Gå dig sund

De mange små bevægelser, du udfører hver dag (NEAT-aktiviteter), har stor effekt på din sundhed. De kan være afgørende for, om du bliver overvægtig, eller du ikke gør.

En hund er effektiv, når det gælder om at få dig til at gå flere skridt. Men de små gåture ud til postkassen eller hen over p-pladsen tæller også. Foto: Colourbox

Bevæg dig ofte

Bevæger du din krop til daglig? Nogle jobfunktioner kan udføres stort set uden bevægelse, hvis computer, mobiltelefon og kaffekande er indenfor rækkevidde.

Din krop har godt af at bevæge sig mange gange i løbet af en dag. Den korte gåtur til et lagerrum, kopirum eller til kaffemaskinen tæller. Tag trappen, gå fra den fjerneste p-plads hen til jobbet, eller gå til et lidt fjernere busstoppested.

NEAT-aktiviteter forebygger overvægt

De mange små bevægelser i hverdagen kaldes NEAT-aktiviteter (Non-exercise activity thermogenesis), og de forebygger overvægt og gør dig sundere.

”Hvis du står og går, forbrænder du mere, end hvis du sidder. Tager du opvasken, forbrænder du mere, end hvis du slænger dig i sofaen. NEAT-aktiviteter har stor betydning for sundheden,” siger professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen, Rigshospitalet.

Overvægtige bevæger sig mindre

”Amerikansk forskning viser, at overvægtige bevæger sig mindre end normalvægtige. Forskellen svarer til, at overvægtige forbrænder 300 kalorier mindre om dagen. Det kan betyde 10 kilo på et år,” siger hun.

”De overvægtige gennemgik en slankekur, men det viste sig, at deres NEAT-aktivitet stadig var meget lav. Det tyder på, at en persons bevægelsesmønster fastlægges tidligt i livet. Det er altså meget vigtigt, at vi vænner vores børn til at være kropsligt aktive tidligt,” forklarer hun.

”Lidt mere aktivitet hver dag kan være afgørende for, om du tager 1-2 kg på om året, noget som mange slås med. Det er 5-10 kg på fem år.”

Effekt uden høj puls

Småbevægelserne styrker ikke dit kredsløb. Du får ikke samme sundhedseffekt, som hvis du også får pulsen op et par gange om ugen.

Men hvis du går mange skridt hver dag, bliver musklernes energistationer mere aktive. Det har en positiv effekt på blodtryk, kolesterol og insulinfølsomhed og forebygger dermed bl.a. åreforkalkning, hjertekarsygdomme og diabetes 2.