Så meget mere spiser du i julen

Vidste du, at alene julemiddagen nemt indeholder en hel dags kalorier? Få ekspertens råd til, hvordan du undgår de ekstra kilo på sidebenene.

”Man skal give sig selv lov til at nyde maden og selskabet, så længe man husker at være aktiv samtidig,” mener Morten Zacho fra Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet. Foto: Wikipedia.org

En god julemiddag indeholder op til fem gange så mange kalorier, som et almindeligt måltid. Det viser en beregning lavet til borsen.dk.

Her indgår blandt andet flæskesteg, and, godt med sovs og selvfølgelig både æbleskiver og et par glas vin at skylle herlighederne ned med.

Faktisk svarer julegildets ekstra kalorier til en hel pakke smør omregnet i fedt. 250 gram fedt, som titter ud over din buksekant så snart kalenderen skriver januar.

Men der skal være plads til at nyde festmåltidet, mener Morten Zacho fra Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet – så længe du husker at motionere.

”Man skal give sig selv lov til at nyde maden og selskabet, så længe man husker at være aktiv samtidig,” siger han til vorepsuls.dk.

Læs også: Intervalgang: Gå dig slank

Julebordets fælder

Men hvad er det, der sker med os, så snart radioen spiller ”Last Christmas”?

”Problemet er, at fok giver slip på de gode vaner, de ellers har i hverdagen. De spiser større mængder, maden er federe, de spiser mere slik og ofte bevæger de sig også mindre. Den cocktail er ikke sund,” siger Morten Zacho.

Læs også: 6 myter om kost og motion – er de sande?

Ifølge ham er der også en anden synder på julebordet. Alkohol fjerner nemlig ikke kun hæmningerne for, hvad der kommer ud af munden, men også hvad vi putter i den.

”Det er bevist, at når man drikker i forbindelse med et måltid, så er man tilbøjelig til at spise mere også,” forklarer Morten Zacho.

Sådan undgår du de ekstra kilo

Der er dog ingen grund til at bytte flæskesteg og snaps ud med salat og postevand i år.

”Jeg anbefaler, at man lader maden være et festmåltid, som man kender det og så går man en god, lang tur efter hvert måltid i juledagene. Det giver frisk luft og kroppen forbrænder nogle af de ekstra kalorier, den har indtaget,” forklarer Morten Zacho.

Læs også: Gå eller løb – du forbrænder lige meget

Særligt godt er det, hvis du kan sætte lidt tempo på gåturen.

”Vores forskning viser, at intervaltræning øger forbrændingen. Så hvis du skiftevis går tre minutter i langsomt tempo og tre minutter i hurtigt tempo, vil du få endnu mere ud af din gåtur,” forklarer han.

Ved at holde motionen bare nogenlunde ved lige i julen bliver januar også knap så hård, når hverdagen igen rammer mad- og motionsvanerne.