Kajak - sådan kommer du i gang

Meld dig til et kajak-kursus, hvis du vil ro kajak. Så lærer du noget om udstyret, og du finder ud af, om du vil ro alene eller i en kajakklub.

Meld dig til et introkursus i kajak i god tid. Der er ofte venteliste. Foto: Flemming Jeppesen, Focus

Tag på intro-kursus til kajak

Introduktionskurser i kajak bliver holdt over hele landet om foråret og sommeren, og det er en god ide at benytte sig af det, inden du beslutter, om du vil købe en kajak selv.

Der er nemlig stor forskel på de enkelte kajaktyper. Den kajak, du finder perfekt de første 3 gange, du er på vandet, vil du formentlig finde for langsom og tung efter 10 gange.

Desuden skal du finde ud af, om du gerne vil ro i en kajakklub, hvor der er fælles træning og socialt fællesskab, eller om du hellere vil ro på egen hånd eller med et par venner.

Og så lærer du en masse om at ro kajak på et introkursus.

Havkajak eller turkajak?

Det første, du skal tage stilling til, er om du vil prøve havkajak eller turkajak.

  • Havkajak er længere, bredere, tungere og mere stabil end en turkajak. Velegnet til at ro i bølger. Den er udstyret med to vandtætte rum og fin til ture med oppakning.
  • Turkajak er kortere, lettere, smallere og mere spids end havkajakken. Mange har ét vandtæt rum. Den ligger ikke så stabilt i vandet som en havkajak, men er hurtigere. Turkajakken egner sig til motion, og den hurtigste udgave, kapkajak, bruges til konkurrencer.

Find et introduktionskursus

Der er mange forskellige udbydere af begynderkurser og introduktionsforløb i kajak, og de varierer fra få dage til lange forløb, der strækker sig over to-tre måneder med en ugentlig ro-aften. Find et kursus i nærheden af dig:

  • Kajakklubber: De fleste klubber holder begynderkurser hen over foråret, men mange har ventelister. Der er dog også opstået en del nye klubber de senere år. Klubberne og introduktionskurserne drives af frivillige, der gør en stor indsats for at give andre en god oplevelse med kajak. I en klub kan du typisk låne kajakker af forskellig sværhedsgrad, så her har du mulighed for at spore dig ind på, hvad der er den helt rigtige kajak for dig.

    Vær opmærksom på, at mange kajakklubber er specialiseret i én af kajaktyperne. Der findes dog også klubber, som både har hav- og turkajakker.

  • Kommercielle udbydere: Mange kajakforhandlere tilbyder introduktionsforløb. Det samme gør campingpladser, feriecentre mv.
  • Efterskoler, højskoler: En del højskoler holder kajakkurser, og børnene kan lære det på efterskole.

Du kan finde en række kajakklubber via DGI.