Guide til køb af mountainbike

Skal du investere i en mountainbike? Så vær opmærksom på hjul, stel, affjedring, bremser og meget mere.

En mountainbike skal passe til din højde, vægt og det terræn, du kører i - ellers kan turen hurtigt blive hård med risiko for skader. Foto: iStockphoto

Hvilken mountainbike skal jeg købe?

Mange googler og spørger forvirrede rundt, når de står over for at købe en mountainbike - også erfarne ryttere. Her får du et overblik over de vigtigste tjekpunkter.

Er du til teknik, action eller blot cykling i det fri?

Først skal du gøre op med dig selv, hvilken type kørsel du er til. Skal du ud og race på skovveje og brede stier? Eller vil du udfordre dig med teknik og køre ind i terrænet og prøve kræfter med singletracks og stejle op- og nedkørsler?

MTB: Dit udstyr afhænger af dit formål

26” hjul er bedst til de fleste

Langt de fleste mountainbikes er bygget med de velkendte 26” hjul. Den størrelse er også bedst til de fleste.

De sidste par år er der dog dukket mtb-cykler op med de noget større 29” hjul. De har lavere rullemodstand og er derfor bedre på de lange og teknisk ukomplicerede ture. Men er også sværere at håndtere på små snoede stier.

Valg af vægt på hjul og dæk

Hjulene er den største masse at sætte i bevægelse. Derfor har hjulenes og specielt dækkenes vægt stor indflydelse på, hvor hårdt det er at træde cyklen i gang.

Vil du ud og køre teknisk? Så vil du få mange nedbremsninger og accelerationer og bør derfor vælge hjul og dæk med lav vægt.

Valg af stel: Hellere lidt for lille

Tip til valg af stel: Hellere lidt for lille end lidt for stor. Årsagen er, at det er lettere at manøvre og styre cyklen i terrænet, hvis den ikke er for stor.

Læs mere om valg af stel her: Valg af mountainbike

Mtb med eller uden frontaffjedring?

Hardtail:
Begyndere bør vælge en cykel kun med frontaffjedring – også kaldet en hardtail. Sammen med de brede dæk tager den de værste stød fra huller, sten og rødder. Ud over komfort giver affjedringen også en rigtig god kontrol med cyklen, som er vigtig som nybegynder.

Vælg for så vidt muligt affjedring med lock out. Det vil sige, at du har mulighed for at blokere affjedringen, når du kører på asfalt og grusveje. Allerbedst med udløser på styret, så du ikke skal have hånden ned til gaflen. Husk at fjerne blokeringen igen, så din cykel ikke står forkert, når du gerne skal gennem kuperet terræn!

Fully:
En mountainbike med full suspension (fjedre i både forgaffel og bagstel) kaldes også for en ’fully’. Fordelen ved en fully er, at den tager alle de stød, som du får i ryggen på alle underlag. En fully er mest optimal til downhill kørsel og ikke velegnet til race på singletracks. Faktisk kan du sidde ned og restituere ved nedkørsel, det kan du ikke på en hardtrail. Der er du nødt til at stå op. Ulempen ved en fully er energitabet på andre tracks end downhill, det ekstra vedligehold og prisen – den er dyrere end hardtrail.

Valg af styr

Styret kan være både fladt og high rise. Valget afhænger af, hvor foroverbøjet du ønsker at sidde.

Du kan med fordel også vælge en vendbar frempind – så kan du nemt ændre din siddestilling senere hen. Den gode cykelhandler skifter gerne frempinden i forbindelse med købet og en evt. merpris er givet godt ud.

Tip! Bredden på styrret skal cirka svare til afstanden mellem dine skuldre.

Overvej at tilkøbe bar-ends til styret

Et rigtigt godt tilkøb er bar-ends (horn). De giver en bedre håndstilling, når du står op. Og når det går stejlt op, og du skal helt frem på sadelspidsen, kan du rykke hænderne tilsvarende frem og få en bedre køreposition.

Skivebremser

Næsten alle gode mountainbikes kommer efterhånden med skivebremser. De er langt mere effektive end fælgbremser. Vælg gerne hydrauliske bremser, så er der meget lidt vedligeholdelse og mindre slid på delene.

Tip: Tag et par ture hvor du lige vænner dig til skivebremsernes høje bremseevne, før du drøner med vennerne i skoven, så du ikke får en flyvetur. Specielt forbremsen skal du være varsom med på løst underlag og nedkørsler.

Klikpedaler

Køb et par klikpedaler til cyklen sammen med et par mtb sko. Klikpedaler betyder, at du kan slappe mere af i ankler og fødder. Du får også et mere effektivt tråd, fordi din fod ikke smutter af pedalen.

Start ud med at spænde løst, mens du vænner dig til at klikke i og ud af pedalen. På mtb sko er klampen integreret i sålen, så skoen er ok at gå og løbe i.