Guide: Egenredning i havkajak

10-trins guide til, hvordan du udfører en egenredning efter en kæntring i havkajak.

Det giver tryghed at vide, at man kan komme op i kajakken uden andres hjælp. Foto: Michael Sørensen

Øv dig på lavt vand

Start med at øve dig på ca. 1,2 meters dybde. Lad dig vælte ud til siden, så du næsten vender bunden i vejret på kajakken.
Før hænderne frem langs kanten på cockpittet, indtil du møder stroppen til skørtet. Træk skørtet af ved at rykke frem, op og bagud.
Sæt hænderne ud for dine hofter på kanten af cockpittet og skub dig ud af kajakken på samme måde, som hvis du skulle rejse dig fra en skammel. Hold fast på kajakken med den ene hånd, så du har kajakken under kontrol og forhindrer den i at blæse væk.

[Image:https://vorespuls.dk/files/imagecache/main/egenredning-1_0.jpg]

Gør pagajflyderen klar

Kajakken ligger nu med bunden i vejret, og du ligger på ryggen i vandet. Stik et eller to ben ind i cockpittet, så du har begge hænder fri.

Hold pagajen i den ene hånd. Med den anden hånd frigør du pagajflyderen og monterer den på det ene pagajblad. Spænd også stroppen, så den ikke falder af. Hvis du har en oppustelig pagajflyder, skal du puste den op først.

[Image:https://vorespuls.dk/files/imagecache/main/egenredning-2.jpg]

Vend kajakken

Tag fat i cockpitkanten og vend kajakken rundt i et snuptag. Det skal gøres hurtigt, så der ikke løber for meget vand ind.

[Image:https://vorespuls.dk/files/imagecache/main/egenredning-3.jpg]

Skab stabilitet

Stik det andet pagajblad ind under dækslinerne agten for cockpittet, så pagajen og pagajflyderen udgør en forholdsvis stabil udrigger.

[Image:https://vorespuls.dk/files/imagecache/main/egenredning-4.jpg]

Træk dig op

Tag med begge hænder fat i dækslinerne på modsatte side af kajakken. Lad dine ben flyde bagud og op mod vandoverfladen. Læg ét ben op på pagajflyderen, og træk dig op på maven på agterdækket.

[Image:https://vorespuls.dk/files/imagecache/main/egenredning-6.jpg]

Drej dig

Drej overkroppen, så du ligger med hovedet mod agterenden og fødderne mod cockpitåbningen. Hav en hånd og lidt vægt ude på pagajskaftet.

[Image:https://vorespuls.dk/files/imagecache/main/egenredning-7.jpg]

Skub dig baglæns

Skub dig ned i cockpittet, indtil din hofte er lige over sædet. Brug begge hænder til at løfte skørtet op over hoften, så du ikke sætter dig på det efterfølgende.

[Image:https://vorespuls.dk/files/imagecache/main/egenredning-8.jpg]

Vend dig langsomt

Vend dig langsomt rundt, mens du holder så lav en profil som muligt og stadig holder en hånd og lidt vægt ude på pagajen, så du ikke tipper rundt igen.

[Image:https://vorespuls.dk/files/imagecache/main/egenredning-9.jpg]

Pump vandet ud

Pump al vandet ud af kajakken. Hvis der er større bølger, bør du montere skørtet, inden du pumper, og kun lave en lille åbning til pumpen.

[Image:https://vorespuls.dk/files/imagecache/main/egenredning-10.jpg]

Tag pagajflyderen af

Når du har fastgjort pumpen under en dæksline og trukket pagajen fri, afmonterer du pagajflyderen fra pagajbladet. Luk luften ud, hvis den er oppustelig og løsn fastgøringsstroppen, som også skal ind under en dæksline.

Du er nu klar til at ro igen.