Rutinerede cykelryttere: Derfor elsker vi gravel

Hvad får flere cykelmotionister til at supplere eller udskifte spor og landevej med grus, og er det mon noget for dig? To passionerede cykelryttere og gravel-fans giver her deres bud på, hvorfor gravel er fedt.

Du kan sagtens komme i gang med gravel på de fleste cykler - bare du har de rette dæk. Foto: Kristian Venø

Hvis du endnu ikke har prøvet at køre gravel, er det måske ved at være tid. Gravel kan køres hele året, er det et helt oplagt valg til vintertræningen.

Læs også: Gravel begejstrer: Flere motionscyklister vælger grusvejen

Og det er bare med at komme afsted og prøve det. Det er i hvert fald opfordringen fra Michael Tvedergaard og Kristian Venø, der begge er rutinerede ryttere på landevejen og samtidig har en del MTB-spor på cykel-CV’et.

“Jeg synes virkelig, det giver nogle andre oplevelser. Det giver en anden ro og en fed fornemmelse. Og så er der også et sjovt eventyrs- og oplevelsesaspekt i det,” siger Kristian Venø, der ud over 15 år som cykelmotionist også har været med til at udvikle instruktør- og kaptajnuddannelserne inden for landevejscykling i DGI.

En anden mentalitet

Også Michael Tvedergaard er begejstret for grus. Selvom han i sine 12 år som cykelmotionist har prøvet lidt af hvert, mener han at gravel bringer noget nyt på cyklen.

“Det er en god blanding af grusstier, skov og landevej. Her om vinteren er der også den fordel, at man kan køre lidt i læ for blæst og regn i skovområder og på den måde få en god, lang tur,” siger Michael Tvedergaard.

Begge oplever en anden mentalitet i gravel sammenlignet med landevejscykling.

Læs også: Sådan kommer du godt i gang med gravel

“Jeg synes virkelig, at gravel er hyggeligt. Man kan sagtens køre stærkt, men jeg oplever mere fokus på at nyde turen, og der er flere “social rides”,” siger Michael Tvedergaard, og Kristian Venø er enig.

“Landevejscykling er ofte meget konkurrencepræget. Det er der mindre af i gravel - også til arrangementerne. Man møder op, hygger og cykler en tur sammen. Jeg oplever det som  mere low-key og casual,” siger han.

Stor frihed

Begge er også glade for den frihed, som en gravelcykel giver. Den er nemlig glimrende på både landevej og grusstier.

“Jeg syntes, det var meget inspirerende, for pludselig åbnede der sig en ny verden. Jeg havde jo kørt og kendte stort set alle veje i det midtjyske, men gravelcyklen gav nye muligheder,” siger Kristian Venø og uddyber:

“Det her med at finde nye ruter er vildt sjovt. Nu kan jeg køre de veje i området, jeg er nysgerrig på. Cyklen sætter ingen begrænsninger,” siger han.

Læs også: 4 fede måder at køre gravel på

Michael Tvedergaard understreger, at du sagtens kan komme i gang med gravel på de fleste cykler - bare du har de rette dæk.

“Folk kører på alt muligt. Så selvfølgelig kan du bruge mange penge på en god gravelcykel, og her er oplevelsen virkelig også fed, men du kan sagtens starte med mindre. Dem jeg kører med har alt fra high-end gravelcykler til en gammel racer med bredere dæk eller en ombygget MTB,” siger han.

“Jeg synes bare, at man skal ud at prøve det.”