Kajak: Find den rigtige pagaj

Der findes en syndflod af forskellige pagajer, men hvilken er den rigtige for dig? Det bliver du lidt klogere på i denne guide

Se beskrivelse af de syv pagajer nederst i artiklen Foto: Søren Østerbye

Alt for mange gange har jeg som kajak-instruktør set folk komme og være så stolte over deres nye kajak, og samtidig hiver de en pagaj frem fra bilen, som de absolut ikke er stolte af.

Forklaringen, når man spørger ind til hvorfor, er som oftest den, at de nu har brugt så mange penge på en kajak, så de synes ikke, de kunne tillade sig at bruge ”mange” penge på en pagaj – og de ender med en pagaj, som er for tung, for stor, for skivet, for blød…

Læs mere: Se videoer: Styrketræning for kajak-roere

Derfor har vi her på vorespuls.dk valgt at give et par gode råd i forbindelse med køb af pagaj:

For det det første skal du gøre dig klart, at der findes flere forskellig typer, der hver især har særlige egenskaber.

Wingpagaj

En wingpagaj er særligt velegnet til at ro fremad. Det er derfor kap- og motionsroere, som oftest bruger denne type pagaj. Det er noget med høj fart og høj puls, så hvis det er formålet, er en wingpagaj det rigtige for dig.

Grønlandsk åre

Modsætningen kunne være en grønlandsk åre, som gennem de senere år er blevet meget populær. Nogen sværger til den, fordi de mener, den skåner håndled og skuldre. Andre ror med grønlandsk åre på grund af det æstetiske, og nogen bruger den, fordi de er fokuseret på de grønlandske rul.

Læs mere: Stor guide: Køb den perfekte havkajak

Euro-pagaj

En euro-pagaj kommer typisk i to former. En med lange og smalle blade og en med korte og brede blade. Den med de lange og smalle blade har meget til fælles med den grønlandske åre, hvor den med kort og bredt blad tager lidt hårdere fat i vandet.

Skaft og materiale

Dertil kommer skaftet, som både på euro- og wingpagajer fås som lige eller ergonomisk.

Materialerne er næsten lige så forskellige, og pagajer kommer i alt fra plast og aluminium til kulfiber med skumkerne. Der findes også pagajer i træ - ligesom den grønlandske åre.

Hvad skal du vælge?

Hvad skal man så vælge i denne brogede flok af årer og pagajer? Hvilken længde og hvilket materiale? Det enkle svar er, at du skal vælge en åre/pagaj, der er særligt god til præcis det, du gerne vil med din kajak. Dertil kommer din størrelse, dine kræfter og din energi.

Læs også: Finne eller ror – hvad skal jeg vælge?

Pagajens længde

Noget at det vigtigste er pagajens længde. Kigger vi på bredden på bladet af en grønlandsk åre, skal man kunne holde om det, så det føles behageligt. Kan man ikke holde om bladet, fordi det er for bredt, kan man ikke bruge åren, som det er tænkt, og så skal man have en smallere.

Afstanden mellem bladene skal være cirka en skulderbredde, da hændernes placering er cirka en skulderbredde. Den grønlandske åre er typisk mellem 2,15 meter og 2,25 meter.

Læs mere: Kajak - sådan kommer du i gang

For en euro-pagaj forholder målene sig noget anderledes. Her er det skaftets længde, man skal kigge på. Når man har placeret sine hænder rigtigt, skal afstanden til bladet være 20-35 centimeter. Pagajens samlede længde varierer oftest mellem 2,05 meter og 2,20 meter.

Groft sagt

Firkantet sagt er det sådan, at hvis man ser sig selv på længere ture i adstadigt tempo (lav rostil), skal man kigge efter enten en grønlandsk åre eller en euro-pagaj med langt smalt blad.

Hvis man er mere til kortere ture, leg i bølger og kraftbetonet roning (høj rostil), betyder det, at man skal kigge efter en euro-pagaj med et kort og bredt blad.

Se oversigt over alle pagaj-typer: [Pagaj-typer]https://vorespuls.dk/guide/find-den-rigtige-pagaj-til-dig

Høj eller lav rostil?

Den høje rostil er fysisk hårdere, men til gengæld mere effektiv. Den lave rostil mere skånsom mod håndled og skuldre, men mindre effektiv. Om man vælger at ro med en lav elle høj rostil er helt op til en selv, men det er vigtigt at forstå, at det er et valg. Vi er ikke født med enten en høj eller lav rostil – vi kan bare lave det om.

Læs mere: Kajak: Guide til køb af udstyr

Til sidst - prøv at tænk lidt over denne påstand: De fleste kajakroere vil gerne låne deres kajak ud til andre, men deres personlige pagaj er de knap så villige til at låne ud. Hvorfor mon?

Beskrivelse af de syv pagajer på billedet:
1: Epic kulfiber-pagaj, meget let
2: Surf-pagaj
3: Mitchelle Blades med ergonomisk skaft til tur og teknik
4: Grønlandsk åre
5: Lendal åre med ergonomisk skaft til tur og teknik
6: Werner Cyprus, kulfiber allround-åre
7: Billig pagaj med plastblade og aluminiumsskaft