Stærk ryg og mave giver udholdenhed på cykel

Mtb og cykling: Du får bedre udholdenhed og et stærkere tråd, hvis du bruger 10 minutter om dagen på at træne ryg og mave.

Efter 1 måneds træning kan du mærke forskel Foto: Bent Nielsen (arkivfoto)

Det er ikke bare dine ben, der skal være stærke, når du cykler. Det skal dine ryg- og mavemuskler også.

Hver gang du træder i pedalerne, rykker de stærke muskler på benets for- og bagside i dit bækken.

Din ryg og mave skal stabilisere bækkenet, så det ikke tilter til en af siderne, og så kræfterne bruges det rette sted: Nemlig på at træde og trække pedalerne rundt.

”Hugger” du med overkroppen?

Er dine ryg- og mavemuskler ikke stærke nok, kommer du til at ”hugge” med overkroppen, når du cykler, eller du tilter fra side til side, fortæller cykelekspert og fysioterapeut Henrik Andersen.

”Prøv at sidde roligt med overkroppen. Så økonomiserer du med kræfterne og forbedrer din balance,” siger han.

”Stærke ryg- og mavemuskler giver udholdenhed. Er de ikke stærke nok, kan de ikke yde det, de skal, over længere tid. Musklerne bliver trætte, og så må du cykle langsommere og får måske smerter fra led eller muskler,« siger han.

Mtb: Træning er nødvendig

Hos mountainbikere kræver de mange løft fra sadlen, at kroppens kerne er veltrænet og kan absorbere alle de stød, der går gennem kroppen.

Er musklerne ikke stærke nok, vil du typisk skifte stilling ofte og få ondt. En full suspension-cykel hjælper, fordi den absorberer mange stød, men det er ikke nok: Ryg- og mavemuskler skal trænes. Det medfører også mere kraft til baghjulet og mere dynamisk kørsel gennem terrænet.

Mærk forskel på én måned

”Det tager kun 10 minutter om dagen at træne ryg og mave. Resultatet er større udholdenhed på cyklen og mere glæde ved at cykle, fordi du kan mærke, at du bliver hurtigere og stærkere. Det er godt givet ud,” siger Henrik Andersen.

Du kan mærke forbedringerne allerede efter en måned.

Se Henrik Andersens træningsprogram for ryg og mave.