Dit køn bestemmer, hvordan du motiveres

Motivation er kønsbestemt. Mænd og kvinder tænder simpelthen på vidt forskellige ting, når de skal ud at motionere. Det fortæller hjerneforsker Ann E. Knudsen.

Ann E. Knudsen fortæller til et foredrag. Foto: Mikkel Homann Carøe

”Mænd er fra Mars, kvinder er fra Venus,” lyder titlen på en kendt bog af psykologen John Gray, der handler om de væsentligste forskelle på mænd og kvinder.

En af konklusionerne i bogen er, at mænd tænker i løsninger og kvinder tænker i forståelser og sammenhænge. Sådan er det også, når det handler om motivation i forhold til træning.

Ifølge hjerneforsker Ann E. Knudsen kan det godt betale sig at forholde sig lidt til, hvordan du motiveres bedst muligt til at komme ud og træne.
Groft sagt motiveres mænd af belønning og kvinder af fællesskab og forpligtelser.

Mænd vil løse opgaven

Det er i høj grad et spørgsmål om at finde en måde at blive vejet og målt, hvis du som mand gerne vil være bedre til at komme ud at træne.

”Mænds hjerner arbejder efter belønning. Forskning har vist, at når en mand bliver bedt om at løse en bestemt opgave, arbejder den del af mandens hjerne, der skal løse opgaven, meget kraftigt. Der er simpelthen meget blodstrømning til den del af hjernen,” fortæller Ann E. Knudsen.

”Den del af mandens hjerne, der arbejder kraftigst, fokuserer så på at løse opgaven og løse opgaven hurtigst og bedst muligt,” siger hun.

Det er derfor, at mænd godt kan lide at motionere alene og kan lide at motionere ud fra ting, der kan måles og vejes. Hvor hurtigt kørte jeg? Hvor langt? Hvor mange kalorier forbrændte jeg? Og kan jeg gøre det hurtigere næste gang?

Kvinder vil forpligtes

Kvinders hjerne derimod arbejder på en helt anden måde. Ved løsning af samme opgave som mændene arbejder langt flere centre af kvindehjernen for at løse opgaven.

”En kvindehjerne tænker meget mere i sammenhænge. Kvinder fokuserer på at hygge sig, når de træner. Kvinder bliver motiveret af at være forpligtiget til at træne over for andre end sig selv, og de motiveres af at snakke om træningen,” fortæller Ann E. Knudsen.

Det kan derfor være en god idé for dig som kvinde at melde dig ind i foreningerne, så du bliver en del af et træningsfællesskab, hvor der hygges omkring træningen, og hvor det ikke bare handler om at være hurtigst og stærkest.

Please din motivationsevne

Sørg for at please måden du motiveres på. Sådan lyder opfordringen fra Ann E. Knudsen. Det kan nemlig ikke betale sig at udfordre den måde, som du motiveres på i forhold til dit køn. Det handler nemlig om at komme ud at træne.

”Så længe, at det ’bare’ handler om at komme ud at motionere, skal man tænke over den her viden. Kvinder skal sørge for at mødes omkring det at træne – de skal hygge sig sammen, snakke om træningen og forpligte hinanden på at komme i gang med træningen,” siger hun og fortsætter

"Det er jo godt for os at træne. Vi ved jo, at det er sundt at motionere, så i første omgang skal man please den måde, man motiveres på, og så kan man altid udfordre sig selv på alle mulig andre måder," siger hun.

Ifølge Ann E. Knudsen kan du ikke træne måden, som du motiveres på. Det er motivationen, der skal starte processen, så opfordringen fra hende lyder.