"Vil vise andre, jeg er frisk og sporty"

Har du lagt et billede af dig selv på Facebook eller Instagram, hvor du motionerer? Flere og flere bruger bevidst de sociale medier som en del af deres træning.

Billederne er taget far Nina og Jacobs Instagram-profiler - de motiverer dem selv og andre til at dyrke mere motion Foto: Instagram / kollage, DGI

Du kender dem godt. De der ”irriterende” billeder på Facebook og Instagram af dine venner og familie, der lige er kommet hjem fra en cykeltur eller har sat personlig rekord i et løb.

Selvpromovering på de sociale medier i motionsmæssige succesøjeblikke bliver mere og mere udbredt, og vorespuls.dk har snakket med to af dem, der ofte lægger billeder af dem selv i idrætstøj ud til offentligt skue.

Nina Marie Vedel Kaiser og Jacob Møller-Iversen griber de sociale medier an på to vidt forskellige måder, men fælles for dem er, at livet i cyberspace motiverer dem til at dyrke mere motion.

Frisk og sporty – ikke lækker

23-årige Nina fra Kolding er meget bevidst om, hvilke billeder hun lægger på Instagram - og hvad de signalerer.

”Jeg tænker mest over, om jeg ser sporty og frisk ud på billedet. Det vil jeg gerne vise folk, at jeg er. Og det samme gælder for de motiver, jeg tager billeder af og lægger på. For mig betyder det ikke så meget, om folk synes, jeg er lækker eller ser godt ud,” siger Nina Marie Vedel Kaiser.

”For nogen tager det overhånd med bar hud og lignende. Jeg kunne for eksempel aldrig finde på at lægge et billede på af mig selv i g-streng for at vise, hvor markerede mine baller er. Jeg vil bare gerne sende et signal om, at jeg er sund og motionerer meget.”

Læs også: Boom: Så populære er motions-apps

Cirka syv gange om ugen træner Nina frem mod sommerens halve ironman i Aalborg, samtidig med hun læser til serviceøkonom. Og havde det ikke været for sammenspillet med hendes følgere på Instagram, er det ikke sikkert, den megen træning kunne lade sig gøre.

”Den opbakning jeg får fra andre under mine billeder på Instagram, det er de ting, jeg burde sige til mig selv, når jeg sidder i sofaen. Jeg er blevet god til at huske, hvad folk har skrevet af positive ting, og faktisk er jeg begyndt at skrive de bedste kommentarer ned på et stykke papir, jeg gemmer,” siger Nina Marie Vedel Kaiser.

”Samtidig giver det mig en masse at kunne inspirere andre til at motionere via mine billeder.”

Se, hvor sej jeg er!

Den 33-årige slagteriarbejder Jacob fra Skive tænker ikke så meget over, hvad han lægger på Facebook og Instagram. Det foregår med andre ord på et noget mere tilfældigt niveau i forhold til Ninas mere velovervejede tilgang. Men det at lægge billeder ud har stadig betydning for ham.

”Jeg gør det for sjov. Jeg bliver tit motiveret af at se, hvad andre har lagt på af billeder, mens de dyrker motion. Det får det til at krible i min krop for at komme af sted. Og så tænker jeg, at jeg også vil lægge lidt billeder på,” siger Jacob Møller-Iversen.

På det sidste halvandet år er Jacob gået fra ikke at kunne løbe tre kilometer og veje 20-30 kilo for meget til den 16. februar 2014 at have gennemført sit første marathon i Holstebro.

”Generelt har jeg kun gjort det her for at bevise noget over for mig selv, men når jeg så for eksempel har gennemført mit første marathon, så vil jeg også godt vise andre på Facebook og Instagram, hvor sej jeg er,” siger Jacob Møller-Iversen.

Læs også: Intervaltræning: Bliver du også skadet?

”Likes” er vigtige

Nina bliver fulgt at over 600 personer på Instagram, og hun modtager masser af likes og kommentarer. Jacobs liv på de sociale medier er noget mere anonymt, men også han får ros og anerkendelse.

Og selvom det er imod den berømmede jantelov at sige, lægger hverken Jacob eller Nina skjul på, at de positive kommentarer og antallet ”likes” har en betydning.

”Det er da altid dejligt at få nogle likes. Det giver ekstra selvtillid,” siger Jacob Møller-Iversen og bliver suppleret af Nina Marie Vedel Kaiser.

”Det giver en super fed følelse at få ros og få at vide, man er sej. På dage, hvor jeg ikke lige gider træne, kan rosen fra andre på Instagram være det, der gør, jeg kommer af sted,” siger hun.

Få seneste nyt og motion og træning: Tilmeld dig vorespuls.dk's nyhedsbrev