Test dig selv med en enkeltstart

Glem enkeltstartshjelm, fantomdragt og supercykler – selvom du er langt fra professionel kan du alligevel få stor gavn af at lade som om, du er tempospecialist i Tour de France

Jakob Fuglsang ses her under VM i enkeltstart i Danmark – du kan også få gavn af at køre mod uret og dig selv Foto: Colourbox

Som almindelig motionist vil du selvfølgelig aldrig komme i nærheden af at køre så stærkt som rytterne i Tour-feltet – se bare på tiderne og gennemsnitshastighederne i boksen til højre i denne artikel.

Men du kan alligevel få en masse ud af at teste dig selv i kampen mod uret.

”De fleste motionister kører kun i astadigt tempo eller i grupper, men det at tage en enkeltstart for fuld gas i ny og næ kan give dig en masse glæde, styrke og viden om din kondition,” siger Kenn Lundum, der er DGI-cykelinstruktør og i øvrigt også arbejder med elitecykelryttere.

”Det er bare en helt vild sjov måde at teste sig selv på. Og du behøver ikke køre 33 kilometer som de gør i Tour de France. Måske 10 kilometer er tilpas for dig.”

Læs mere: Bakker skal besejres på cykel

Fuld fokus

Selvom du er langt fra de professionelles tider og jo slet ikke er i nærheden af at have en kondition som dem, er der ét punkt, hvor du kan kæmpe på nogenlunde lige vilkår.

Og det er, når det kommer til det mentale og det at kunne koncentrere sig og fokusere.

”Det er det vigtigste i en enkelstart. Og nok også det sværeste,” siger Kenn Lundum og fortsætter:

”Man skal koncentrere sig fuldt hvert eneste tråd og hver eneste meter. Du skal sørge for at få det maksimale ud af din krop, uanset hvilket niveau du har, og for at det kan lade sig gøre, må du ikke tænke på alt muligt andet.”

Det SKAL være hårdt

Når du kører ud på din helt egen enkelstart, skal du være opmærksom på, at det bliver hårdt. Rigtig hårdt.

Rytterne i Tour de France skal også over diverse høje tinder som Alpe d’Huez og Mont Ventoux, men mange af dem nævner alligevel de ensomme enkeltstartskilometer som de hårdeste i hele løbet. Det er der en god grund til, og den er også gældende for dig som motionist.

”Du skal ligge lige på grænsen, hvor du tænker, om du mon kan klare det. Du skal være i tvivl om, om du kører for stærkt, og om du mon snart går totalt kold. Lige der på grænsen skal du være,” siger Kenn Lundum.

Læs mere: Træn på danske "bjerge": Stejlere end Alpe d'Huez

”Hvis du føler, at det kører skide godt, så er det fordi, du kører for langsomt,” fortsætter Kenn Lundum, der trods alt slutter af med lidt opmuntring.

”Selvom det gør ondt, så er enkelstart en rimelig kort og begrænset periode, og det skal du have i baghovedet. Og når du har lært din krop godt at kende, vil du vide lige præcis, hvor meget gas du kan give den.”

God tur – og god kamp mod dig selv!