MTB: 5,5 gode øvelser til teknik

Hvordan skal du sidde på din mountainbike? Hvordan kommer du bedst rundt i et sving? Hvordan bliver du bedre til at bremse? Få svaret her!

Sørg for at have den yderste pedal nede i sving. Så forstærker du udbyttet af dine kræfter - og undgår at pedalen hænger fast i modsatte side. Foto: iStockphoto

Teknisk træning på mountainbike

Det er nemt, sjovt og vigtigt at træne din teknik på mountainbike. Her får du nogle gode øvelser:

0,5: Face your self!

Den første er lidt uden for kategori, så den tæller kun for en halv.
Du er i tøjet, klar til at komme ud af døren, og som det sidste ser du dig selv i spejlet.

Se dig selv i øjnene. Og vær så ærlig! Kend dig selv som mountainbiker. Hvem er du? Og hvad er det, du vil med det?

Hvis du gør det hver eneste gang øger du chancen for, at du også kommer det rigtige sted hen - dér hvor du nyder sporten. Autencitet holder længst.

1: Træn din bremseteknik

Det kan være svært at afpasse nedbremsningen.

Du har brug for at bremse lige tilpas, så du både kører sikkert og uden at miste momentum. Alt for ofte bliver det for lidt eller for meget.

Vi bremser for det meste ved at klemme bremse-grebet ind mod styret. Mængden justerer vi ved at forøge eller formindske den kraft, vi bremser med.

Find en rimelig hældning med godt underlag og uden større opgaver, så du kan koncentrere dig om bremserne. Træn én bremseteknik ad gangen.

Brems ned ved at forøge bremse-kraften, men hold fokus på hånden og ikke kraften. Ved at justere hvor meget hånden lukkes, kan du finere forøge eller lette kraft-overførslen.

Det ligger alt sammen mellem ørerne, men det er også dér, du er klogest. Og hvis du træner det bevidst, skal hånden nok lystre bedre næste gang.

Læs mere: MTB: En bedre bremseteknik

2: Træn din balance

Det er vigtigt at træne din balance og vægtforskydning. Træning ved hjælp af et bræt er en god øvelse.

Kør langs med, ovenpå og ved siden af. Husk at kigge frem og ikke ned ved forhjulet. Se hvor du skal hen, så er der større chance for, at du ender dér!

Kør på tværs, både med berøring og uden. Mere avanceret kan du køre langs med, for undervejs at løfte hjulene henover, og køre videre på den anden side.

Husk, at du ikke løfter hjulene ved at hive i dem, men ved at flytte vægten over på det andet hjul, så det letter ved den mindste påvirkning. Det kræver en god balance, men giver også optimal kontrol.

Læs mere: MTB: Forebyg styrt - træn balance

3: Træn dit fokus

Træn din evne til at se frem ved at jagte kaniner.

Du skal bruge et spor, du kender. Forestil dig, at en kanin har stjålet dine nøgler, og hvis du mister den af syne, må du overnatte i haven.

Ved at se fremad, ser du forhindringerne tidligere, du holder linjerne bedre, og der er mere momentum og flow i din kørestil.

Det er ikke sådan, at øjnene er låst 20 meter ude i terrænet. Du skanner frem og tilbage mellem forhjulet og horisonten. Ved høj fart mest ude foran. Og ved svære tekniske forløb mere på opgaverne.

Mangler du en kanin, men har en makker, så følg hans ryg!

4: Træn din angrebs-position

Din angrebs-position er dér, hvor er bedst klar til at reagere.

Slip sadlen, hav vægten lidt bagud, knæ bøjede, pedalerne vandrette, overkroppen længere ned mod styret, albuerne bøjet og ud til siderne og blikket frem. Vær afslappet i alle muskler, der ikke har en vigtig opgave nu.

Jo værre ting ruten smider efter dig, jo mere udpræget skal denne position være.

Det virker ikke helt logisk ned ad bakkerne, men det er faktisk dér, at virker bedst. Du har den største fleksibilitet i denne position, og derfor den bedste mulighed for at komme igennem i flot stil.

Læs mere: Kørestillinger på MTB

5: Træn dit grundsving

Det sving, vi bruger mest, er det lænede sving, hvor vi læner cyklen ind mod svinget. I MTB sammenhæng læner vi dog ikke kroppen helt så langt ind, men lader den oftest blive ovenover cyklen for at forøge trykket ned mod krank-bokse, og dermed dækkets greb ned i underlaget.

Når vi skal til at hæve farten i sving, skal vi også til at overdrive denne teknik. I sving har vi som regel den yderste pedal nede. Og ved at lægge vores fokus dér, kan vi forstærke udbyttet.

Se test og video af de bedste MTB-ruter i hele Danmark: MTB ruter

Når du læner cyklen ind i svinget, så koncentrér dig om at trykke ned med yderste fod. Det vil helt automatisk flytte kropsvægten ud over dækket. Sørg for at benet stadig er bøjet, for at det stadig kan absorbere stød fra underlaget.

Ved særligt skarpe svin, vil du ende med at få bagdelen helt ud på siden af sadlen.

Det kan i starten være en fordel at sætte sadlen lidt ned og træne teknikken på en bred vej. Her kan du nærmest hoppe fra side til side og skære skarpe sving som en slalom-løber. Og du vil også kunne mærke, at du griber underlaget på præcis den samme måde.

Læs mere: Sving-teknik på mountainbike