Sådan kanter du din kajak

Hvis du vil dreje hurtigt, ”kanter” du din kajak ved at presse den ene side ned og løfte den anden. Læs her hvordan

Kantning gør, at du kan dreje kajakken uden at lave en stor bue. Løft op i den side, du vil dreje til. Foto: Michael Sørensen

At ”kante kajakken” er en styreteknik, der bruges, når du vil dreje, uanset om du sidder i en turkajak eller en havkajak. Især i havkajakker uden ror er der brug for, at du behersker kantning.

Du behøver ikke stoppe rotagene, når du kanter din kajak. Du kan godt kante uden at miste så meget fart. Kantning forstærker også effekten af styretag som forror og bagror. (læs mere om styretag her: styreteknik i kajak)

Kantning: Sådan gør du

Løft kajakken op ad i den side, du vil dreje til, og tag et rotag i den modsatte side samtidig.

Hvis du vil dreje til venstre, gør du sådan her:

Tag et rotag i højre side. Rotaget forstærker den svingende effekt. Hvis du tager et rundtag eller drejetag, kan du lave en skarp drejning. Hvis du bare vil ændre kurs, rækker et rotag fint.

Samtidig med rotaget løfter du kajakken i venstre side og trykker den nedad i højre side. Du kommer altså til at sidde med den ene hofte længere nede end den anden.

Hvad sker der ved kantning

Når kajakken kantes, bliver linjeforløbet på den del af kajakken, der er under vand, asymmetrisk, fordi man trykker den brede del længere ned og løfter den fladere bund op.

Vandet får en længere vej rundt om den brede del og forårsager en ”lift”-effekt a la dén, en flyvinge skaber. Den forsøger at trække kajakken i den retning, hvor den brede del trykkes ned.

Men da en kajak i fremdrift har godt fat i vandet i den forreste del, hvor den skærer vandet, og noget mindre fat i agterenden pga. turbulens, så vil kajakkens agterende skride mod trækretningen. Forenden vil dreje mod den side, hvor du løfter kajakken.

Øv dig på at kantning

En god øvelse er at ro mod en bundgarnspæl og benytte kantning for at styre udenom pælen og tilbage til den oprindelige kurs.

Hårdt for ryggen at kante kajak

Hvis du kanter kajakken over en længere strækning for at holde kursen i kraftig vind, så skal du overveje at kompensere for vinden på andre måder.

Længere tids kantning er nemlig hårdt for ryg og ben, og det kan være vanskeligt at udføre i bølger.

I stedet kan du - i en havkajak - justere finnen eller pakke bagagen om.