Bikepacking: Uforglemmelige møder med mennesker og natur

Kærestepars tur på mountainbikes gennem Europa og Afrika har givet dem storslåede naturoplevelser og ikke mindst en masse dejlige minder med menneskerne, de mødte undervejs.

Kontrasterne har på mange måder været enorme – både i forhold til kulturer, men også naturmæssigt på kærestepars bikepacking-eventyr fra det toppen af Norge til bunden af Sydafrika.

Over 30.000 km. Fra Nordkap i Norge til Kap Det Gode Håb i Sydafrika. En tur fyldt med kontraster på alle tænkelige måder og samtidig et enormt eventyr. Det var, hvad Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen fra København havde i udsigt, da de trådte de første omgange i pedalerne på deres mountainbikes.

Læs også: Fem steder du bør holde MTB-ferie i Danmark

Parret ville ud at opleve verden og især menneskerne, som lever i den. Tidligere har de cyklet fra Argentina til Alaska, så spørgsmålet var ikke, om de skulle af sted igen, men om hvor næste tur skulle gå hen. De endte med, at turen skulle sende dem igennem Vestafrika, fordi det var et sted, de ikke vidste meget om.

”Vi er fascineret af verden, og hvordan folk lever. Der er efterhånden ikke mange hvide pletter tilbage på verdenskortet, men i vores forståelse er der stadig nogle. Det er bare spændende at undersøge, hvordan der er i verden,” siger Marie Stoubæk, og Kenneth Bruun Jørgensen supplerer:

”Vi er grundlæggende nysgerrige på, hvad der foregår i landene, vi besøger, og hvordan folk lever i hverdagen. Vi kommer forbi turistede steder, men det primære er at se, hvordan det er at bo i et andet land. Håbet er, at vi får lov til at være en del af hverdagen,” siger han.

Her spiller cyklerne en særlig rolle, fordi man kommer langsomt fra sted til sted og derfor lærer folk at kende på en anden måde, så man bedre kan sætte sig ind i både kulturer, traditioner og livsvilkår i de forskellige lande, fortæller parret.

Bikepacking Billede 3

Nysgerrighed med i bagagen

Når man kaster sig ud i et cykeleventyr på over 30.000 km. skulle man tro, at det krævede meget forberedelse rent fysisk. Men med ugentlige cykelture og en god grundform satte 42-årige Marie Stoubæk og 51-årige Kenneth Bruun Jørgensen kursen sydpå på håndbyggede mountainbikes med stiv gaffel og forholdsvist store dæk.

”Når man først kommer af sted, kommer man i form. Så bliver det normalt at cykle 80-100 km. på en dag. Vi har en tro på, at formen kommer, når vi begynder at cykle,” siger Marie Stoubæk, og nævner, at de mentalt skulle forberede sig på, at de ikke var hjemme i halvandet år og ikke kom til at se familie og venner i den periode.

Det handler også om at være åben som menneske for at få en fed tur, ifølge Kenneth Bruun Jørgensen.

”Alle mennesker er nysgerrige på folk – især i Vestafrika. Der var en massiv interesse hele tiden. Afrikanere er på ingen måde, som danskere er. Vi sætter os længst fra folk i bussen, mens afrikanerne søger hinanden som magneter og virkelig dyrker fællesskabet. Det er fedt, men bliver også meget intenst. Jo mere man kan overgive sig til kulturen, man møder, jo sjovere bliver det,” siger han.

Læs også: Bliv inspireret: Her kan du finde nye MTB-spor

Bikepacking Billede 4

Enorme naturoplevelser

Kontrasterne har på mange måder været enorme – både i forhold til kulturer, men også naturmæssigt. Fra startstedet i Nordkap, som skinnede smukt med rensdyr og røde træhuse, ned gennem Spanien med orange appelsinmarker til sejlturen på 17 km. fra Sydspanien til Afrika.

Og så ændrer alt sig lige pludselig, når man går i land på det afrikanske kontinent. Marokko er lidt turistet, men stadig meget anderledes. Videre til Vestsahara og Mauretanien, som stort set er en enorm ørken. I Senegal viser cykelcomputeren 52 grader. Senere går turen gennem jungler med et rigt dyreliv og fyldt med fugt, som sikrede parret gennemblødt tøj fra morgen til aften.

”Vi elsker at cykle. Det er fedt at tage nogle dage, hvor vi ikke kan få mad og vand, så vi er nødt til at planlægge turen godt. Det er gennem jungler, hen over bjergpas, store sten og andre udfordringer. Når man kommer igennem det, er det en fed fornemmelse,” siger Kenneth Bruun Jørgensen.

Rejsen på to hjul fortsætter gennem Namibia med tørre flodlejer med bjerge på begge sider og savanne med giraffer, elefanter og løver, inden det ender med frodig natur i Sydafrika.

Bikepacking Billede 2

Mødet med mennesker

Temaet for turen har været at mærke fællesskabet og kraften mellem mennesker, som er ret vild, fortæller Kenneth Bruun Jørgensen.

”Man bliver nødt til at understrege, hvor godt vi er blevet taget imod. Vi har kun positive oplevelser med mennesker, som gerne vil hjælpe overalt. Folk passede virkelig på os,” siger Marie Stoubæk.

En af gangene, parret oplevede det, var i Marokko, hvor de en aften kom til en dadelplantage med store palmer.

Læs også: Pauseøvelser gør dig bedre på din MTB

De ville gemme sig lidt derinde og finde et sted at sove, men det viste sig, at plantagen var en lille landsby med huse og veje. Man kunne ikke finde et ledigt sted.

En mand på motorcykel stoppede dem. De kunne sove hos ham. Men han skulle lige hente smøger først.

5 min. senere kom manden tilbage. Parret fulgte med ham længere ind i plantagen. De kom ind i en landsby og ind i lukkede gyder i mørke. Manden gik foran dem hele tiden, og de snakkede ikke rigtigt sammen, fortæller det danske par.

Pludselig var de fremme ved et hus. Manden åbnede ind til en gårdhave, hvor den fremmede mands kone og børn stod med den varmeste velkomst.

”Det siger noget om, at de fleste mennesker i verden vil en det godt. Hvis man tager imod hjælpen, ender det for det meste godt,” siger Kenneth Bruun Jørgensen.

Det danske par blev budt på mad. De fik ris med sovs og en kvart kylling. 13 mennesker delte maden. Da det blev sengetid, ryddede den afrikanske familie den ældste datters værelse, så det danske par kunne sove der.

Bikepacking Slutbillede

Udfordringerne var det hele værd

På så lang en cykeltur kan man næppe undgå at støde ind i udfordringer. Fordi parret primært levede af mad, de kunne købe lokalt, var det ikke altid muligt at få den næring, man har brug for, når man kører mange kilometer på to hjul. Det betød blandt andet, at Kenneth Bruun Jørgensen tabte sig 12 kg undervejs.

”Vi har spist utroligt meget ris, løg, tomater og sardiner på dåse. Det er jo lige meget for os, at det er svært at få næringsrig mad, det er et større problem for dem, som bor der,” siger Kenneth Bruun Jørgensen.

Læs også: 5 forslag til din næste MTB-rejse

Afrika er et kontinent fyldt med mennesker, og selvom parret virkelig godt kan lide mennesker, kunne det også være intenst, når man hele tiden ønsker at give dem den bedste version af sig selv, lyder det fra Marie Stoubæk, inden hun fortæller, hvad der har betydet mest for hende på turen.

”Alle de gange, hvor vi har siddet hos lokale mennesker og snakket med dem, har det været det hele værd. Det er derfor, vi gør det her,” siger hun.

Næste eventyr venter

Halvandet år efter afgangen i Nordkap, sluttede turen i Kap Det Gode Håb. Parret er taknemmelige for alle de store oplevelser undervejs. Alligevel er der en enkelt ting, man aldrig kan få nok af.

”Mere tid ville altid være godt. Vi havde ikke travlt på turen, men heller ikke tid til alt for mange omveje. Vi har efterhånden god erfaring med at skære ruter til, men det vil altid være federe med mere tid for at få flere oplevelser,” lyder det fra Kenneth Bruun Jørgensen.

Nu kalder hverdagen i Danmark med arbejde og foredrag om parrets fantastiske rejse, men drømmene om næste eventyr lever.

Du kan læse meget mere om Maries og Kenneths fantastiske eventyr og blive klogere på bikepacking på Bikepackers.dk eller deres kanaler på Facebook og Instagram