Sådan foregår en dopingkontrol

Hvis du træner i et motionscenter, så kan du rent faktisk blive dopingtestet af Anti Doping Danmark. Men hvordan foregår det så? Det får du svar på i artiklen punkt for punkt.

Træner du i et motionscenter, så kan du faktisk godt bliver testet af Anti Doping Danmark. Foto: Wikipedia.org

Det er ikke kun eliten, som bliver dopingtestet. Træner du i et motionscenter, så kan du lige så godt bliver testet af Anti Doping Danmark.

Vi vil nu tage dig gennem alle trin, hvis du skulle blive taget ud til en kontrol i dit lokale motionscenter

Artiklen er oprindeligt bragt i DGI’s magasin UDSPIL.

Læs også: Overmotionerer jeg? Det skal du passe på

1. Du indkaldes til kontrol

Når en dopingkontrollant indkalder dig til en dopingkontrol i dit motionscenter, skal du identificere dig selv. Vis evt. billedelegitimation. Derefter oplyser kontrollanten dig om dine rettigheder og pligter, beder dig underskrive indkaldelsen til test og giver dig en kopi.

2. Kend dine rettigheder og pligter

Du skal afgive en dopingprøve i form af en urinprøve. Nægter du, eller forsøger du på anden måde at undgå kontrollen, ses det som en positiv prøve. Fra indkaldelsen til kontrollen til testen er forbi, vil en kontrollant holde dig under konstant opsyn. Du har ret til at tage en personlig ledsager med ved kontrollen.

3. Du leverer en urinprøve

Næste skridt er urinprøven. Du vælger først et forseglet urinbæger og tjekker, om forseglingen er hel. Du tisser i bægeret, mens dopingkontrollanten er til stede. Når prøven er afgivet, tager du personligt bægeret med til kontrolområdet.

Læs også: De 5 mest tåbelige slankekure nogensinde

4. Du hælder på flaske

Du skal tjekke, at forseglingen på to flasker ikke er brudt, at udstyret er rent, at det ikke er defekt samt at alle de påtrykte kodenumre er ens. Fordel urinen i de to flasker - en A-prøve og en B-prøve. Flaskerne forsegles efter anvisning fra dopingkontrollanten, men kontrollér, at de er mærket med ens kodenumre.

5. Du gør to forsøg

Hvis du ikke er i stand til at afgive en tilstrækkelig mængde urin i første forsøg, skal du forsegle den midlertidige urinprøve i A-flasken og afgive mere urin, til der er nok. Så bryder du forseglingen og urinen hældes i flasken. Derefter fordeles og forsegles urinen på flasker til en A-prøve og en B-prøve.

6. Urinprøven måles op

Før prøven sendes til analyse, vil dopingkontrollen bruge nogle dråber af urinen til at måle massefylde. Skal det være muligt at analysere prøven, skal værdien være inden for en fastsat grænse. Er det ikke tilfældet, kan dopingkontrollanten forlange, at du afgiver en ny prøve.

Læs også: Kosttilskud: Når du træner meget

7. Du underskriver papirerne

Du skal oplyse, hvad du har brugt af medikamenter, vitaminpræparater og helsekostprodukter inden for de seneste syv dage. Før du underskriver protokollen, skal du kontrollere, at de personlige oplysninger og prøvens kodenummer er korrekt anført i den. Er de ikke det, skal du få det noteret i protokollen.

8. Prøven analyseres

Alle dopingprøver sendes til et IOC/WADA-godkendt laboratorium. Her analyseres A-prøven for stoffer og metoder, der står opført på dopinglisten. Analyseresultatet sendes derefter til Anti Doping Danmark. Du får et brev, hvis prøven er positiv (det vil sige, at analysen har afsløret stoffer og/eller metoder, som står på dopinglisten). Ellers ikke.

9. Hvis A-prøven er positiv

Er prøven positiv, informerer Anti Doping Danmark dig, din klub, DGI samt DIF-specialforbund og starter en undersøgelse af sagen. Det tjekkes, om det positive analyseresultat kan skyldes lovlig, dispenseret medicinsk brug af lægemidler. Gør det ikke det, sendes sagen til DIF's Dopingnævn/Motionsdopingnævnet for afgørelse. Et analyseresultat er positivt, når positiv A-prøve foreligger. Udøveren kan dog forlange B-prøven analyseret. Er analyseresultatet af B-prøven negativt, vil dopingsagen blive hævet,