Kom op i din havkajak efter kæntring
Øv kæntring og entringsøvelser i havkajak, så du kan, når det bliver alvor. Se her, hvordan du tømmer kajak og laver en makkerredning.
Foto: Michael Sørensen
Kæntring og vandtilvænning
Det er vigtigt at føle sig sikker i kajakken. Derfor skal du øve kæntring og selvredning.
Wet exit: Lad båden kæntre og stig ud. Hold tæt kontakt til kajakken, så den ikke flyder væk.
Øv først teknikken uden og derefter med påsat skørt og normal pagajfatning. Under hele forløbet skal der udvises tryghed og kontrol med kajak og pagaj.
Det anbefales at have en makker ved sin side.
Senere kan du øve det på dybt vand og i en kombination med egenredning eller makkerredning.
Foto: Michael Sørensen
Tømning af kajak på lavt vand
Når kajakken kæntrer, ryger der vand ind. Det vand skal ud igen, inden du ror videre, for ellers er det meget svært at holde balancen i kajakken. Så du skal kende teknikken til at tømme kajakken for vand.
Fra lavt vand eller på stranden: Tag fat i forenden, vend kajakken på hovedet, gå lidt ned i knæene, vip kajakken let, så der kan slippe luft ind og løft kajakken (det er vigtigt at gå ned i knæene, så du beskytter ryggen).
På tur- og havkajakker med mindst ét skot placeret bag sædet tømmes kajakken altid ved at løfte forenden op.
På kapkajakker og fritidskajakker uden skot vippes kajakken i længderetningen, indtil den er tømt for vand.
Foto: Michael Sørensen
Tømning af kajak på dybt vand
Redder tømmer kæntret kajak:
Redderen sidder i sin kajak. Den kæntrede kajak ligger med bunden i vejret vinkelret på redderens kajak.
Tag fat med den ene hånd på kølen og den anden under stævnen. Således har du et fast greb og kan vende kajakken uden at miste greb eller med risiko for selv at kæntre.
Træk herefter den kæntrede kajak op over egen kajak og tøm den for vand ved at vende den rundt. Tømningen kan med fordel udføres ved at rulle kajakken op over egen mave og bryst, mens du læner sig skråt bagud til den modsatte side.
Hvis du er kæntret alene:
Den bedste metode til at tømme kajakken er at lægge dig midt ud for cokcpittet, tage fat i cockpit-kanten og vende kajakken rundt i et snuptag, gerne mens forenden er på en bølgetop. Så kommer der ikke så meget vand i kajakken, og resten pumper du ud, når du er kommet op.
Du kan også lægge dig ved stævnen med pagajflyderen under den ene arm. Løft spidsen af kajakken med den anden hånd, mens du sparker alt hvad du kan med benene for at synke mindst muligt. Det skal gøren i en hurtig, flydende bevægelse, og lykkes kun, hvis du er stærk.
Andre lægger sig op på bagenden af kajakken for at få stævnen op - og så vælter man af, når den vendes rundt. Denne teknik kan bruges på kajakker med slanke agterskib. Er der meget bæring, kan man ikke trykke bagenden ned og få forenden op.
Foto: Michael Sørensen
Makkerredning
En makkerredning med en kæntret roer skal gennemføres i løbet af 4 minutter fra kæntring og til roeren sidder med skørt på og er klar til at ro videre.
Se guide her: Makkerredning i havkajak
Redningen skal gennemføres kontrolleret, hvilket betyder at redderen skal give klare meldinger, og at der hele tiden skal være kontrol med makkeren og udstyret.
Tømning med roer på stævn af redderens kajak: Roeren guides ud til redderens stævn, hvor roeren skal hænge med arme og ben rundt om stævnen, mens redderen tømmer roerens kajak.
Cowboyredning med kajak hen over redderens kajak: Redderen beholder kajakken oppe efter tømning og roeren kravler op på kajakken agter for cockpittet fra modsatte side end redderen.
Denne teknik er hurtig og en fordel i større bølger, fordi roeren sidder højt, mens skørtet sættes på.
Der er risiko for kæntring, når kajakken skubbes ned i vandet.
Foto: Michael Sørensen
Dobbelt makkerredning
Dobbelt redning (med begge roere i vandet): Redderen trækker makkerens kajak op over bunden af redderens kajak ved at træde fra i cockpitkanten og på skrogsiden.
Redderen dirigerer makkeren, så de sammen vender, tømmer og skubber kajakken ned igen. Redderen lægger sig op over bunden på sin egen kajak og holder makkerens kajak på modsatte side, mens makkeren kravler op.
Herefter bruges en af de andre makkerredningsmetoder til at få den anden roer tilbage i kajakken.
Foto: Michael Sørensen
Red dig selv - egenredning
Du skal ikke ro alene, før du ved, at du kan redde dig selv uden hjælp fra andre. Læs mere om selvredning med entring i kajakken på dybt vand i artiklen Red dig selv på havet. Her gennemgås en egenredning trin for trin.