Kvinder cykler derudad

Er du kvinde og cykelinteresseret, har du måske oplevet, at det kan være svært at være med på mændenes cykelhold. Det vil et cykelsite for kvinder gøre op med!

Det er nødvendigt at rette fokus på kvinder i cykelverdenen, mener Marianne Saugbjerg. Foto: Martin Paldan

”Mange af de kvinder jeg har mødt i forbindelse med cykling, giver udtryk for, at det er svært at ”komme til” i en ret mandsdomineret sport. Mændene kører stærkt og vil gerne konkurrere indbyrdes. Det kan betyde, at kvinderne ikke føler sig trygge eller kan finde en plads i gruppen,” siger Marianne Saugbjerg.

Hun har startet sitet kvinderdercykler i samarbejde med cykelkollegaen Jane Vedel. Cykelsitet er henvendt alle cykelinteresserede kvinder, og ifølge Marianne Saugbjerg har det været nødvendigt at rette fokus på kvindeudgaven af en motionscyklist, fordi cykelverdenen hidtil har været domineret af mænd.

Læs også: Cykelkurser kun for kvinder

”Jeg tror, at hvis vi skal gøre cykelsporten stor hos kvinderne, så skal der være et bredere forum for kvinder, og der skal være flere kvindelige trænere, holdkaptajner og kvinder, der ved noget om udstyr og cykler til kvinder,” siger hun.

Tryghed og vejledning

kvinderdercykler finder du alt fra interviews med professionelle danske, kvindelige cykelryttere over reportager fra cykelevents til gode råd om udstyr og grej. Kort sagt: Alt, hvad det kvindelige cykelhjerte kan begære. Det skal skabe et univers for cykelinteresserede kvinder, fortæller Marianne Saugbjerg.

”Vi har brug et forum, hvor vi kan diskutere kvinderelaterede emner uden problemer, hvor vi kan konkurrere indbyrdes, og hvor vi kan træne op til løb og sammen deltage i disse. Et forum, hvor kvinder kan finde tryghed og vejledning til at komme i gang med cykling,” siger hun og uddyber:

”I en gruppe af kvinder kan man finde lige så mange udfordringer som i en gruppe af mænd, men hvis konceptet fra start signalerer, at der er tid, tryghed og hensynstagen, tror jeg, at mange flere kvinder vil forsøge sig på cyklen.!

Udstyr til kvinder

Ifølge Marianne Saugbjerg er et af problemerne, du som kvinde kan møde, inden du kaster dig ud på cyklerne, at cykler, tøj og andet grej er bygget og designet til mænd. Det vil hun ændre på for at gøre cykling lige så attraktivt for kvinder som for mænd.

”Kønnene er ikke lavet ens, og vi har derfor forskellige behov, når det kommer til udstyr. Inden for cykelsporten har kvinder gennem mange år brugt herretøj og kørt på herrecykler. Det kan give gener, så vi skal kræve, at der er udstyr og cykler til os kvinder i butikkerne,” siger hun.

Kvinderdercykler åbner snart en webshop sammen med sitet for at afhjælpe manglen på kvindespecifikt cykeludstyr. I webshoppen vil Marianne Saugbjerg sælge kvalitetstøj, der er lavet til kvinder; tøj i den rigtige pasform og med den rigtige pude i bukserne.

Fællesskabet skal dyrkes

Kvinderdercykler er først og fremmest et sted, hvor kvinder kan mødes om det at cykle, og hvor fokus ikke er på, hvor gammel eller stærk man er, men i stedet på et stærk sammenhold og fællesskab, der betyder mere end alder og profession.

”Kvinder vil også gerne konkurrere og køre stærkt, og det er der også plads til i de fleste cykelklubber, men der en stor gruppe af kvinder, der gerne vil køre med ligesindede og med nogen, hvor de ikke bliver smidt af gruppen, fordi det går for stærkt. Glæden ved sporten holder os sammen,” siger Marianne Saugbjerg.

Hun fortæller, at sitet har flere planlagte begivenheder med fokus på at køre sammen på tværs af klubber, foreninger og netværk. Desuden har de planlagt en stor tur til Frankrig, hvor to busser med cykelkvinder skal ned og prøve kræfter med de helt store Tour de France-tinder.