Få færre punkteringer på vintervejene

Her er en række gode råd til at vælge dæk, der klarer sig godt på vejene i vinteren, hvor der er stor risiko for punkteringer. Færre punkteringer er lig med en endnu bedre tur på cyklen.

Træt af at skifte slange? Med de rette dæk behøver du ikke gøre det nær så ofte. Foto: DGI

Det er ikke verdens sjoveste opgave at fikse en punktering, især ikke med kolde fingre. Men det kan være svært helt at undgå punkteringer i disse måneder. Du kan dog minimere risikoen ved at vælge de dæk, der egner sig godt til forholdene.

Jack Petersen er chefmekaniker hos Capitani Pro Bike Shop og har også været tilknyttet landsholdet i landevejscykling. Han oplever, at flere og flere ikke lader sig skræmme af vinterkulden, men stadig hopper i cykeltøjet hen over vinteren.

“Det er selvfølgelig super fedt, men mange finder ud af, at vintertræningen er hårdere ved cyklen end den varme sommertur,” siger han og kommer med følgende råd til dit dækvalg.

Læs også: Prof. cykelrytter: Udstyret jeg ikke kan undvære

Sommerdæk om vinteren

“Først og fremmest er det vigtigt at være opmærksom på, at der ikke findes dæk, der aldrig punkterer. Du kan ikke beskytte dig 100 procent mod en punktering,” siger han.

Især dem, der beslutter at fortsætte på sommerdæk på vintervejene, er udsatte, fortæller han.

“De har en meget lav punkteringsbeskyttelse, så dækkene er lette og hurtige. Men hvis man fortsætter på disse dæk henover vinteren, er der stor chance for at man kommer til at stå i vejkanten med kolde fingre for at skifte den ene slange efter den anden,” siger Jack Petersen.

Læs også: Cykling: Følg et træningsprogram

Vinterdæk er den sikre løsning

Han mener, at det kan give god mening at kigge på deciderede vinterdæk med væsentlig bedre punkteringsbeskyttelse. Heldigvis er der flere løsninger.

“Med et hardcore vinterdæk kan du virkelig sikre dig godt mod punkteringer. Dækket er dog tungt, og du vil hurtigt mærke en forskel fra dine sommerdæk,” siger Jack Petersen.

“Problemet med sådan et dæk er også, at skulle du punktere, er det vanskeligt at skifte slange, da gummiblandingen er rigtig hård,” siger han.

Læs også: 7 tips: Få racercyklen sommerklar

Endurance og sommerdæk med indlæg

En anden mulighed er endurance-dæk, som kan være en god mellemting, siger Jack Petersen. De kan nemlig lidt af hvert.

“De giver en rigtig fornuftig beskyttelse, men uden du går på kompromis med rullemodstand og vægt i samme grad som på hardcore vinterdæk. Det vil stadig føles behageligt og hurtigt at køre på,” siger han og nævner den sidste løsning.

“Det er at bruge det klassiske sommerdæk med et dækindlæg. Det er klart den billigste løsning - og samtidig er den god og effektiv. Det kan dog være lidt bøvlet at arbejde med i tilfælde af en punktering,” siger Jack Petersen.

Han giver også et lille tip mod kolde fingre:

“Når du punkterer, og det kommer du til, så husk at lade være med at smide dine handsker på jorden. Put dem i stedet ind under trøjen, så de stadig er varme, når du skal have dem på og videre på din træningstur.”