Cykling: Undgå styrt på racercykel

På racercykel kører du hurtigt, men du er stadig en blød trafikant. Lær at forudse farer og forhindringer.

Tag den med ro inde i byen. Du kan køre stærkt, når du kommer ud på landevejen. Foto: Colourbox

På racercykel gennem byen

Bilisterne ser dig ikke, når du cykler ud ad byen på en længere tur på racercykel. Det er i hvert fald det, du kan forvente, når du begiver dig ud på cykel.

Ofte vil bilisterne komme forfra og pludselig dreje hen mod din racercykel. Det kan skyldes en anden cyklist i billistens side eller måske vejarbejde, og så er der fare for, at du styrter på cyklen.

Moderat tempo i byen

Husk at cykle i et moderat tempo gennem byen. Vær bevidst om, at selvom du kører på racercykel, er det ikke rigtig race, før du når ud på landevejen.

Vær en god repræsentant for cykelsporten og undgå aggressiv adfærd, hvis der opstår småfejl i trafikken. På den måde kan du undgå at styrte på cyklen.

Bildøre kan slå racercyklen i asfalten

Bildøren i parkerede biler kan pludselig blive åbnet. Når du nærmer dig en parkeret bil, skal du altid sørge for at holde en passende afstand. Samtidig skal du sørge for, at din cykel ikke kommer for langt ud til den kørende trafik.

Cykelhjelm gør dig ikke udødelig

Selvom du har cykelhjelm på, gør den dig ikke usårlig. Bær cykelhjelm, men vær bevidst om, at du er sårbar som blød trafikant.

Vær særlig opmærksom på højresvingende bilister. På grund af døde vinkler kan de have overset dig og din cykel, og du risikerer at styrte. På landevejen kan du sætte tempoet op og køre stærkt, hvis forholdende tillader det.

Huller giver cykelstyrt

Hold altid et vågent øje 3-5 meter eller mere foran dig selv for ikke at ramme huller i asfalten. Dem kan der være mange af efter hårde frostgrader om vinteren.

Huller kan give punkteringer, eller dit forhjul kan blive slået skævt. I de værste tilfælde kan huller i vejen være så dybe, at du styrter på din racercykel.

Pas på sideveje

Vær opmærksom hver gang du og din cykel møder en sidevej. Igen gælder det om at forudse potentielle farlige situationer. Nogle gange kan du gennem træer og krat få øje på et køretøj, der er på vej ud. Lyt efter motorstøj ved at dreje hovedet, så det er fri af vinde, som kan forstyrre din hørelse.

Hvis et køretøj er på vej ud, skal du forvente, at bilisten ikke har set dig, og du kører måske så hurtigt, at han har svært ved at reagere på dig. Skynd dig at sagtne farten.

Knallert rammer cykel

Går cykelstien gennem en tunnel, skal du være opmærksom på motorstøj. Det kan være en modkørende knallert eller scooter, som ikke har set dig.

På landevejen kan du tænke grøften som dit sikkerhedsnet, hvis der skulle opstå farlige situationer.

Nyd cykelturen - alligevel!

Du skal ikke føle dig hæmmet og angst, når du cykler, selvom der er risiko for ulykker. Tænk positivt om din cykeltur, men tag de her sikkerheds-tips med i baghovedet.