4 fede måder at køre gravel på

Der er flere muligheder for sjove og forskellige oplevelser, når du sætter dig i cykelsædet for at køre gravel. Her kommer nogle bud.

Weekendture med gode cykelkammerater og 1-2 overnatninger er populære blandt gravelryttere. Foto: Martin Paldan

Hvis du overvejer eller allerede har besluttet at prøve gravel, har du måske brug for inspiration til, hvilke fede oplevelser du kan få.

Læs også: Gravel begejstrer: Flere motionscyklister vælger grusvejen

Kristian Venø og Michael Tvedergaard har begge kørt motionscykling i årevis og er begge blevet fans af gravel. Her kommer deres tips til gode ture og oplevelser.

1. De almindelige ture

Det er turene, du oftest er ude på. Dem, du snupper i hverdagen, i weekenden - lige når du har lyst. De varer ofte 1-4 timer og bliver kørt både alene eller i en lille gruppe.

Ligesom de kortere ture på landevej eller MTB giver de dig et pusterum i dagligdagen, og du får masser af mulighed for at nyde naturen og få tankerne væk fra det, der rumsterer.

Du kan både selv gå på opdagelse eller finde inspiration til gode ture i facebookgrupper og andre gravel-netværk. Selvom der primært bliver kørt på grus, er der også fin mulighed for at køre på landevejen i det omfang, du ønsker. Hvis du er ekstra snedig og tidsplanen tillader det, planlægger du ruten, så kilometerne på landevejen er i nærheden af en bager. Gå aldrig ned på kage og kaffe.

2. Social weekendtur

Weekendture med gode cykelkammerater og 1-2 overnatninger er populære blandt gravelryttere, for de kombinerer motion, natur, hygge og følelsen af en miniferie.

Læs også: Rutinerede cykelryttere: Derfor elsker vi gravel

Pak det mest essentielle og find den type overnatning, der giver mening for jer i forhold til komfort og pris. Der er masser af bed and breakfast-steder rundt om i Danmark.

Hvis eventyrlysten er endnu større, er der også en del muligheder for lignende ture i nabolandene Sverige, Norge og Tyskland.

3. Arrangementer og løb

Der kommer flere og flere arrangementer og løb med gravel i fokus. Både store og små arrangører har fået øjnene op for gruscykling, og derfor er der hele året - og måske særligt i vintermånederne - masser af muligheder. I DGI er Kaffegrums og grus-arrangementerne populære, og andre er også på banen med gode ture i godt selskab.

Du kan både finde lange og korte løb alt efter din form, erfaring og kørelyst. Det er en fed følelse at gennemføre et løb, og der er ofte sørget for forplejning og rute, så du primært skal fokusere på at træde i pedalerne og nyde turen.

Hærvejsløbet, Grejsdalsløbet, Dirty Jutland og lignende løb giver dig fremragende ture og minder.

Læs også: Sådan kommer du godt i gang med gravel

4. Lange ture og bikepacking

For de mest eventyrlystne for hvem weekendturen ikke er nok, kan gravel også sagtens byde på endnu vildere eventyr. Lange ture i ind- og udland og bikepacking er nemlig også muligt for den alsidige gravelrytter.

Gravelcyklen er fantastisk til disse ture, fordi den kan klare sig godt på flere underlag, og der er virkelig mulighed for nogle uforglemmelige oplevelser og ømme ben.

De mest gravel-gale tager på ture, hvor man kan ende med at køre flere hundrede eller tusinde kilometer. Nogle tager afsted i dage- eller ugevis og får den ultimative graveloplevelse.

I udlandet er der for eksempel gravelløb fra Basel til Cape Arkona på Tysklands største ø, Rügen. Det er 1652 kilometer, 20.000 højdemeter og en god blanding af grus, asfalt, brosten, rødder og sand.