Kajak: Træning med pulsur forbedrer dit resultat

Et pulsur er en fordel for alle kajakroere og kan forbedre din træningsoplevelse og præstation.

Uanset om du er motionist eller eliteudøver er det en klar fordel at have en vis form for intensitetsstyring. Foto: Colourbox

Det kan ikke overraske nogen, at jo hårdere vi arbejder, desto hårdere og hurtigere slår hjertet.

Lyt til dit hjerte under træning

Kroppen skal bruge ilt og rigtig meget ilt under træning.

Bundet til de røde blodlegemer transporteres ilten fra lungerne af kroppens centralpumpe, hjertet, og ud til de arbejdende muskler. Derfor er det vigtigt at lytte til dit hårdt arbejdende hjerte under din træning, hvis du vil være sikker på at nå dine mål.

Fordelen ved at bruge pulsur

For nogen er et pulsur en naturlig del af træningen, mens det for andre er en umiddelbart ubrugelig gadget.

Et pulsur kan en helt afgørende ting – fortælle dig tilnærmelsesvis hvilken intensitet, du træner med. Og netop intensiteten er en essentiel del af traditionelle træningsanbefalinger for kredsløbstræning.

Den optimale træningsplan for såvel konkurrence-roere, som motionsglade roere er en hårdfin balance imellem træningsfrekvens, intensitet og varigheden af træningspasset.

Derfor er intensiteten i din træning vigtig

Intensiteten er interessant, fordi den har afgørende betydning for succes uanset ambitioner.

  • Træner du ved for lav intensitet, udebliver resultaterne.
  • Træner du ved en for høj intensitet, kan resultaterne også udeblive og risikoen for skade øges.

Sådan kan du regulere den fysiske intensitet

Reguleringen af den fysiske intensitet kan gøres på flere måder.

Nogen vil måske sidde og trække på smilebåndet og mene, at de ikke behøver et pulsur for at mærke, hvornår det bliver hårdt. Men træner man bare en smule struktureret og jævnligt eller vil ro længere løb som Tour de Gudenå er en form for intensitetsstyring en klar fordel.

I kajakroning har vi haft en tradition for - af naturlige årsager - at styre vores træningsintensitet via:

  • Antallet af pagajtag pr. minut
  • GPS
  • Speedcoach.

Et mål for din ro frekvens eller hastighed, siger i mindre grad noget om, hvor hårdt kroppen arbejder, men er et upræcist mål for træningsintensitet sammenlignet med et pulsur.

Undgå at syre til

For den ambitiøse motionist foregår træningen tit sådan, at man brænder alt krudtet af med det samme og kun får trænet 20 minutter med kvalitet i træningen, og må bruge 2-3 dages restitution, før man er frisk på træning igen.

Benytter man sig derimod af et pulsur, vil man kunne kontrollere sin indsats sådan, at man kan holde intensiteten lav nok til, at man ikke når sin ”mælkesyre-grænse”. Sådan vil du kunne træne mere stabilt og med kortere mellemrum.