Hav styr på SUP-sikkerheden, før du padler ud

I sommerperioden vil rigtig mange danskere igen hoppe på SUP-boardene ved de danske kyster. Men det kan være farligt, hvis du ikke tænker dig om.

Husk at tænk på sikkerheden, inden du tager på vandet. En god idé er desuden et SUP-kursus. Foto: Søren Eriksen

Kan du foretage en makkerredning, hvis det bliver nødvendigt? Hvor langt kan du svømme? Og hvor vigtigt er det egentlig med fralandsvind, leash og svømmevest? Det er alle spørgsmål, du skal kende svarene på, før du hopper på SUP-boardet, siger Søren Eriksen, der i mange år har dyrket SUP og ved, hvor vigtigt sikkerheden er.

Læs også: Hvad er hemmeligheden til at holde balancen på SUP-boardet?

”Det er meget vigtigt, at du kender dit eget niveau og eksempelvis ved, hvor langt du kan svømme, og hvordan du kommer op på boardet, når du er faldet i vandet og pludselig ikke kan bunde,” siger Søren Eriksen og fortsætter:

”Det er let at blive overrumplet af en bølge, og hvis du falder i vandet og ikke kan komme op på boardet igen, så må vi håbe, du kan svømme i land med boardet eller støtte dig til boardet og svømme ind til land – men hvis der samtidig er fralandsvind, så kan det være en udmattende kamp.”

Du skal ikke bare padle ud

Du er nødt til at kende dig selv og dine begrænsninger på vandet, fordi ellers kan det gå galt.

”Det er ikke bare at padle ud, fordi vinden kan have en stor påvirkning, og hvis du har et oppusteligt board, kan du blive blæst til havs på ingen tid, fordi du nærmest bare er et stort sejl, som vinden tager. Derfor skal du have forståelsen for vind og vejr og kraften og formen til at holde dig kystnær,” siger Søren Eriksen.

Tag et kursus

Søren Eriksen opfordrer alle til at tage et SUP-kursus. Alle bør eksempelvis vide, hvordan man laver en makkerredning.

Læs også: Video: Lær SUP på kun 7 minutter

”Det er ligesom, hvis du melder dig ind i en kajakklub, så skal du også igennem et forløb, før du bliver frigivet, og det bør være det samme for SUP. Selvom du er knyttet sammen med boardet med en leash, så hjælper det ikke meget, hvis du ikke ved, hvordan du vender dit board på vandet,” siger Søren Eriksen og fortsætter:

”Det er lidt for nemt bare at købe et billigt board og så hoppe ud på havet og begynde at padle. Du ved ikke, hvordan du vil opføre dig på vandet i en situation, hvor du bliver presset, eller du pludselig ikke kan bunde.”

Leash, svømmevest og fralandsvind

Når du tager på SUP-boardet, er det meget vigtigt, at du husker både leash og svømmevest. Det kan være redningen for dig, hvis det går galt, og det er desuden et lovkrav med svømmevest.

”Lad os sige, at du padler uden leash. Hvis din makker bliver dårlig, og du er nødt til at hoppe i vandet for at redde din makker, så blæser dit eget board væk, og så er situationen endnu værre. Så husk nu leash og svømmevest – det kan redde dit og andres liv,” siger Søren Eriksen, der samtidig fraråder at padle ud i fralandsvind:

”Jeg vil afsluttende understrege, at man – især som nybegynder og ved åbent hav – altid bør holde sig væk fra fralandsvind.”

Læs også: Ekspert: Derfor er SUP så godt for din krop

10 gode råd

Dansk Surf & Rafting Forbund (DSRF) har nedenstående 10 gode råd til dig på SUP.

  1. Brug ALTID en leash.
  2. Husk svømmevest (det er et lovkrav).
  3. Medbring telefon i vandtæt etui.
  4. Gå som udgangspunkt ikke alene på vandet.
  5. Fortæl andre hvor du/I padler ud, og hvornår du/I forventer at være tilbage.
  6. Få et introduktionskursus i en DSRF-forening eller hos en surf-skole.
  7. “If in doubt, don’t paddle out” – brug din sunde fornuft og kend dine begrænsninger.
  8. Brug korrekt påklædning efter årstiden samt vind- og vejrforhold.
  9. Undersøg altid vind- og vejrforhold inden du går ud. Gå ikke ud i fralandsvind hvis du er nybegynder eller let øvet.
  10. Brug padlen til at signalere hvis du er i nød.

Kilde: Dansk Surf & Rafting Forbund (DSRF). Se mere HER.