Løb 246 kilometer: Andres glæde gav energi

Hærvejsløbets ”Forrest Gump” fik hjælp af almindelige motionister, da han (næsten) løb hele vejen fra Flensborg til Viborg.

Henrik "Forrest Gump" Jørgensen havde overskud til at vinke Foto: Hærvejsløbet

Man kan godt være tilfreds, selvom man ikke når sit mål 100 procent - det er ekstremløberen Henrik Jørgensen et godt eksempel på.

I den forgangne weekend agerede han ”Forrest Gump” i Hærvejsløbet og skulle efter planen have løbet hele vejen fra Flensborg til Viborg, men da han søndag aften krydsede målstregen i domkirkebyen havde han ”kun” løbet 246 af de 296 kilometer.

Læs også: Tema om løbeskader

Løbet var delt op i 30 etaper, og Henrik Jørgensen måtte springe fem af dem over på grund af træthed og smerter i det ene knæ.

”Jeg havde selvfølgelig håbet at gennemføre hele løbet, men efter omstændighederne er jeg meget tilfreds. Specielt fordi jeg var i stand til at løbe den sidste etape ind til Viborg, hvilket var en stor oplevelse,” siger Henrik Jørgensen.

Delte hinandens glæde

Almindelige motionsløbere kunne løbe med Henrik Jørgensen så mange etaper, man måtte ønske, og det benyttede godt 600 personer sig af. Hver etape var mellem fem og 15 kilometer.

”Undervejs hørte jeg rigtig mange sige, at nu havde de krydset grænsen for, hvor langt de tidligere havde prøvet at løbe. Rigtig mange slog deres rekord, og det var en fornøjelse at opleve, hvordan folk delte hinandens glæde uanset niveau. Hvis man for eksempel er vant til at løbe fem kilometer og så pludselig løber 10, er det jo en kæmpe sejr. Det gav mig virkelig energi at opleve andres glæde,” fortæller Henrik Jørgensen, der inden løbet havde set frem til en masse spændende samtaler med de forskellige deltagere.

”Det var jo et socialt løb, og vi løb sammen hele tiden, og i starten gik det også meget godt med at snakke, men fra det begyndte at blive mørkt lørdag aften, var det mildt sagt ikke mig, der startede samtalerne.”

Faste rammer gjorde det hårdt

Hærvejsløbet begyndte lørdag morgen klokken 7.00 i Flensborg og sluttede klokken 18.00 i Viborg søndag aften. Mellem hver etape var der en pause på seks minutter, og tempoet var fastlagt til 10 km/t.

Læs også: Løbesko forebygger ikke skader

”De faste rammer gjorde det meget svært for mig, for jeg kunne jo for eksempel ikke lige stoppe op og gå to minutter, hvis jeg havde brug for det, for så ville de andre jo løbe fra mig. Der var ikke plads til bare det mindste udfald, så det krævede en enorm præcis timing, og den var jeg åbnebart ikke i stand til at ramme 100 procent. Men jeg gjorde, hvad jeg kunne ud fra de forudsætninger, jeg havde,” siger Henrik Jørgensen, der udover træningen har kone, børn og lærerarbejde på en efterskole at bruge tiden på.

Skulle du være fristet af at løbe 246 kilometer på en weekend, så kan Henrik Jørgensen oplyse, at det giver betydelige smerter dagen derpå.

”Jeg har meget ømme muskler, et hævet knæ, en hævet ankel og nogle meget blå negle. Men jeg kan faktisk godt gå langsomt, uden man kan se, jeg har ondt, så helt galt er det jo ikke,” siger Henrik Jørgensen.

Læs, hvad Henrik Jørgensen sagde op til Hærvejsløbet: "Forrest Gump": Vil du ik' nok løbe med mig?

Fest i Viborg

300 løbere deltog på den sidste 10 kilometer lange etape ind til Viborg, og i målområdet mødtes de med Hærvejsløbets cirka 1.000 cykelryttere, der kom fra Flensborg, Vejen og Silkeborg – sammen sørgede de for fest og god stemning Sankt Hans aften.

”Det var en stor oplevelse at gå rundt i målområdet og mærke alt den gode stemning – og samtidig være lykkelig over, at strabadserne var overstået,” siger Henrik Jørgensen.

Næste år afholdes Hærvejsløbet som noget nyt samtidig med Hærvejsmarchen fredag den 27. og lørdag den 28. juni.