Sådan lapper du dine tubeless-dæk med plugs

Nogle punkteringer er for store til, at sealanten i dine dæk kan lappe dem, men i så fald kan du hurtigt lappe hullet med plugs. Her kan du se, hvordan du gør.

Læs også: De bedste opgraderinger til din gravelcykel

Den største fordel ved at køre tubeless på din gravelcykel er, at du minimerer risikoen for punkteringer markant. Men nogle gange er hullet i dækket så stort, at din sealant alene ikke kan lappe det.

Her kommer de såkaldte plugs ind i billedet.

Læs også: Sådan sætter du dine hjul op til tubeless

Hvad er plugs?

Tubeless plugs er helt simpelt et lille stykke gummi, som du maser ned i hullet i dækket for på den måde at lappe det. Når du pumper luft i dækket igen, skulle sealanten gerne lappe de små utætheder, der måtte være, så du kan komme godt videre.

Et tubeless plug kit er et absolut must for enhver gravelrytter, der kører med et tubeless setup. Sådan et kit består typisk af et værktøj, som du sætter plug’en i dækket med, en lille fil til at ridse i dækket og et antal plugs i forskellige størrelser. De koster ikke alverden og fås i et hav af mærker.

Læs også: Hvad er forskellen på en landevejscykel og en gravelcykel?

Sådan gør du

  • Start med at lokalisere hullet i dit dæk. Hvis der sidder en sten eller andet i hullet, skal du fjerne det først, inden du går videre. Hvis hullet er meget stort, eller det f.eks. er hele dæksiden, som er skåret op, kan du af gode grunde ikke lappe dækket med en plug.
  • Start med at ridse hullet rundt i kanterne med filen. Det hjælper plug’en med at sætte sig fast i dækket.
  • Vurder størrelsen på hullet for at finde den rette størrelse plug. Små plugs til små huller, store plugs til store huller. Når du har fundet den rigtige størrelse, sætter du plug’en fast i værktøjet. Placer plug’en, så den holdes fast cirka midtpå, og der er lige meget materiale på hver side.
  • Tryk nu forsigtigt værktøjet med plug’en ned i hullet. Pres spidsen af værktøjet helt igennem hullet, så en del af plug’en kommer med ned i dækket, men så der stadig er en lille del synlig over dækket. Pres det ikke så langt ned, at du rammer og beskadiger fælgbåndet.
  • Træk nu forsigtigt værktøjet ud af dækket, mens du holder plug’en nede med fingrene, så den forhåbentlig bliver siddende i hullet med de to ender stikkende op.
  • Vend nu hjulet, så plug’en vender ned mod jorden, inden du pumper luft i dækket. Hvis plug’en sidder rigtigt, skulle sealanten i kombination med plug’en gerne lappe hullet. Det er helt normalt, at der siver lidt sealant ud, inden den lapper helt.
  • Det lille stykke af plug’en, der stikker ud af dækket, skal nok blive slidt af helt af sig selv. Alternativt kan du selv klippe enderne af, når du kommer hjem.

Tip: Husk at tilføje ny sealant i dækket, når du kommer hjem, hvis du har mistet meget i forbindelse med punkteringen.

Når plug’en ikke virker

Nogle gange er hullet tilpas stort eller uheldigt placeret til, at du ikke kan lappe det med en plug. I så fald kan du i stedet smide en slange i dækket og forsøge at lappe hullet fra indersiden af dækket, så du kan komme hjem.

Læs også: Gennemgang af de vigtigste elementer på en gravelcykel