7 tips til MTB-kørsel i mørke

DGI-instruktør Heidi Dietz giver dig råd og vejledning til, hvordan du får den bedste oplevelse på din MTB, når det er mørkt

Marianne Kjeldsen og Heidi Dietz (nummer ét og to fra venstre) ved starten på introkursus i mørkekørsel i Hammer Bakker den 11. november 2013 Foto: Mikkel Homann Carøe, DGI

Få mere glæde og motion ud af din MTB – kør også når det er mørkt!

Mange MTB-ryttere er utrygge ved tanken om at køre i skoven i mørke, men i langt de fleste tilfælde bunder utrygheden i uvished. Og netop uvisheden kommer du kun af med ved at prøve det.

MTB-instruktør Heidi Dietz giver dig her i artiklen syv gode tips til, hvordan du bedst kommer i gang med at køre MTB i mørke. Og dermed får fjernet uvisheden.

Over tre vorespuls.dk-events i løbet af efteråret er 30 MTB-ryttere i Nordjylland blevet undervist af Heidi Dietz og hendes makker Marianne Kjeldsen i at blive tryg med MTB-kørsel i mørket. Alle deltagere er kommet med positive tilbagemeldinger efter eventen, og her får også du glæde af Heidis gode råd:

Læs også: Ekspert: Sådan vælger du hjulstørrelse på din MTB

1. Køb en god lygte:

”Jeg vil med det samme understrege, at en almindelig cykellygte ikke er kraftig nok. Det optimale er at have en kraftig lygte på styret, der spreder lyset. Og så en lygte på hjelmen, der fokuserer lyset, hvor du kigger hen. Er du ikke helt sikker på, hvilken lygte du skal vælge, er det en god ide i første omgang at besøge din lokale cykelhandler og bede om hjælp.”

2. Kig frem:

”Du skal sørge for at kigge så langt frem som muligt. Du skal ikke kigge ned på forhjulet. Kig frem og læs terrænet. Hvis du for eksempel kigger på roden lige foran dig, er det helt sikkert, at den vil volde problemer, men hvis du i stedet kigger langt frem, vil du være meget bedre til at absorbere roden. Dette gælder selvfølgelig også, når man køre i dagslys, men problematikken er bare mere udtalt i mørke.”

3. Indstil din lyskegle:

”Dette hænger sammen med, at man skal kigge langt frem. For det kræver jo, at der er lys, hvor man kigger hen. Og det er der kun, hvis lyskeglen fra lygten på hjelmen er indstillet korrekt. Den skal cirka lyse fire-fem meter foran dig, og må for alt i verden ikke lyse ned på forhjulet. Sørg for, lygten sidder ordentligt fast, så den ikke rykker sig rundt under kørsel.”

Se test og video af de bedste MTB-ruter i hele Danmark: MTB ruter

4. Opmærksom på åbningstider i skoven:

”Undersøg altid reglerne for det område, du kører i. Specielt i forbindelse med mørkekørsel. Hovedreglen er, at private skove er lukket for mørkekørsel, mens det er tilladt i kommunale skove.”

5. Kør altid med andre:

”Du skal for alt i verden ikke ud i en situation, hvor du ligger skadet alene ude i skoven. Det er koldt, og der er lang tid til der kommer nogen forbi. Kør derfor altid sammen med andre. I kan godt køre enkelte stræk alene, men sørg for I hele tiden ved, hvor hinanden er."

Læs også: MTB: Bliv bedre til at læse sporet

6. Hav god balance:

”At have trænet din balance i lys, vil gøre dig bedre i mørke. Øv dig i, at balancen ikke kun afhænger af dit syn. Få gode øvelser til at træne din balance i artiklen MTB: Forebyg styrt - træn balance på vorespuls.dk.”

7. Hop ud i det:

”Jeg husker tydeligt første gang, jeg kørte MTB i mørke. Jeg var fascineret af, hvordan man kunne høre, at skoven er levende, men at man ikke kan se det. Og jeg vil råde alle MTB-ryttere til at prøve det. Lad dig ikke begrænse af mørket. Der er så meget godt MTB-terræn i Danmark, og det er jo synd ikke at benytte det bare fordi, det er mørkt.”

Læs reportage fra mørkekørsel i Hammer Bakker: MTB i mørke: "Wauw - det er fedt"