820 kilometer lang cykelsti i Danmark

Inden længe åbner Danmarks nye nationale cykelrute 8, der snor sig 820 km og binder det sydlige Danmark sammen

Her ses den nye 820-kilometer-lange rute. Foto: Vejdirektoratet

?Den nye Østersørute skal være med til at løfte cykelturismen i 17 syddanske kommuner. Den gør nemlig det sydlige Danmark til en oplagt rejsedestination for cykelturister fra hele verden.

"Jeg er glad for, at den nye Østersørute nu er en realitet. Cykelpuljerne har finansieret skiltning af ruten hele vejen rundt og gjort den til en oplagt destination for cykelturister. Ruten er kystnær, og så passerer den gamle købstæder og nationale seværdigheder. Jeg er derfor sikker på, at den kan være med til at løfte turismen i det sydlige Danmark," siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Det er første gang, at en national cykelrute har gennemgået en så stor udvikling på tværs af kommunegrænser. Samtlige 17 kommuner har samarbejdet med Vejdirektoratet om en omfattende ensartet ruteskiltning. Det sikrer, at turisterne kan finde vej.

Læs også: Hjælp til korrekt indstilling af cykel

Fakta om Østersøruten

?- Ruten er godt 820 km lang og er formet som et 8-tal med krydsning i Svendborg.
- Den samlede rute løber fra den dansk-tyske grænse ved Padborg, gennem det sydfynske øhav, henover Lolland, Falster, Møn, Sydsjælland, over Fyn, videre mod Lillebælt, indtil ruten føres gennem Syd- og Sønderjylland tilbage til Padborg.
- Ruten er karakteriseret ved at være kystnær, går ad naturskønne veje, passerer gamle købstæder og forbi nationale og lokale seværdigheder
- Ruten bindes sammen af fem færgeforbindelser og otte broer.

Læs også: Kom godt i gang med cykling uden skader

Skal skabe cykel-turisme
Østersøruten er allerede i dag på top 10-listen over tyskernes mest populære langtursruter, men det er planen, at Østersøruten skal op blandt de allerbedste cykelruter i verden.

"Med en fokuseret indsats er det tidligere lykkedes at få både Vestkystruten og ruten mellem København og Berlin op på listen. Nu er turen kommet til Østersøruten," siger Peter Ole Sørensen, der er formand for Dansk Cykelturisme.

Og cykelturisme er da også en ferieform med stort økonomisk potentiale.

"Cykelturisterne er nogle af dem, der for alvor kan forlænge sæsonen ud over de to sommermåneder juli og august," fortæller forretningsudvikler hos Destination Fyn Anne Høyby, der som projektleder for den fynske cykelsatsning Bike Island 2020 har haft stort fokus på analysearbejde, der blotlægger cykelturismens potentialer.