SUP-elskere: Derfor skal du med på SUP-bølgen

SUP har aldrig været mere populær. Hvad er det, der gør, at sporten appellerer til børn og voksne i alle aldre? Vi har spurgt nogle af SUP-elskerne.

SUP må kunne et eller andet fantastisk. Vi prøver at blive klogere på, hvad det er, SUP kan. Foto: Cathrine Gjørtsvang Vadgaard

Der er et hav af engagerede SUP-udøvere i det ganske land. Vi tog kontakt til nogle af dem, og nedenfor kan du læse deres udtalelser om, hvorfor de er blevet forelskede i sporten.

Læs også: Sådan vælger du dit SUP-board

Nye (eksotiske) steder, coretræning og varierende tempo

”Før jeg prøvede SUP, havde jeg kun windsurfet. Jeg fandt ud af, at hvor windsurfing har masser af tempo, kræver konstant fokus og god vind, giver SUP dig mulighed for nogle andre ting. For eksempel kan du udforske nye steder og områder, da du kan slappe mere af på boardet samtidig med, at du styrker din core og får god motion. Du har også muligheden for at variere tempoet, da du både kan stå i bølger på åbent hav og på f.eks. åløb. Nogle eksempler på, hvor forskellige mine oplevelser med SUP har været, er blandt andet SUP til solnedgang i en mangroveskov på Zanzibar i helt stille vand, i store bølger ved Hilton Beach i Tel Aviv, på den turkisgrønne flod Verdon Gorge i Sydfrankrig samt over Øresund fra Dragør til den svenske kyst langs Øresundsbroen med masser af understrøm, bølger, sæler i vandet og solnedgang,” siger Cathrine Gjørtsvang Vadgaard, 32 år.

Naturoplevelser, ”kicket” og den gode brugte fornemmelse i kroppen

”Jeg bor i Middelfart tæt på skov og vand og har igennem flere år gået med tanker om at komme på vandet – i en eller andet aktiv form. Jeg er umiddelbart ikke lige sejler-typen. Så da jeg fik øjne op for SUP for 4 år siden, var der ingen betænkningstid; det var det, jeg skulle. Og allerede efter den første tur på vandet var jeg grebet. Fornemmelse af at svæve på overflade, bryde en bølge eller ride på den var helt fantastisk. Men endnu mere fantastisk er den naturoplevelse, man får ved at være i et helt andet element, som vandet er. Man er på en eller anden måde bare tættere på naturen, hvilket jeg altid får et “kick” af. En anden ting, som kommer med SUP, er motionsformen. For en mand på over de 40 år er det vigtigt for mig at holde mig i form, og som tidligere elitegymnast har jeg her fundet en sport, hvor hele kroppen er i gang. Efter en lang tur på vandet, har jeg lidt samme brugte fornemmelse i kroppen, som efter en hård gymnastiktræning, hvor både styrke og bevægelighed har være i sammenspil,” siger Jimmy Seberg, 43 år.

Roligt kig på havbund, surf på hækbølger og ture om småøer

”Jeg elsker mine SUP-ture af mange grunde. Det er super god træning for hele kroppen, balancen og den mentale sundhed. Jeg kan tage flatwater-ture, hvor jeg nyder naturen og roen og bare glider afsted på lavt vand og nyder at kigge på havbunden. Jeg tager downwinder, hvor jeg har medvind og fart i boardet – og hvis færgen kommer, så tager jeg lige en surf-tur på hækbølgen.

Jeg sejler ture med Vindeby SUP Team, hvor vi tager kaffen med og ser solopgangen eller solnedgangen eller tager ture rundt om småøerne her i det sydfynske. Der er så mange muligheder på SUP, så alle kan være med på et eller andet plan,” siger Berit Malou Oddersborg, 49 år.

Læs også: Ekspert: Derfor er SUP så godt for din krop

Stejl læringskurve, varieret træning, mental indre ro og dyst med verdensmesteren

"Læringskurven er stejl i SUP og de fleste nybegyndere lærer hurtigt de mest basale teknikker. Jeg oplever som underviser i SUP, at mange hurtigt bliver trygge i at færdes på boardet og vandet – meget hurtigere end mange andre vandsportsaktiviteter.

SUP sporten giver en unik mulighed for at kombinere styrketræning, balance og konditionstræning med fantastiske naturoplevelser. Og uanset, om man padler en stille og rolig tur langs kysten eller man er ude for "at give den gas", så giver naturen, havet og vejrliget en mental indre ro.

SUP-sporten adskiller sig på en del områder fra andre sportsgrene. Jeg kender ikke mange andre sportsgrene, hvor man kan have stævner, hvor nybegynderen kæmper i samme løb mod danmarksmesteren eller verdensmesteren. Det giver en fed stemning og et godt sammenhold," siger Søren Als, 54 år.

Velvære, helt i nuet og fællesskabet

"For mig er SUP velvære på vandet. Ud over at det er rigtig god fysisk træning, så er jeg fuldstændigt i nuet, når jeg er på vandet. Jeg tænker ikke på andet end bare at padle. Og så nyder jeg fællesskabet i SUP-miljøet," siger Louise Sølund Hansen, 32 år.

Læs også: Video: Lær SUP på kun 7 minutter

Mindfulness, ro og sjov blandt ligesindede

”SUP er min mindfulness, og det giver mig ro indeni at sidde på mit board ude på vandet. Det er sjov motion og at dele det med ligesindede i klubben,” siger Sofie Wulf, 31 år.