Mountainbike: 10 gode gaveønsker

Mangler du inspiration til, hvad du skal ønske dig - eller hvad du skal give? Så tjek listen over ideer til, hvad der kan optimere kørsel og køreglæde på MTB.

So ein ding! De nyeste cykelcomputere har bl.a GPS. Du kan også få en drybag til din smartphone og høre musik uden vandskade! Foto: iStockphoto

1. Cykelbriller - med og uden lir

Har du to forskellige briller? Du bør altid have briller på, når du kører mountainbike til at beskytte dig mod grene, insekter og mudder. Mørke briller ved sol. Klare briller resten af tiden.

Vidste du, at du kan få solbriller til mountainbike med indbygget video? Eksempel på videobrille

2: Rygsæk med drikkesystem

En camelbak er en lille, let rygsæk med indbygget drikkesystem med slange om til brystet. Så kan du få væske med et enkelt sug – uden at skulle fumle med en dunk på bumlede stier. Samtidig har du et sted til lappegrej, müslibar og mobiltelefon. Husk at vælge en rygsæk specielt til mtb og ikke fx løb, så den sidder rigtigt på ryggen ved op- og nedkørsel. Eksempler på camelbak

3: Multiværktøj

Multiværktøj med fx skruetrækkere, umbraconøgler og kædeadskiller - vigtig, når kæden knækker, og du fx i et løb hurtigt gerne vil samle igen. Husk samle-led til kæden!

4: Arbejdsstand

En mountainbike kræver stor vedligehold. Let dit arbejde med en arbejdsstand, så du har begge hænder fri til at arbejde. Vælg gerne et mobilt stativ som kan klappes sammen, hvis du også vil have det med på cykelferie, til konkurrence eller måske bor i lejlighed. Eksempel på arbejdsstand

5: Nyt styr eller ny forgaffel

Har du tendens til ondt i ryggen? Så kan det være, at dit styr er for smalt. Et bredt styr giver dig en bedre balance og gør dig mindre træt - men er naturligvis ikke så let at manøvre i sving.

Har du en ældre cykel uden affjedring, kan det også være årsagen til ondt i ryggen. Du kan sagtens montere en ny forgaffel med affjedring i. Vil du virkelig upgrade her? Så vælg en model hvor du kan justere, hvor hårdt den skal affjedre.

6: Justerbar frempind til styret

Kontrol er vigtigere end aerodynamik på mtb. Alligevel er det vigtigt at kunne indstille styret, så du får en optimal kørsel. Upgrade din cykel med en justerbar frempind og indstil til forskellig kørsel. En frempind med stor vinkel kan fx øge kontrollen, så du har mulighed for at flytte tyngepunktet ved nedkørsel.

7: Horn til styret

Et rigtigt godt tilkøb er bar-ends (horn). De giver en bedre håndstilling, når du står op. Og når det går stejlt op, og du skal helt frem på sadelspidsen, kan du rykke hænderne tilsvarende frem og få en bedre køreposition. Fås i forskellige materialer.

Læs mere om styr og indstilling af styr og frempind her:
Mtb: Sådan indstiller du dit styr
bikeradar.com

8: Cykelbukser med ekstra indlæg

Der findes mange slags cykelbukser. Har du tidligere cyklet på racer, har du sikkert allerede et par bukser med indlæg. Men cykelbukser til mtb kræver ekstra indlæg, fordi du hopper mere i din kørsel. Har dine cykelbukser et par år på bagen? Så er det tid til udskiftning. Tip: Vælg bukser med seler, så du er sikker på, at bukser og indlæg bliver på plads uanset terræn.

9: Oplevelser på mountainbike

Boost din motivation ved at deltage i cykelløb, events eller skoler. Tilmeld dig selv eller giv din cykelkammerat, veninde eller familiemedlem en oplevelse på hjul i gave.

Idéer til billige, sjove og spændende oplevelser på mtb: Mtb-events

10. Ny cykel

Trænger din mountainbike til pension? Har du tabt dig? Har du taget på? Har du ændret rute? Det rette udstyr er vigtigt for sikkerheden på mtb. Ikke mindst den rette cykel.

Guide til køb af mountainbike