Jens på 70 år napper sit løb nummer 1000

27 år efter sit første løb og efter fire hjerteindgreb gennemfører Jens Peder Petersen fra Vejle sit løb nummer 1000.

Her ses Jens Pedersen, efter han er kommet i mål i sit løb nummer 1.000. Foto: Steen Bille

Her gennemfører Jens Peder sit motionsløb nummer 1.000

Den 70-årige mand bryder sammen på målstregen, går et skridt fremad og gemmer ansigtet i sine hænder. Jens Peder Petersen er rørt, ægte rørt.

Manden fra Vejle har netop gennemført sit løb nummer 1000 på trods af fire hjerteindgreb siden 1990. Det var dét år, han startede med at løbe, fordi lægen kunne fortælle ham, at han havde hjerteflimmer.

"Derfor skulle jeg tabe mig. Og så begyndte jeg at løbe," fortæller han.

Fejret af 159 andre løbere

Jens Peder Petersen løber stadig. Dén dag, han løb sit jubilæumsløb, var også en særlig dag på en anden måde. Han fyldte 70 år og blev hyldet i stor stil af sin klub, Vejle IF Motion, ved en løbe- og social event. Med 159 andre løbere omkring sig fejrede han sit store løb ved at føre dem fra løbebanen på stadion i Vejle ind i Nørreskovens bakkede terræn. 2 ½ km var strækningen.

"Jeg fik vel hilst på en tredjedel af flokken igennem skoven, mens jeg gik i rask gang det meste af tiden inde i skoven," siger han om fornøjelsen ved turen.

46 minutter og 52 sekunder var han om at tage strækningen to gange.

Læs også: Kostråd ændrer sig med alder: Unge, voksne og seniorer

En mand af en særlig støbning

"Jeg passede på ikke at presse mig for meget, for jeg har jo en aftale den 8. oktober. Eremitageløbet," lyder det i minutterne efter løbet.

Jens Peder Petersen er en mand af en særlig støbning. Venlig. Sej. Vellidt. Det viste sig tydeligt, da gæsteløberne fangede ham på den røde løber for at sige tillykke. En løber som klubben havde rullet ud foran døren ind til klubhuset. Sceneriet gentog sig på det solbeskinnede stadion, mens løberne drak boblevand, sang fødselsdagssang og hørte viceborgmesterens tale til ham inden startskuddet.

"Det at løbe i klubben giver et sammenhold, som det vi har i torsdagsklubben. Vi er en flok, der mødes om formiddagen, løber 1-1½ time og sætter os ned til kaffe og en bolle bagefter i klubhuset," siger han om værdien af at løbe i en klub.

Træner fem gange om ugen som 70-årig

Den 70-årige løber er en flittig mand til små og store løb i såvel Danmark som i udlandet. 78-80 løb om året bliver det.

Han har løbet ialt otte maratonløb og 58 halvmaratonløb.

"De tre gange løber jeg, de to gange går jeg i rask gang, hvor jeg tidligere kun løb," forklarer han om det fundament, han bygger sine løb på.

Læs også: Aldersgraduering: Så kan I sammenligne løbetider

Skal ud og løbe uanset om det regner eller sner

Jens Peder Petersen tøver ikke et sekund, når han skal sige, hvorfor han bliver ved med at løbe.

"For den sociale hygges skyld. Men den friske luft og den afvekslende natur spiller også med. Jeg skal ud uanset om det regner eller sner," siger han og tilføjer:

"Men i dag løber jeg mest for mig selv. Jeg skal holde styr på mig selv, fordi jeg kan mærke, at der ikke er mere luft at give af, end det jeg gør nu efter de fire hjerteindgreb. Senest i maj sidste år."

Formand, kasserer og medlem på én gang

Inden Jens Peder Petersens løb nummer 1000 blev skudt i gang, havde han fået overrakt en grøn t-shirt med ordene "Klub 1000 motionsløb" på ryggen.

"Du får nu din helt egen klub, hvor du er formand, kasserer og medlem på én gang," lød hyldesten fra Thorkild Bo Nielsen, løber og tidligere formand for Vejle IF.

Den store opbakning på fødsels- og jubilæumsdagen får da også den flittige løber til at love en ting:

Læs også: 86-årig løber træner med metronom og taske på 14 kg

Konen er altid med på tur

Den 70-årige løbeveteran er ikke bare til danske løb som Grænseløbet, Vestkystløbet, Eventyrløbet, Eremitageløbet og så videre. Han tager også gerne udenlands. Dér har han altid selskab af sin kone Benthe, som efter eget udsagn ikke løber, men nøjes med at passe tasker.

Benthe Petersen nyder at være afsted med manden til løb, der har bragt så omkring som på Bornholm, Fanø, Mandø, broløbene, Berlin, Hamburg, Holland for blot at nævne et udpluk af destinationerne.

"Vi får tit besøgt familie rundt om i landet, når vi er afsted en weekend," fortæller hun.

"Ville gå i stå, hvis jeg ikke løb"

Jens Peder Petersen supplerer hende:

"Det giver også mig - og os - muligheden for at komme ud at opleve de forskellige steder."

"Jeg tror også, at jeg ville gå i stå, hvis ikke jeg løb."