Hvad er hemmeligheden til at holde balancen på SUP-boardet?

SUP bliver mere og mere populært, men hvorfor ser det så let ud, når andre padler, imens du kæmper for at holde balancen og igen og igen vælter i vandet?

Har du også svært ved at holde balancen på boardet? Få gode råd i artiklen. Foto: Jeppe Svendsen

Det ser sjovt ud, når børn, unge og ældre padler roligt afsted på deres farverige boards langs kysten. Det kan endda være, at én står på hovedet på boardet. Men hvorfor set det så let ud, når du igen og igen mister balancen og tager turen ud over boardets ræling? Hvad er hemmeligheden? Vi har spurgt Louise Sølund Hansen, der er SUP-instruktør i SUPO, fysioterapeut og cand.scient.

Læs også: Video: Lær SUP på kun 7 minutter

Kunsten at komme op at stå

Louise Sølund Hansen forklarer, at det altid er smart at starte på knæene.

”Når du sidder på knæene og er klar til at rejse dig, så er det en god idé at lægge padlen tværs over boardet, sådan at du kan støtte med hænderne på både padlen og boardet," siger Louise Sølund Hansen, SUP-instruktør i SUPO, og fortsætter:

”Når du rejser dig op, så tag en fod ad gangen, og når du føler, du har balancen, så rejs dig helt op.”

Når du står på boardet, så skal du stille dig midt på boardet.

Læs også: Ekspert: Derfor er SUP så godt for din krop

”Der er et håndtag midt på SUP-boardet, der indikerer balancepunktet. Stil dig med en fod på hver side af håndtaget og stå med skuldrebreddes afstand, fordi så står du mest stabilt. Samtidig er det en rigtig god idé med et lille knæk eller bøj i knæene, så du ikke står helt stivbenet,” siger Louise Sølund Hansen.

Hvad gør jeg, når jeg er ved at miste balancen?

Louise Sølund Hansen fortæller, at hvis du føler, du er usikker eller ved at miste balancen, så kan du prøve at sætte padlen i vandet, fordi padlen er ligesom dit støtteben, så hvis du sætter den i vandet, har du noget at støtte dig til.

”For mange nybegyndere kan det være naturligt at kigge ned foran dig selv, men det er faktisk meget bedre at kigge frem og prøve at finde et punkt ude foran dig at fokusere på,” siger Louise Sølund Hansen.

Derudover kan det være trygt at vide, at du altid kan sætte dig på hug, hvis du er ved at miste balancen og så rejse dig igen, når du igen er klar.

Læs også: Video: 10 klassiske SUP-fejl

”Det er også en god måde at få en bedre fornemmelse og føling med boardet at skiftevis at gå ned på knæ og rejse dig op, så du har en sikkerhed i, at der ikke sker noget ved, at du hurtigt når ned på knæ eller på hug,” siger Louise Sølund Hansen.

Find det rigtig board

Et typisk nybegynder-board, som er lettest at holde balancen på, er et bredt board, som typisk heller ikke er ligeså lange som boards, der bliver brugt til touring (længere ture) eller race.

Derfor kan det være en idé at gå efter et typisk nybegynder-board, som er bredt og ikke så langt – eksempelvis 30-32 inches i bredden og 10-11 feet i længden.

Louise Sølund Hansen understreger dog, at du skal vurdere, hvad du vil, inden du køber dit board. Hvis du bare har lyst til at hygge i strandkanten, så er et oppusteligt begynderboard helt fint, men hvis du har ambitioner om længere ture, så vil hun anbefale at købe et lidt dyrere board. Det kan være fint at købe et allround board og se, hvad dit behov er, men hvis du eksempelvis vil ud på lange ture, så vil et touring board eksempelvis hjælpe dig undervejs på turen i form af mere fart og et godt glid igennem vandet.

Læs også: Hav styr på SUP-sikkerheden, før du padler ud