Løbeekspert: Det her udstyr, kan jeg ikke undvære

Vores løbeekspert fortæller om sit bedste udstyr, som han ikke kan undvære.

Godt løbegrej kan give alt fra motivation, underholdning, øget løbeglæde til detaljerede datasæt, som du kan bruge i din træningsplanlægning.

Du har sikkert mange gange hørt sætningen “gå aldrig ned på grejet” - måske bruger du den selv? Spørger du mig, så er det en særdeles fornuftig sætning, som bliver brugt ofte!

Godt løbegrej kan give alt fra motivation, underholdning, øget løbeglæde til detaljerede datasæt, som du kan bruge i din træningsplanlægning.

I denne artikel kan du få et indblik i, hvilket grej jeg selv benytter, og ikke kan undvære.

Læs også: Gratis træningsprogram til at løbe 5 km

Lækre løbesko...

...er det absolut vigtigste. Her tænker du måske ét par lækre løbesko, men det er efter min mening slet ikke nok. Hvis du vil være god ved din krop og din løbetræning, så skal du sørge for at have flere forskellige par sko. Jeg har i øjeblikket tre par sko, som jeg primært bruger til den daglige, “almindelige” løbetræning.

Disse sko skal være bløde og behagelige at have på, så du får lyst til lige at tage en kilometer ekstra, hver gang du er afsted.

Mine sko spreder sig her fra en meget blød sko til de helt langsomme ture (fx restitutionsløb), til en halv-let, men stadig blød og dejlig sko til de lidt hurtigere ture og intervaller.

Herudover er det en god idé at have nogle “specialist-sko”, som er gode til bestemte opgaver. Hvor mange specialistsko du skal have, afhænger af hvilke konkurrencer du deltager i samt hvilket terræn, du konkurrerer og træner i.

Jeg har eksempelvis en minimalistisk trailsko, som er rigtig god til lidt mere “off-road”-orienterede ture samt, når der er masser af sne.

Herudover har jeg en række konkurrencesko. Jeg deltager selv i alt fra cross til landevejs- og baneløb, og derfor har jeg en pigsko til cross, en meget let landevejssko og en særdeles let bane-pigsko.

Jeg har også en let træningssko, som jeg bruger til hurtige intervaller eller tempoløb - denne sko er lidt tungere end mine konkurrencesko, men holder til gengæld til flere kilometer.

Alle mine løbesko er fra New Balance, og jeg kan varmt anbefale alle de modeller, jeg bruger - har du lyst til at se nærmere på skoene, så har du her de forskellige modeller, jeg bruger:

Læs også: Ømme muskler? Så prøv kompressionstøj

Træningssko

  • 1080: meget blød træningssko - til restitution
  • 890: blød, lidt lettere end ovenstående - til lange og rolige ture
  • Vazee Rush: let træningssko, bruges både til længere eller lidt hurtigere ture

“Specialist-sko"

  • Vazee Pace: Lettere end Rush-modellen. God til intervaller og tempoløb.
  • MR10: Minimalistisk trailsko.
  • RC1600: Meget let landevejssko - til landevejskonkurrencer mellem 5km og maraton.
  • RC1400: Lidt tungere og blødere end 1600-modellen. Kan bruges til konkurrencer (halvmaraton eller maraton) eller hurtig træning.
  • LD5000: Ultra-let banepigsko. Bruges til meget hurtig og kort intervaltræning på bane eller konkurrencer fra 1500m op til 5000m.
  • XC700: Let Cross-pigsko: til cross-konkurrencer.

Jeg har altid været glad for New Balance, da de passer godt til min fod. Det suverænt vigtigste punkt, når du vælger sko, er, at skoen sidder godt og behageligt på din fod.

Det vil både give dig en bedre løbeoplevelse og mindske skadesrisici. Prøv derfor gerne de forskellige mærker af, så du er sikker på, at dit valg af sko er perfekt.

Læs også: Løbesko kan ændre din løbestil

GPS-ur...

...er den næste gadget på listen, og den fylder en del i min egen træning.

Uret motiverer undervejs, da det giver mig noget data at følge med i på løbeturen, men den fungerer også som en meget vigtig brik i min træningsplanlægning.

Jeg bruger selv Endomondo som træningslogbog og importerer urets træning hertil. Herigennem kan jeg både analysere dagens træningspas samt få et vigtigt overblik over min træningsmængde.

Træningsmængden er vigtig at have styr på, da det giver bedre mulighed for at lave en fornuftig progression i træningen.

Jeg bruger selv 910XT i øjeblikket, men er i overvejelsesfasen omkring Garmins nye ure med pulsmåling via håndleddet - dette ville give mig endnu et datasæt i træningslogbogen, da jeg generelt ikke træner med puls pt, fordi jeg synes, brystbæltet er irriterende at løbe med.

Iltoptagelsesdata...

...er det sidste udstyr på listen. Jeg har selv erhvervet mig udstyret, men til den normale løber vil dette være en uhensigtsmæssig stor investering - jeg bruger det i erhvervsmæssig sammenhæng, hvilket gør, at det giver mening for mig at have udstyret.

Ikke desto mindre så mener jeg, at de data, man får, skulle på listen. Ved hjælp af en iltoptagelsesmåling kan man både få styr på sine træningszoner samt få nogle tal på, om og hvordan man forbedrer sig.

Det er for mig at se meget motiverende at have disse data, da man både får skitseret ens optimale træningszoner og får succesoplevelsen, når man til næste måling kan se, at tallene bevæger sig i den rigtige retning.

Her handler det formentlig meget om persontypen - nogle vil blive meget motiverede af disse data, andre vil ikke finde værdi i det - du ved bedst selv, hvilken type, du er.

Læs også: Løb langt: Sådan klarer du de sidste kilometer

Opsummering

Ser vi tilbage på listen, så er det tydeligt, at sko betyder rigtig meget for mig, når vi snakker udstyr. Skoene danner grundlag for hele løbeoplevelsen, og derfor er det vigtigt at sørge for, at man har det rigtige par til sin løbetur.

Herudover er det blot noget godt tøj og et ur, der skal til, så er man rigtig godt kørende.

Hvor mange sko, man skal have, afhænger både af, hvor mange forskellige slags konkurrencer man deltager i samt, hvor meget man træner. Da jeg typisk træner et sted imellem 7-10 gange om ugen, har jeg brug for flere par, da skoene gerne skal have omkring en dags hvile.

Uanset din løbemængde er det dog en god idé som minimum at have 2 par sko at skifte imellem - det giver en vekslende belastning på din krop, hvilket nedsætter risikoen for at få skader.