Hygge i højsædet til kage-triatlon

Til det første DGI 1-2-Tri i Vejle var der fokus på hygge frem for konkurrence. Der blev serveret kaffe og kage ved vanddepoterne, men kagebordet fik alligevel flere gæster efter målstregen end undervejs.

Jørgen Detlef og datteren Kirsten tog sig modsat mange andre god tid til at få et stykke brunsviger med på vejen. Foto: Bent Nielsen

Løbeskoene rammer asfalten hurtigere og hurtigere. Målstregen er kommet til syne og slutspurten sættes ind.

Jørgen kigger på sin voksne datter Kirsten og smiler, mens han giver tempoet endnu et nøk. Hun følger med, selvom den røde ansigtskulør afslører, at hun kæmper.

Kirsten rækker armene i vejret. Hun krydser målstregen i samme sekund som sin far.

“I guder,” stønner hun forpustet. “Jeg vidste slet ikke, jeg var i så dårlig form.”

Jørgen ligner derimod ikke en, der lige har givet den gas med både svømning, cykling og løb.

Knap to timer tidligere står 58-årige Jørgen Detlef og hans 29-årige datter, Kirsten Detlef, klar i svømmehallen i Vejle.

Ligesom 93 andre voksne og børn har de fundet vej til triatlonstævnet DGI 1-2-Tri, hvor man kan være med på enten 200 meter svømning, 10 kilometer cykling og to kilometer løb eller den dobbelte distance.

Læs også: Mange tror, at triatlon kun er for eliten

Far-datter-hygge

Løbet fløjtes i gang og Kirsten, som er tidligere elitesvømmer, skyder elegant gennem vandet, mens Jørgen svømmer de 16 baner i stilsikkert crawl.

“Jeg har faktisk aldrig svømmet så langt før,” afslører Jørgen, da han hopper op af bassinet. Det er hans første triatlon, og han har ikke trænet op til i dag.

“Neeej, det ville være synd at sige,” griner han. “Det her er ren far-datter-hygge. Det er ikke et spørgsmål om konkurrence.”

“Ha! Ja, det tror han,” udbryder Kirsten og får sin fars svar promte.

“Stik du bare af, du!”

Og selvom der ikke bliver taget tid til stævnet, fordi der netop skal være fokus på hygge og ikke resultater, er Jørgen og Kirsten da heller ikke de eneste, der alligevel konkurrerer lidt.

30-årige Mia Lang, der gennemførte sin første tri i maj, har fået sin søster til at holde skarpt øje med tiden på mobilen.

“Jeg skal jo slå min tid fra sidst,” forklarer hun.

Læs også: Sådan tester du dit konkurrencetempo

Kage i kurven

Bevægelserne i omklædningsrummet går hurtigere end normalt. Mia kæmper for at få sine lange løbetights over de våde ben.

“Jeg vil gerne have en tri-dragt, men det er svært at finde, når man er en stor pige,” siger hun, mens hun hastigt tørrer det værste vand af armene.

Mia begyndte at dyrke triatlon som en del af et større vægttab, og nu har hun tabt 35 kilo. Men det er stadig grænseoverskridende for hende at stille op til et løb.

“Jeg bliver lidt påvirket af det. Jeg tænker jo, at jeg skiller mig ud,” siger hun.

Og hendes citybike ligner da heller ikke de andre jernheste i cykelskuret. Selvom de 10 eller 20 kilometer sagtens kan klares på en havelåge, kører langt de fleste til stævnet på racercykler. Hverdagscyklen har dog en stor fordel.

“Jeg overvejede at lade min cykelkurv sidde på, så jeg kan fylde den op med kage ved vanddepotet,” joker hun om det noget usædvanlige vanddepot.

“Ej, jeg grinede faktisk lidt af det, der plejer jo ikke lige at være kage derude, men det er faktisk godt nok. Det viser, at det ikke er så alvorligt det hele.”

Læs også: Finn gennemførte ironman på sin citybike

Triatlon for alle

Normalt finder man masser af energidrikke og barer til triatlon, men det skal man lede længe efter til DGI 1-2-tri. Her serveres der nemlig kaffe og kage i stedet. Arrangørerne vil gerne understrege, at her kan alle være med.

Men fadene med brunsviger og drømmekage svinder ikke rigtigt ind undervejs, og Mia tramper for godt i pedalerne til at få kage med på vejen.

“Jeg modstod fristelsen. Jeg havde virkeligt gode ben, så jeg ville ikke stå af,” fortæller hun, da hun kommer ind i skiftezonen mellem cykling og løb.

Til gengæld er kagebordet populært efter strabadserne. Efter den første runde på løberuten halvvejs går og halvvejs løber Mia, men hun har stadig overskud til en enkel bemærkning med glimt i øjet:

“Nu er der kun to kilometer igen, så må vi spise kage!”

Få inspiration: vorespuls.dk’s side om triatlon