Kajak: Sådan ror du bedst i bølger

Bølger kan være en skræmmende modstander, når du skal ud i kajakken – men bruger du den rigtige teknik, er der intet at frygte

Søren Østerbye demonstrerer et lavt støttetag Foto: Simon Osborne

Efteråret er ifølge kalenderen kommet over os, og det betyder som regel godt med vind og dermed bølger på de danske have og søer. Bølger behøver dog ikke betyde, at du må lade kajakken blive på sin trygge plads på land.

Lærer du at beherske kajakken i bølgerne, kan du få nogle helt vidunderlige og uforglemmelige oplevelser i kontakt med naturen.

”Det er hammerskægt at ro i bølger. Faktisk vil jeg sige, det er noget af det sjoveste, der findes. Men for at det skal være sjovt, skal man kunne det. Man skal bruge den rigtige teknik og tage sine forholdsregler,” siger vorespuls.dk’s kajak-ekspert Søren Østerbye.

Bølger bagfra

Søren Østerbye, der er DGI-instruktør i kajak, peger på, at det er når bølgerne kommer bagfra, der er de største udfordringer.

”Når bølgerne kommer bagfra, skal du først og fremmest styrer med dit bagror – hele tiden lave små korrektioner, så du er så vinkelret som muligt på bølgerne,” siger Søren Østerbye.

”Det kan i sig selv være fint nok at komme op og 'surfe' på bølgen, men hvis det bliver til et sidelæns surf, er du virkelig i problemer. Og det vil med sikkerhed ske, at kajakken begynder at blive drejet rundt, så du får bølgen ind fra siden. Det sker, fordi du i princippet ror ned ad af bakke, og din kajak er hurtigere end selve bølgen, så forenden låser sig fast i bunden af bølgen, og så ryger bagenden ud til siden.”

At kajakken bliver skubbet om på siden af bølgen, er dog langt fra lig med en kæntring.

”Du kan sagtens ride bølgen af, hvis du bruger dit lave støttetag,” siger Søren Østerbye og forklarer kort, hvordan det gøres:

”Albuerne holdes over skaftet, og du lægger bagsiden af pagajbladet oven på bølgen. Og så er det vigtigt, at du tør læne dig en lille smule ind i bølgen. Hele pagajen holdes tæt på kajakken, uden at den røres.”

”Så længe kajakken er vinkelret på bølgen, kører det bare. Men så snart kajakken begynder at dreje, kan du lige så godt give op og gå over til dit lave støttetag og ligge og vente til bølgen er passeret,” siger Søren Østerbye.

Se demonstration af lavt støttetag her: Kajak-video: Sådan laver du lavt støttetag

Bølger fra siden

Bølger fra siden kan måske virke voldsomme at komme igennem, men faktisk klarer kajakken meget for dig, og bølgerne skal være store, før en kæntring bliver en trussel. For at få den mest behagelige oplevelse, råder Søren Østerbye til, at du bruger hele din kropsvægt aktivt.

”Du skal læbe dig en lille smule ind i bølgen, også selvom det måske virker unaturligt i starten. Det vil gøre, at din kajak står mere lige i vandet. Når kajakken har passeret toppen af bølgen, læner du dig så lidt den anden vej,” siger Søren Østerbye.

I bølger er der risiko for kæntring – derfor er beklædning ekstra vigtigt: Kajak-tur: Hvad skal du have med?

Bølger forfra

Dette afsnit er hurtigt overstået, for som Søren Østerbye fortæller.

”Hvis bølgerne kommer forfra, er der ikke det store problem, andet end du bliver våd,” siger Søren Østerbye.

Hvornår er bølgerne for store

Til gengæld er der mere at sige om, hvornår bølgerne er for høje til, at du skal begive dig ud i dem. Og det handler først og fremmeste om din egen sikkerhed.

”For selv rimelig rutinerede kajakroere, vil jeg sige, at én meter må være tommelfingerreglen. De fleste har en siddehøjde på netop én meter, og hvis bølgerne er højere end det, kan du simpelthen ikke se hen over dem, hvis du sidder i en bølgedal. Og det kan være farligt, hvis du for eksempel ikke kan se din makker,” siger Søren Østerbye.

Bliv bedre til at klare bølgerne: Kajak: 12 øvelser for din balance

”Og for mere grønne kajakroere, er maksgrænsen cirka en halv meter,” fortsætter Østerbye og kommer med det vigtigste råd af dem alle:

”Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan klare det, skal du ikke tage ud.”

God tur i bølgen!