Intervaltræning: Bliver du også skadet?

På vorespuls.dk’s Facebook-side fortæller I, at intervaltræning ofte er forbundet med skader for jer. Derfor bringer vi her gode råd til at undgå dem.

Der blevet gået til den til løbe-event i 10-20-30 intervalløb arrangeret af vorespuls.dk Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Mange sætter et lighedstegn mellem intervaltræning og større risiko for skader, men griber du intervaltræning rigtigt an, kan du godt smide en stor klat slettelak hen over de to vandrette streger.

Brugerne på vorespuls.dk’s Facebook-side blev spurgt til deres erfaringer med intervaltræning, og flere nævnte skader som en ærgerlig ”bivirkning”.

Her i artiklen bringes tre af disse kommentarer fra brugerne med idrætsfysiolog Jonas Tybirks svar.

Træn så lidt som muligt – men intenst

Kim Nørgaard skriver: ”Jeg får nemmere overbelastnings skader ved intervaltræning.”

Idrætsfysiologen svarer: ”Det er formentlig, fordi Kim træner for meget intervaltræning. Enten er intervallerne for mange eller for lange. Du skal træne så lidt som muligt - men så intenst som muligt.

En udbredt form for intervaltræning er for eksempel 4x1000 meter, og det er kroppen simpelthen ikke gearet til. Det er alt for langt at løbe, hvis det skal være intenst nok. Man skal starte med færre og kortere intervaller.

Og så skal Kim huske, at kroppen har brug for restitution. Nu kender jeg selvfølgelig ikke udgangspunktet for Kim, men umiddelbart vil jeg sige, han skal vente fire-seks dage mellem hver træning med intensitet.”

Læs om skader og intervaltræning: Intervaltræning: Pas på skader

Skift underlag

Pernille Furbo Bjørn Jensen skriver: ”Jeg får desværre skinnebensbetændelse af interval træning;), så for mig er det noget værre skidt. Løb ellers 10-20-30 metoden og synes det var meget sjovt.”

Idrætsfysiologen svarer: ”Den er sværere at gøre noget ved sådan umiddelbart, for skinnebensbetændelse er en kompliceret størrelse. Jeg vil dog typisk pege på, at Pernille skal prøve at skifte til et blødere underlag, når hun dyrker intervaltræning.

Jeg løber for eksempel personligt aldrig intervaller på ren asfalt men i stedet på græs eller grusstier i parker og lignende. Det kan være for hårdt for benene med de intense sprints på hård asfalt.”

Læs også: Skinnebens-betændelse: Årsag og behandling

Ordentlig opvarmning

Søren Urth skriver: ”Ingen tvivl om, at det virker, men for mig er det desværre også lig med flere skader. Mine ben kan åbenbart ikke finde ud af at skifte mellem spurt og normal stil...”

Idrætsfysiologen svarer: ”At begynde på intervalløb kan sammenlignes med at begynde at løbe. Det kræver minimum 10-20 uger for, at man er nogenlunde i gang. Så det kræver tålmodighed.

Samtidig vil jeg sige til Søren, at han skal tage opvarmningen alvorligt og bruge tid på den. Det er ikke nok at lunte i 10 minutter. Man skal specifikke øvelser som høje knæ, hælspark og stigningsløb, og opvarmningen skal intensiveres frem mod intervaltræningen.

Umiddelbart giver intervaltræning en større belastning på senevedhæftninger, men hvis du finder ind i en god rytme med intervaltræning og en smule styrketræning, vil det på sigt være skadesforebyggende.”

Læs også: Intervaltræning: 5 råd til at undgå skader

Elsker intervaltræning

Heldigvis er der også mange af vorespuls.dk’s Facebook-brugere, der har meget positive erfaringer med intervaltræning – her et udpluk af kommentarer:

Søren Aahus Nielsen skriver: ”Laver forskellige former for intervaltræning to gange om ugen i min løbeklub, og hold op, hvor det rykker! Både hvad angår styrke og udholdenhed, men variationen er vigtig! Jeg har på 1/2 år taget 4 minutter af min halvmarathontid :)”

Thomas Butler skriver: ”Jeg er lige begyndt at eksperimentere med 10-20-30 inspireret intervaltræning. Synes det er nemt og overskueligt, og tungen forvandles hurtigt til et slips, samtidig med at smagen i munden forvandles til noget der mindes om en smedje;-)”

Freja Brinch Fiskbæk skriver: ”Intervaltræning løftede helt klart mit løb til et nyt niveau. Mine ben blev stærkere, og konditionen blev forbedret, og så er det sjovt og udfordrende især sammen med andre.”

God intervaltræning!