Guide til hurtig MTB-vedligeholdelse

Det behøver ikke tage lang tid at vedligeholde din MTB. Her får du nogle gode råd til, hvordan du hurtigt gør MTB'en klar til den næste tur i skoven.

Mudder er en naturlig del af MTB-sporten Foto: Palle Peter Skov

En mudret tur i skoven kan være fantastisk på din MTB. Men turene i mudderet er hård kost for en cykel.

Selv om du måske mest har lyst til at få stængerne op, når du kommer hjem fra MTB-turen, kan det godt betale sig at bruge lidt tid på at vedligeholde din cykel.

For ellers sniger rusten sig ind – specielt på kæden.

Men i høj hvor grad skal du vedligeholde din cykel, hvis du allerede skal ud og lege i den mudrede skov dagen efter?

Det giver vi dig en guide til her i samarbejde med Nicolai Liisberg. Han er DGI-instruktør i MTB.

Væk med mudderet

”Det gælder om at få mudderet væk fra de mekaniske dele, når du kommer hjem. Det gør ikke så meget, at stellet er beskidt. Men det er mudderet, der trækker fedtet væk fra kæden, og det giver rust,” siger Nicolai Liisberg og fortsætter:

”En spand med vand eller en vandslange med lavt tryk. Og så skal du skylle de mekaniske dele på cyklen af, så mudderet kommer væk. Det er forbudt at bruge højtryksrenser, fordi den kraftige stråle kan trænge ind i lejerne og ødelægge dem lynhurtigt med rust,” fortæller han.

Læs mere om, hvordan du generelt skal tage dig af din MTB, når du har lidt mere tid på hånden – se her: 10 tips: Sådan plejer du bedst din MTB

Børst på de vanskelige steder

”Når du har skyllet cyklen, skal du have fat i din børste og noget vand med opvaskesæbe, og så er det ellers med at børste kæden og de andre bevægelige dele på cyklen ren for mudder, hvis der stadig sidder noget,” siger Nicolai Liisberg.

”Jeg bruger selv en gammel tandbørste til at få børstet de steder på cyklen, hvor det er særligt vanskelige at komme til .”

Husk at tørre cyklen af

”Det er vigtigt at tørre cyklen af for vand. Der er ingen af delene på en cykel, der har godt af at stå og være fugtige, for så er det rusten kommer. Så få tørret cyklen tør med en klud, hvis der ikke er nogen sol, der kan hjælpe dig til at få cyklen tør,” fortæller Nicolai Liisberg.

Smør i olie og fedt

”Efter du har tørret cyklen af, skal du have smurt kæde og gearskifte i olie. Husk at tørre det overskydende olie af omkring kæden, da det ellers vil tiltrække smuds,” siger Nicolai Liisberg.

”Pakningerne ved gaflerne skal du også smøre i fedt, efter du har vasket dem og fjernet mudderet. Der findes noget syrefri fedt, som er specielt til dette. Det skal du fordele med fingeren og så tryk gaflen ned et par gange. Også her skal du tørre overflødigt fedt væk.”

Vær ikke bange for, at den cykelvasken stjæler resten af din eftermiddag. Denne omgang kan klares hurtigt.

”Det behøver ikke tage mere end 10 minutter at vedligeholde din cykel, hvis du har planlagt at skulle ud dagen efter,” siger Nicolai Liisberg.

God tur på din MTB!