Sådan lærer du at gå naturligt med ret ryg

Du har sikkert mange gange hørt, at du skal rette ryggen, når du går – men hvis du prøver, vil du hurtigt opleve, at det er anstrengende. Prøv i stedet at sætte fokus på bevægelserne i dine ben og arme.

Det er ikke helt så let, som det lyder. Men du kan også lære at gå med ret ryg – selv på de lange ture. Foto: Colourbox

Din ryg ser ret og rank ud, når du går naturligt. Men hvis du har en tendens til at falde sammen i ryggen, har du med garanti hørt mange gange, at du skal rette ryggen, når du går. Men virker det, og er det så let? Vi har bedt Lisbeth Olesen, bevægelses- og gåvejleder om at gøre os klogere på rådet.

Læs også: Går du godt? Derfor skal du se på din gåteknik

Eksperten har ordet

Prøv at rejs dig op og gå med fokus på at rette din ryg og bliv ved et par minutter, så du mærker, hvordan det påvirker din krop og din måde at gå på. Du kan sagtens – men det varer sikkert ikke længe, før du stopper med at rette ryggen. Både fordi det er anstrengende, og ikke mindst fordi det er unaturligt for ryggen at spænde op på den måde i længere tid. Du vender nemt tilbage til den måde, du har vænnet dig til at gå på, hvor du måske igen falder lidt sammen i ryggen.

Hvad er det, der skal til for, at du kan blive ved med at gå med ret ryg, selv når du går længere ture? Det er væsentligt at have ryggens funktion i gangbevægelsen for øje. Ryggen fungerer kort sagt som et forbindelsesled, der koordinerer alle bevægelserne i din krop. Først og fremmest er det de dynamiske bevægelser i dine ben og arme, der påvirker din ryg, og dermed gør den ret, når du går.

Hvis du ønsker at gå naturligt med en ret ryg, kan du have gavn af at sætte fokus på bevægelserne i dine ben og arme.

Og det er betydeligt nemmere at forstå, når du mærker bevægelserne på egen krop; så ud at gå og prøv det af.

Benenes bevægelse

 • Start med at sætte fokus på benene, da de er særligt styrende.
 • Gå – og bemærk dine fødders kontakt mod jorden.
 • Øg nu dine fødders tryk mod jorden, så musklerne og hele bevægeligheden i dine fødder aktiveres yderligere.
 • Trykket nedad aktiverer bevægelsesenergien til et løft op igennem i din krop og dermed også din ryg – nærmest som en fjeder.
 • Skridt for skridt: tryk ned og løft på skift
 • Lad bevægelsen ‘smelte’ ind i de øvrige bevægelser, der foregår samtidigt i din krop. Stille og roligt bliver din gang mere fjedrende med ‘løft’ til din ryg, der gør den naturlig ret.
 • Retter du ryggen, blokeres der for denne lette fjedring.
 • Får din ryg ikke dette fjedrende løft fra dine fødder, bliver konsekvensen, at ryggen enten falder lidt sammen eller spænder unødvendigt for at holde sig ret, når du går.

Armenes bevægelse

Det næste fokuspunkt er armenes bevægelse, som også har betydning for din ryg. Her skal du være særlig opmærksom på den brede rygmuskel, som kan kaldes kroppens naturlige lændestøtte. Den udspringer midt fra rygsøjlen og hele vejen ned til lænd og korsben, og den hæfter øverst på indersiden af overarmen.

Læs også: Sådan undgår du at få ondt i lænden, når du står stille

Det vil sige, at idet du bevæger armen bagud i et sving, aktiverer du denne muskel i en lille spænding, og når armen svinges frem, afspændes musklen. Så dine armes svingende bevægelser skaber med et dynamisk muskelarbejde bevægelse i din lænd.

Hvis du fokuserer på at rette ryggen, bremser du denne dynamiske bevægelse i lænden – og ryggen spændes i stedet unødvendigt.

Hvis der ikke er nok tilbagesving i dine arme, mister du lændestøtte fra den brede rygmuskel. I stedet kan du opleve at falde sammen i ryggen, så du bliver træt hen over din lænd, når du går.

Ryggen er et forbindelsesled

Din ryg er et bevægeligt forbindelsesled mellem dine ben og arme. Når du bevæger dine ben og arme dynamisk og svingende, medfører det små rotationsbevægelser i de små led i hele din ryg fra lænd til nakke. Den bevægedynamik er vigtig, da den skaber balance i hele din ryg. Hvis du holder igen med bevægelserne i dine ben og/eller dine arme, udebliver disse rotationsbevægelser.

Hvis du gør dig umage eller ligefrem anstrenger dig med at rette ryggen, så bremser du igen de små rotationsbevægelser i ryggen. Og den manglende bevægelse vil skabe unødvendig spænding og trætte din ryg.

Læs også: Sådan forbereder du kroppen til lange gåture

Det gamle råd 'ret ryggen’ giver ikke den ønskede effekt. Det er tværtimod som at stikke en kæp i hjulet, der hæmmer og bremser bevægelsen. Det modarbejder kroppens naturlige dynamiske bevægelse.

Hvis du ønsker at gå dynamisk, let og måske langt og længere, end du plejer, så sæt fokus på bedre bevægelse i dine ben og arme. Det skaber de bedste betingelser for, at din ryg kan være rank og ret.

Næste gåtur

 • Hav rolig opmærksomhed, når du bevæger dig med fokus på gangbevægelsen.
 • Indøv det langsomt, så dine muskler får godt fat i bevægelserne.
 • Fokuser kun på ét ben eller arm af gangen.
 • For nogen er det en hjælp at indøve bevægelserne med lukkede øjne.
 • Prøv dig frem hvad der virker for dig.
 • Træn og leg med de dynamiske, fjedrende og svingende bevægelser i dine ben og arme på din næste gåtur.
 • Din ryg vil naturligt ranke og rette sig.

Rigtig god gåtur.