe træning ind i dit arbejdsliv og familiens daglige rytme.

Ulempen er naturligvis, at tri kan blive en ensom affære. Der er ingen at sparre med om træningen eller bakke dig op og få dig ud i træningstøjet, selvom det regner og er koldt.

Læs også: Undgå at triatlon ender i skilsmisse

Der findes naturligvis en mellemvej, hvor du måske allerede har en flok venner, du cykler eller løber med og kun behøver træne svømningen for dig selv. Der er kun dig selv til at bestemme, hvad der passer dig bedst.