Den individuelle motionist søger mod foreningen

Motionister som dig bytter idræt på egen hånd ud med fællesskabet. Det viser DGI’s medlemstal for 2013, som blev offentliggjort den 4. april.

MTB-klubberne er blandt dem i fremgang - her er vi på tur med 30 kvinder fra Rold Skov MTB Foto: Ajs Nielsen

Dyrker du motion for dig selv eller i en forening?

Der bliver i øjeblikket større og større chance for, at dit svar er ”i en forening”. Det viser DGI’s medlemstal for 2013, der er blevet offentliggjort i dag.

Indenfor de motionsformer vi beskæftiger os med på vorespuls.dk, oplever foreningerne en betydelig fremgang i medlemstallet.

Søger mod foreninger

Flere og flere i aldersgruppen 25-59 år har opdaget, at det er nemmere at komme op på cyklen, ned i kajakken eller få snøret løbeskoene, når der står nogle og venter på dem. Og at en veluddannet træner, som giver gode råd, giver lyst til at yde lidt mere.

”Det er en tendens, vi har set gennem flere år, og som nu for alvor slår i gennem. Mange af de voksne, der starter med at løbe eller dyrke anden idræt på egen hånd, finder ud af, at det er mere motiverende og sjovere at være med i en forening. Det kan også være med til at holde dem skadesfri,” siger DGI’s formand Søren Møller.

Godt for begyndere

Han fremhæver, at idrætsforeningerne også er blevet bedre til at have aktiviteter for voksne.

”Vi kan se, at idrætsforeningerne i højere grad er fokuseret på tilbud til nybegyndere. I foreningerne er der veluddannede instruktører og struktur, og det er motiverende for de voksne, som i foreningerne oplever en gejst og får ny viden om det at træne,” siger Søren Møller.

DGI-cykelklubbernes medlemstal er steget fra cirka 13.000 til 16.000, løbe-klubberne fra 48.500 til 51.500 medlemmer, og kajak-klubberne har rykket sig fra 11.500 til 13.000 medlemmer.

Et godt eksempel

Fredericia Løbeklub er en af de klubber, der har oplevet, at flere voksne gerne vil løbe i et forpligtende fællesskab. I 2012 havde klubben 120 medlemmer, og det tal steg til 163 sidste år. Ifølge formand Bent Storm er det aktuelle tal endda 185.

Han peger på, at der er flere ting, der trækker løbere ind i klubben – også selvom de bare kan løbetræne på egen hånd.

”Vi tilbyder supervarieret træning med bl.a. DGI-uddannede løbetrænere, der tilgodeser næsten alle niveauer. Og via træneruddannelserne har vi fundet ud af, at løbere ikke bare skal løbe på deres træningsture. Det skal kombineres med at være sjovt," siger Bent Storm og fortsætter.

"Desuden har vi nogle klubfaciliteter, der sparker røv, og hvor løberne kan få opfyldt deres lyst til at have det godt socialt med hinanden. Og så er der altid nogen at løbe sammen med.”

Dyrker du MTB, kajak, løb, landevejscykling eller svømning i en forening? Eller gør du det ”bare” for dig selv? Skriv det til os i kommentar-feltet!