Nu må cyklister svinge til højre for rødt

I udvalgte kryds vil det blive tilladt, at cyklister får lov til at svinge til højre for rødt.

Et forsøg ved 33 vejkryds, som Vejrdirektoratet har udført, viser, at det ikke går ud over trafiksikkerheden, at give cyklister lov til at svinge til højre ved rødt lys.

Læs også: 4 ugers træningsprogram til cykling, hvis du vil tabe dig

”Cyklister har ligesom andre trafikanter brug for at komme hurtigt frem. Med muligheden for højresving for rødt i udvalgte lyskryds kan vi på en nem måde give cyklisterne mulighed for at fortsætte kørslen, hvis der er fri bane. Men det kræver også her, at cyklisterne optræder hensynsfuldt,” siger transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt.

Det er dog kun udvalgte kryds, der er tydeligt markeret. Er krydsene ikke markeret, er det stadig ulovligt at svinge til højre for rødt.

"Der, hvor cyklisterne får lov til at svinge til højre for rødt, er det vigtigt, at de tager hensyn. De skal vente med at køre, til der er fri bane, så de ikke kører ind i fodgængere eller de cyklister, der kører gennem krydset for grønt,” siger Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder for trafiksikkerhed i Vejdirektoratet.

Læs også: Cykling: Undgå styrt på racercykel

Det skal du være opmærksom på som cyklist

Vejdirektoratet har også lavet nogle få vigtige råd, som du skal være opmærksom på, hvis du kommer til et kryds, hvor det er tilladet at svinge til højre for rødt.

  • Krydsene er markeret med et tydeligt skilt, som viser, at højresving for rødt er tilladt for cyklister. Ved alle andre kryds er det forsat ulovligt at svinge til højre for rødt.
  • Orientér dig grundigt, inden du kører frem og drejer, selvom du må svinge til højre for rødt.
  • Du har stadig vigepligt overfor fodgængerne og tværkørende cyklister.
  • Ikke alle fodgængere er ens. Tag særligt hensyn til børn, ældre og fysisk handicappede, der kan have svært ved at nå over vejen i tide.
  • Som ligeud-kørende cyklist skal du passe på ikke at spærre for de højre-svingende cyklister.

Er du stadig i tvivl, så kan du i toppen af artiklen se en video fra Vejdirektoratet, som kort og nemt illustrerer, hvordan du skal gøre.

I efteråret 2016 bliver det muligt at foretage dette sving på lovlig vis, skriver Cyklistforbundet