Sikkerhedsudstyr til havkajak

Havkajak og roning i naturen er skønt, men kan også byde på uheld. Her får du en tjekliste til, hvordan du sikrer din sikkerhed i din kajak.

Har du en ekstra pagaj og styr på nødraketter, GPS, pagajflyder og bugseringsline til havkajak? Tjek de 14 ting på listen, så du er forberedt på uheld. Foto: Stig Josefsen

Billede
Foto: Colourbox

Nyd havet - og husk respekten!

Havet er dejligt forfriskende. De store vidder bevæger sindet og følelsen af frihed og glæde strømmer frit i kroppen - at være havkajakroer er naturens privilegium.

For at glæden kan være fuldendt og friheden total, er planlægning og sikkerhed det vigtigste element.

Print listen ud! Tjeklisten er lang, men vigtig.

Tip! En murerbalje fra byggemarkedet er god til at opbevare alt dit grej - og måske denne liste!

Læs også: Egenredning i havkajak
og Makkerredning i havkajak

Billede
Foto: Colourbox

1. Svømmevest

En svømmevest af god kvalitet og med god pasform er et must, når du ror kajak. Faktisk er det ulovligt ikke at have en vest med sig på havet.

Svømmeveste fås i et utal mærker, farver og modeller.

Det bedste råd: Find en vest, der sidder godt og ikke generer, når du bevæger dig. Der skal være god plads til armbevægelser. Bask med armene og mærk om den skraber nogle steder, sæt dig ned med den på og mærk om den klemmer.

Tæt og vandafvisende: Virker måske unødvendigt at sige, men jeg har oplevet en roer, som havde købt en ny vest, der viste sig at være utæt. Hulrummene blev fulde af vand, og den blev tung og uhåndterlig.

Overvej Kokatat: Det er ikke altid pris og pasform følges ad, men som regel er der en sammenhæng. Jeg anbefaler Kokatat veste - de er møgdyre, men også i superkvalitet.

Billede
Foto: naturfolk.dk

2. Pagajflyder

En pagajflyder til at montere på pagajen til selvredning, hvis du kæntrer, er helt nødvendig. Det er et must, hvis du selv er ude at ro og er ikke mindre relevant, selvom I er en gruppe. Det er ingen undskyldning, at I er flere og kan lave makkerredninger. Der kan ske alt muligt, I kan drive fra hinanden, blive skilt af andre fartøjer osv.

Der findes to typer pagajflydere:

Oppustelig pagajflyder: En sommermodel med et eller to kamre, der kan pustes op. Fås i nylon og kan placeres under dækselastikkerne og er let at fragte.

Den er fin ved høj vandtemperatur, hvor du kan ligge længe i vandet og have tid til at puste den op. Om vinteren er den ikke velegnet, fingrene fryser hurtigt, og det tager for lang tid at puste og montere den.

Fast pagajflyder: Lidt sværere at fragte og fylder mere på dækket. Til gengæld er den lettere og hurtigere at montere på pagajen. Den er et helt nødvendigt stykke sikkerhedsudstyr om vinterhalvåret og den eneste rigtige løsning.

Tag et kursus: Du skal kunne anvende flyderen korrekt og vide, hvordan du redder dig op i kajakken. Det nytter ikke at have flyderen med og så ikke kende brugen af den. Derfor er det en god ide at tage et kursus, hvor du kan lære sikkerhedsøvelse med flyderen. Øv det jævnligt, så det sidder på rygraden. Det er en investering i både din egen og andres sikkerhed.

Pris: Pagajflydere fås fra ca. 200-500 kr. Køb en du har tillid til, spar ikke på udgiften – det gælder dit liv.

Billede
Foto: havkajakbogen.dk

3. Pumpe

Når du har reddet dig op i kajakken, skal du have tømt den. Derfor skal du også medbringe en pumpe. Prøv dig frem og find en model, der er stabil. Butikken forklarer dig gerne, hvordan den anvendes.

Pris: 200–300 kr.

Billede
Foto: Stig Josefsen

4. Ekstra pagaj

Ved et uheld mister du din pagaj – du kæntrer, taber eller knækker den. Så er du på den! Din pagaj er dit bevægelsesværktøj, og med hænderne kommer du ikke langt. Er der fralandsvind, blæser du ad Pommern til.
Derfor er en ekstra pagaj rar at have med.

Tip: Køb en todelt model, der kan ligge på bagdækket, og som ikke koster en formue.

Pris: En ekstra delbar pagaj fås for 500 kr.

Billede
Foto: iStockphoto

5. Kompas

Du skal have et kompas med dig, når du ror ud på havet. Bliver det tåget, eller skal I ro i en gruppe, er det godt at kende kursen. Så kan du finde verdenshjørnerne og sætte en kurs.

Det skal kompasset kunne: Find et kompas, der kan monteres under stropperne på kajakken, helst i en plastplade med sigtepil og meridianlinjer, som også er vandtæt. Det kan være et håndholdt kompas eller et gyrokompas, der kan monteres på kajakken.

Pris: Et kompas fås i mange prislejer. Men det behøver ikke at være dyrt og fås fra 150 kr.

Billede
Foto: Colourbox

6. Kort

Sammen med kompasset er det en vældig god ide at have et kort med sig på tur.

Tip til brug af kort: Inden du tager hjemmefra, bør du orientere dig på kortet og lave lidt planlægning og evt. lægge nogle ruter. Det er også spændende at kunne følge med på kortet og se, hvad du passerer på din vej. På søkort kan du se trafik, sømærker og fyrtårne osv., mens geodætiske kort også fortæller om landforhold, f.eks. hvor der er kirker.

Er du i kendt farvand, er et kort naturligvis ikke så nødvendigt, fordi du kender forholdene.

Billede
Foto: Stig Josefsen

7. Bugseringsline

Hav altid en bugseringsline med. En roer kan blive skadet, syg eller træt. I stærk vind og bølger kan det blive nødvendigt at trække svagere roere. Er I flere kan skiftes til det.

Vælg: I kajak- eller sejlsportsbutikker kan du købe en snor på ca. 8–10 meter i 8 mm. Det skal være en flydende type og gerne i en skrigende farve, så den kan ses. Du kan også købe en cowtail (elastisk snor, der skåner den der trækker) og bugseringsliner hos kajakforhandleren, men de er ret kostbare, og en snor løser de største problemer.

Sådan monterer du: Monter en karabinhage i den ene ende, så du let kan montere den på en andens kajak.
Du kan også købe en cowtail (elastisk snor, der skåner den der trækker) og bugseringsliner hos kajakforhandleren, men de er ret kostbare og en snor løser de største problemer.

Der er et hav af måder at bugsere på, det kan læres på kurser hos bl.a. DGI

Billede
Foto: Colourbox

8. Vand

Hav altid rigeligt vand med, gerne mere end du tror, da det svært at vurdere behovet. På en lang dagtur om sommeren kan der let smutte 3 liter. Er du ude i stærk sol og blæst fordamper kroppen mere væske, end du regner med.

Hvor meget vand skal jeg have med? På en lang dagtur om sommeren kan der let smutte 3 liter. Er du ude i stærk sol og blæst fordamper kroppen mere væske, end du regner med. At blive dehydreret er livsfarligt.

Medbring vand til at drikke, til madlavning på længere ture samt til skylning af sår og skrammer.

Billede
Foto: safetrack.se

9. Ekstra tøj

Husk at have en vandtæt pose med et ekstra sæt beklædning med. Bliver du våd efter en kæntring, er det nødvendigt at kunne blive varm og tør igen. Det behøver ikke være dig selv, der får brug for det, det kan også være en anden roer.

Hvad skal jeg pakke af tøj? Underbukser, et sæt skiundertøj med trøje og lange underbukser, ekstra sokker, robukser, en fleecetrøje, en hue, et par vanter og hvad du ellers finder nødvendigt. Posens indhold kan afspejle forholdene, der er naturligvis forskel på en varm sommerdag og en kold vinterdag.

Billede
Foto: Stig Josefsen

10. Førstehjælpsudstyr

Køb et førstehjælpsudstyr hos forhandleren. Der er bandager, plaster, saks, pincet osv. det fylder ikke så voldsomt og kan fås i en vandtæt pose, der egner sig til kajakbrug.

Pris: I en pose er der ca. 35 dele og koster ca. 270 kr.

Tip: Det kan anbefales at købe en sølvfolie, som du kan pakke en roer ind i ved underafkøling. De kan fås på apoteket eller i kajakbutikken. Koster ca. 20 kr. og er meget relevant, når du færdes på havet.

Billede
Foto: Stig Josefsen

11. Nødraket, nødblus eller røgblus

Skulle uheldet være ude og du ikke kan redde dig selv, kan det blive nødvendigt at skulle bruge nødblus, nødraketter eller røgblus.

SOS: Det er rødt lys eller rød røg, der bruges som sos til at tiltrække andre sejlende, et redningsfartøj eller en helikopter.
De kan købes i større eller mindre pakker med forskelligt indhold.
Det er ulovligt at anvende, hvis ikke der er tale om fare.

Tjek Dansk Sejlunions anbefaling for brug af nødraketter og nødsignaler

Billede
Foto: Colourbox

12. GPS og andre småting

På en GPS kan du altid få en helt nøjagtig position, som ikke overgås af andre instrumenter eller metoder. Desuden er der mulighed for at aflæse kort, tophastighed, gennemsnitlig hastighed, lægge kurser og lave waypoint osv.

Du kan løbe tør for strøm! Den eneste svaghed ved en GPS er, at den kan løbe tør for strøm. Derfor er det et godt supplement til kort og kompas, men kan ikke helt afløse det.

Pris: Vælg mellem håndholdt eller ur. Prisen varierer fra 600 kr. og op. Garmin laver nogle gode og brugbare modeller, fx en Garmin Etrex Legend.

Kursus: Du kan tage kursus hos DGI i brugen af GPS. DGI’s kurser i havkajak og kano

Tip! Af andre småting kan en lygte til at sætte fast på vesten være fint, hvis du skal ro i mørke. Hav altid en håndlygte og en kniv med dig. Lidt gaffatape er heller ikke ad vejen, det kan reparere huller i kajakken, så du kan ro videre.

Billede
Foto: Stig Josefsen

13. Mobiltelefon

Du skal altid have en mobil med dig. Hav den i en vandtæt pose på dig, gerne i vesten, så du let kan få fat i den. Ligger den under dækket er den ikke særlig værdifuld, når du ligger og plasker rundt i vandet.

Der er mobildækning over det meste af landet - også langt ude på havet.

Et godt råd: Aftal inden du tager hjemmefra, hvornår du kommer tilbage og informer dine nærmeste om position, rute, tidforløb osv.

Opdater kontaktoplysninger: Kod vigtige numre ind i telefonen fx DMI, Farvandsvæsenet, Lyngby Radio, Søassistance og Søværnets operative kommando. De kan hjælpe dig med informationer eller hjælp i en nødsituation.

Billede
Foto: Colourbox

14. VHF-radio

Skal du lede en gruppe på en tur, kan du komme ud for, at mobilnettet ikke dækker. Her kan en bærbar VHF radio være svaret. Loven kræver et kursus, for at du må anvende den. Læs mere på VHF skolen

Pris: En håndholdt VHF radio koster fra ca. 1.000 kr.

Læs mere om havkajak

Find mere inspiration om at ro havkajak her:

Turforslag: Ud på opdagelse i havkajak

Find de gode kajak-ruter

Vinter-roning i havkajak