Ny trend: Har du prøvet mindful running?
Løb langsommere og vær tilstede i din krop, når du løber. Løbestilen hedder mindful running og udover at minimere risikoen for skader, bliver du en bedre og gladere løber.
Hvorfor løber du?
Dét burde du spørge dig selv om, inden du snører løbeskoene næste gang. For ifølge løbetræner og tidligere eliteløber Morten Dam-Sørensen, så løber mange motionister, som om de træner op til et maraton.
”Løbere tror fejlagtigt, at de skal have tårnhøj puls og blodsmag i munden, før det giver noget,” siger Morten Dam-Sørensen.
Det passer bare ikke. For hvis dit mål med løbeturen er almindelig velvære, sundhed og at komme i form, så burde du i stedet sætte tempoet ned og prøve mindful running.
”Du bliver en meget bedre løber af at sætte tempoet ned og fokusere på at være tilstede i det, du laver,” uddyber Morten Dam-Sørensen.
Læs også: Gå eller løb – du forbrænder lige meget
Mindre fart gør dig bedre
Han siger det selv, Morten Dam-Sørensen: Det kan godt lyde lidt langhåret – men i virkeligheden betyder det bare, at du skal være tilstede i det, du laver og huske at mærke efter.
”Mange løbere har ondt i kroppen, når de løber – og nogen tror endda, at smerten skal løbes væk. Men det er den direkte vej til at blive skadet,” siger han.
Derfor handler det om at mærke efter, hvordan kroppen har det på dagen. Ved at sætte tempoet ned vil du også kunne præstere mere.
”Hvis du træner for hårdt og for intensivt vil du altid have en presset krop og så kan du ikke præstere. Ved at løbe langsommere, vil du blive en bedre og gladere løber,” siger Morten Dam-Sørensen, som underviser i og holder foredrag om mindful running.
Læs også: Løb: Hvad skal jeg drikke og spise?
Er det noget for mig?
Har du sat dig for at løbe en maraton, skal du sandsynligvis følge et nøje planlagt program, hvor tempo og distance konstant intensiveres.
Men hvis du, som de fleste, løber, fordi du vil holde de dér fem ekstra kilo fra sidebenene eller komme i bedre form, så er der ingen grund til at besvime af anstrengelse.
”En løbetur skal være en nydelsesoplevelse. Du skal ikke præstere 100 % på alle træningsaftener – det gør eliteløberne heller ikke, for det kan kroppen ikke holde til,” siger Morten Dam-Sørensen. og fortæller, at som løbetræner oplever han ofte, hvordan løberne ikke ænser noget omkring sig, fordi de fokuserer på deres pulsur, mellemtider eller at løbe fra kollegaen.
”Tro det eller lad være, men du bliver en bedre løber af at lægge mærke til rådyret på marken og løbe i et tempo, som gør dig i stand til at snakke med din løbemakker.”
Læs også: Ingefær kan hjælpe på restitutionen
Kom godt i gang
Har du fået mod på at prøve mindful runnning, så kræver det hverken udstyr eller en instruktør – du skal blot starte med at sætte tempoet ned.
”Løb nogle længere ture, hvor du er i stand til at tale ubesværet. Det betyder, at du typisk skal give dig 60-70 % af, hvad din maksimale ydeevne er,” forklarer instruktøren.
Målet er, at du kommer i en tilstand af velvære og at løbeturen bliver en nydelsesoplevelse.
”Med mindful runnning reducerer du risikoen for at blive skadet, fordi du er tilstede i din krop og dermed kan mærke din krop.”