Tjek din MTB – er den klar til sæsonen?

Er du praktiker eller lader du eksperterne tage sig af din MTB? Så læs her, hvordan du får din MTB køreklar til foråret.

Tjek din MTB. Er den klar til sæsonen? Her får du en tjekliste til din Mountainbike. Foto: Colourbox.com

Din MTB består af mange dele, nogle mere vigtige end andre, afhængig af øjnene der ser, farten du skyder eller sikkerheden du forventer.

Praktikeren tager fat på de vigtigste dele og sørger for de kører ordentligt. Kæde og krans måles ud, så det ikke hakker mv.

Læs også: Opskrift på ingefærshot - bliv "frisket" op

Ønsker du ikke at bruge tid på det eller sætte dig ind i tingene, afleverer du cyklen hos din lokale cykelhandler og lader ham tage sig af klargøringen.

Kan du identificere dig med en af de to typer, kan du herunder finde en vejledning til, hvad du børe sikre dig, før du kører ud i skoven. Klik på det link der beskriver dig. Vil du gerne have lidt flere tips, som gælder begge profiler - så skal du læse artiklen helt færdig.

Jeg bruger den lokale cykelbutiks mekaniker.

Jeg er praktikeren, der kan lave noget selv.

Du skal nemlig også overveje, om de berøringspunkter, du har med din cykel, er ok. Det er nemlig vigtigt for oplevelsen at hænder, fødder, rumpe og hoved har det godt.

Det skal du have styr på...

Hændernes kontakt med styret skal være optimale. Det er ligesom når du sætter dig ind i bilen og justerer sædet, spejlene og finder din radiokanal. Det skal bare passe, for nu skal du køre og nyde turen.

Sørg for at have nogle behagelige greb på styret og nogle handsker, som passer netop dig. Der findes utallige grebstyper og handsker afhængig af brug, så prøv dig frem.

Mange handsker kommer i dag med en form for GEL-puder, som skal aflaste hænderne og modvirke sovende hænder. Det er nu ikke sikkert handsker og greb kan modvirke sovende hænder, det kan også være din siddeposition og måden, du holder på styret.

Hold på bremsegrebet med én finger og resten afslappet, uden at knuge, om styret. Kan du ikke bruge én finger på bremsen, så får indstillet bremsegrebet, så det kan lade sig gøre. Virker dine bremser korrekt, har du masser af kræfter i pegefingeren til at stoppe både cykel og dig selv i fart.

Fødderne belaster du rigtig meget, og derfor skal skoene og ikke mindst sålerne passe til netop dig. De fleste cykelsko, dyre som billige, kommer med standard såler.

Læs også: Klikpedaler eller ej?

Skift dem ud til nogle som passer til dine fødder. Få evt. lavet såler præcis til dig. Der findes mange som leverer den service i dag. Skoene skal sidde korrekt over pedalen, hvad enten du bruger klikpedaler eller flade pedaler.

Det handler om effektivt tråd og optimal balance, når du står op og kører ned af og over rødder og sten.

En tommelfingerregel siger, at diagonallinjen mellem storetåens- og lilletåens knyster skal afgøre pedalens/klampens placering. Har du problemer med sovende fødder/tæer, så kan det ligesom med hænderne skyldes flere ting. En meget stiv sål i skoen er ofte problemet, men et tråd for langt fremme eller tilbage kan også give sovende fødder og kramper i tæerne.

Læs også: Fodpleje: Sådan behandler du dem selv

Sadlen og bukserne skal virke godt, så du undgår siddesår og rifter. Bukserne med indlæg skal sidde stramt, og der må ikke kunne opstå folder, som kan medføre gnavsår.

Indlægget skal passe til dig, om du kører langt eller kort, på en hård, blød, bred eller smal saddel. Det kan du få hjælp til i din lokale cykelbutik eller læse om på nettet. Prøv dig frem.

Endelig er der hjelmen, som er en vigtig del af din sikkerhed. Tjek den gamle hjelm for hakker og revner. Smid den ud, hvis du har mistanke om revner og sprækker, det er simpelthen for dyrt at styrte med en hjelm, der ikke beskyttere mere.

Har den være udsat for kraftige stød og styrt, men du kan ikke finde revner, er det også bedst at skifte den ud. Den skal sidde perfekt og ikke kunne rokke for meget frem og tilbage - både i længden og i bredden, når spændet i nakken er spændt til.

Spænderne langs siderne skal passe lige under ørene og præcis under hagen. Spændet under hagen må ikke hænge løst, men det skal være spændt behageligt til under hagen, så hjelmen ikke kan hoppe op og ned på hovedet.

Ja, det kan virke overdrevet, og de fleste har nu heller ingen af disse udfordringer, hvis det handler om 1-2 cykelture om ugen og nogle få timer ad gangen.

Men sørg for at sikkerheden er på plads og brug hellere penge på dette end dyre carbonstumper. Sikkerhed og komfort er trods alt meget vigtigere for oplevelsen, end 200 gram lettere cykel.

Vask og rengøring er en ikke uvæsentlig del af holdbarheden. Om stellet skinner er nu ikke så vigtigt, men de bevægelige dele kører bedst og holder længst, når de er rene og smurte.

Rengør derfor som minimum din kæde efter hver tur, og er cyklen meget beskidt, så spul den over med haveslangen og vask efter med en blød bilbørste.

Læs også: Guide til hurtig MTB-vedligeholdelse

Brug en børste til de olierede dele og en anden til resten af cyklen. Brug gerne bilshampoo eller en let vandopløsning med opvaskemiddel. Tør derefter kæden grundigt af med en klud og påfør så olie midt på kæden.

Gaffelbenene tørres også godt af og føles de lidt hakkende i gangen, så giv dem lidt meget tynd olie, massér det ned i gaffelkronen ved, at trykke ned flere gange. Derefter tørres overskydende olie af gaffelbenene. Den øvelse holder længere liv i de olieringe, der sidder øverst i gaffelkronen og er med til at holde gaflen velkørende.

Nu er du helt klar til at klikke ind på den profil, der passer dig bedst.

Jeg bruger den lokale cykelbutiks mekaniker.

Jeg er praktikeren, der kan lave noget selv.