Sådan kommer du godt i gang med gravel
Gravel er et stort hit blandt cykelmotionister, og hvis du ikke allerede kører på grusvejene, får du her en række tips til at komme godt fra start.
Uanset om du kører mest landevej, MTB, cykelcross eller endnu ikke sidder meget i et cykelsæde, kan du sagtens komme i gang med gravel.
Gravel foregår primært på grusveje og er blevet særdeles populært, fordi det tilbyder en helt ny oplevelse på cyklen med både fart, natur og en grad af adventure.
Men hvordan kommer du godt i gang, og hvilke overvejelser skal du gøre dig? Det giver Peter Meinert fra DGI Cykling dig et par bud på.
Cykel og udstyr
Du behøver ikke købe en gravelcykel med det samme. Du kan sagtens prøve det uden og finde ud af, om det er noget for dig.
Hvis du har en MTB, kan du egentlig bare tage afsted, fordi den allerede er godt rustet til grusvejene. Men der er alligevel nogle ulemper, fortæller Peter Meinert.
“Med en MTB kan du både køre selv og deltage i løb og arrangementer. Det er der en del, der vælger. Men den er jo lidt tungere end en gravelcykel, så måske bliver du træt af, at de andre kører fra dig, og at du skal arbejde lidt hårdere for sagerne,” siger han.
Landevejscyklen er som udgangspunkt ikke bygget til gravel, men med et par bredere dæk, kan du alligevel godt prøve gravel af på din racer.
“Uden de brede dæk kommer landevejscyklen til kort på grus, men det kan være en mulighed at sætte nogle bredere dæk på og se, om det er noget for dig,” siger Peter Meinert.
Flere køber gravelcykler
En anden mulighed på sigt at erstatte raceren med en gravelcykel, der også er ganske udmærket på landevejen.
“Der er en tendens til, at nogle vælger at købe en gravelcykel med to hjulsæt - både graveldæk og dæk til turene på landevejen. På den måde kan de bruge den til det meste og få en glimrende oplevelse. Det er fint for de fleste motionister,” siger han og uddyber:
“Hvis du vil køre meget stærkt og virkelig går op i tempoet på landevejen, er det dog ikke sikkert, du bliver tilfreds.”
I forhold til sko og pedaler anbefaler Peter Meinert en MTB-løsning, så det er nemt at komme af, hvis det er nødvendigt på de lidt vanskelige strækninger på stien eller i skoven.
Resten af beklædningen er den samme, som du ville bruge på din landevejscykel eller MTB.
Det skal du have med
Når du pakker sagerne til en gravel-tur, er det langt hen ad vejen de samme ting, du også ville tage med til landevej, MTB og cykelcross.
“Som minimum skal man have slange, dækjern og pumpe med. Hvis du også har multitool, kædeskiller og et ekstra kædeled med, er du rigtig godt rustet til eventuelle problemer. Det er også en god idé med nogle lapper, hvis der kommer ridser i dækket,” siger Peter Meinert.
Han anbefaler også en cykelcomputer med GPS og kort, især hvis du skal køre på ukendte veje og ikke-opmærkede ruter.
Find ruten og kom godt i gang
Når du har gjort cyklen klar og pakket tingene, er du klar til at køre - men hvor skal køre hen? Du kender sikkert nogle spændende steder i lokalområdet, og ellers kan du finde god inspiration på forskellige facebookgrupper som eksempelvis “Gravel Cycling Denmark.”
“I facebookgrupperne skriver folk om fede ruter, gode oplevelser og leder måske efter nogle at cykle med. Grupperne er rigtig gode til at blive inspireret og motiveret til de næste gravel-ture,” siger Peter Meinert.
Du kan også komme godt i gang ved enten at tage en tur med en bekendt, der har lidt gravel-erfaring, eller deltage i et af DGI’s “Kaffegrums og grusveje”-ture, hvor der er plads til både begyndere og øvede og masser af mulighed for at stille spørgsmål.
Du er også altid velkommen til at kontakte din lokale DGI-konsulent, der kan hjælpe dig i retning af flere gode gravel-oplevelser.