Vandet som træningscenter

Når du træner i vand, kan du forbrænde mere og belaste kroppen mindre. Lad dig inspirere af børnene, så udnytter du vandets egenskaber bedre

Efterlign børn: Bevæg dig på alle mulige måder i vandet. Så træner du hele kroppen. Foto: Colourbox

Har du en skavank eller har du fået en skade er læger og fysioterapeuter ikke langsomme til at anbefale, at du træner i vand. Men der er også mange fordele ved at være en vandhund:

  • Du føler dig vægtløs. Du kan udføre bevægelser, som du ikke kan på land
  • Modstanden i vandet giver belastning til musklerne. Men det betyder også, at du kan slå og sparke i vandet uden at risikere skader. Turbulensen i vandet virker også som modstand. Fordi vandet giver modstand og opdrift, aktiverer du flere muskler i kroppen
  • Du kan tilpasse modstanden. Det kommer an på, hvor meget vand du flytter med
  • Du kan klare at træne længere tid i vand, hvilket øger forbrændingen. Det virker hårdere at gå gennem vand end på land
  • Træningen belaster ikke muskler, sener og led så meget som på landjorden
  • Hvis du er i vand, der er koldere end din kropstemperatur, afgiver kroppen varme til vandet. Hvis du er i vand, der er varmere end din kropstemperatur sveder du, men sveden driver ikke af dig som på spinningscyklen i træningscenteret

Meget lille overførselsværdi

Vandet er et sundt styrketræningscenter, men ifølge fysioterapeut Lars Rosborg kan det ikke erstatte, men blot være et supplement til træningen på land.

Overførselsværdien fra vand til land er meget lille dvs. det du træner i vand ikke nødvendigvis kommer dig til gode på land.

Når det handler om at træne kondition, så er overførselsværdien meget høj, mens den funktionelle træning skal foregå på land. Du bliver altså ikke bedre til at løbe ved at træne musklerne i benene i vand - du bliver bedre til at løbe ved at løbe.

Men i vandet kan du afhjælpe skader, og det kan være medvirkende til en bedre træning på land. Det kan skabe bedre grundlag for at lære de ting du skal eksempelvis ved at træne råstyrke i musklerne. Det gælder især, hvis du ikke holder dig til at svømme i baner.

Efterlign børnene

I stedet for at nøjes med de 400 meter brystsvømning, så bør man peppe svømmeturen op med nogle øvelser og lege i vandet.

”Tænk mere over at bruge kroppen, og hvad børn gør,” siger Lene Skovgaard, som uddanner instruktører, der skal træne handicappede, babyer og børn med særlige behov i vandet.

Børn udnytter, at man kan bevæge sig tredimensionelt. Det kan voksne også for at udnytte vandets træningsegenskaber endnu bedre.

”Kroppen bliver stimuleret selvom du står stille i vandet. Når du så bevæger dig, får den på alle tangenter – både motorik, balance og sanser.”