Gang: Sådan får du det bedste ud af det tiltagende mørke

Lad ikke den mørkere årstid bestemme, om du går en tur eller ej. Der er nemlig mange muligheder for gode gåture, selvom vi er trådt ind i de koldere og mørkere måneder.

Brug de lyse timer midt på dagen til at gå en tur, og omfavn også gerne mørket med gåture om eftermiddagen eller aftenen sammen med familie og venner. Foto: Henrik Mikkelsen

Det kan noget helt særligt at gå ture i de mørkere måneder, mener Henrik Mikkelsen, projektleder i Bevæg dig for livet – Løb og gang.

Læs også: WE WALK i uge 41: Alt du skal vide

Kom ud i de lyse timer

”Selvom dagene er kortere, er der stadigvæk lyse timer – så det handler først og fremmest om at komme ud, imens lyset er fremme,” siger Henrik Mikkelsen og fortsætter:

”I stedet for bare at tænke, det er gråt, mørkt og kedeligt, så kig rundt og op. Det kan godt være, at himlen ikke er blå, men de grå og sorte nuancer er også smukke.”

Mørket og årstiden og det faktum, at dyr og planter går i dvale, tilsiger, ifølge Henrik Mikkelsen, at vi (objektivt set) også burde gå lidt mere ”i dvale”, end vi gør.

”Det kan være med til at forøge uro og stress, at vi som biologiske mennesker ikke følger ”naturens anvisninger” og sænker tempoet i mørkeperioden. Tænk over det, og tal om det som et reelt kropsligt og mentalt problem,” siger Henrik Mikkelsen og fortsætter:

”To konkrete og realistiske råd kunne være at undersøge, om det er muligt på eksempelvis din arbejdsplads eller uddannelsesinstitution, at I går en tur i det tidsrum, hvor det er lyst, ligesom du selv kan gå 30 minutter tidligere i seng i vinterhalvåret.”

Læs også: Sådan lærer du at gå naturligt med ret ryg

Oplev sæsonen skifte

En anden idé er at gentage den samme gåtur og lægge mærke til, hvordan naturen forandrer sig.

”Vælg en gåtur tæt på dig, som du godt kan lide, og gå turen hver anden uge. Hvis du går turen i september, oktober, november og december, kan du lægge mærke til, hvordan naturen, udsigten og lyset ændrer sig,” siger Henrik Mikkelsen og uddyber:

”Prøv virkelig at fokusere på naturens forandring, og vær eksplicit opmærksom på farverne og kontrasterne. Hvis du vil, kan du fortsætte gåturene ind i foråret, sommeren og ind i efteråret igen, og se årstiderne skifte – selvfølgelig i kombination med dine andre gåture.”

Gå en tur i mørket

Det er naturligvis også en mulighed at ”omfavne” mørket ved at gå en tur i mørket om eftermiddagen eller aftenen og derved ikke lade dig styre af mørket, om du skal gå en tur eller ej.

”Vi har en begrænsning, når vi ikke har synssansen, og det kan føles utrygt, at vi kan falde, at der kan komme rovdyr eller andet – og det er derfor naturligt, at vi har en distance til det at være udenfor, når det er mørkt,” siger Henrik Mikkelsen.

Læs også: Gå-træningsprogram: Bliv fit på 4 uger til at gå 10 km

Det kan derfor være en god løsning at invitere andre med ud at gå i mørket.

"Det kan være om eftermiddagen, om aftenen eller endda om natten. Mørket kan virke beroligende, især når vi er flere sammen, og det kan kompensere for fraværet af synet,” siger Henrik Mikkelsen og kommer med et sidste råd til en god ”mørke-gåtur”:

”I stedet for pandelampen, så lav en gåtur i petroleumslampens skær. Med petroleumslamper vil I opleve et langt mere intimt og varmt lys.”