TBE-virus i Danmark: Det kan du gøre for at beskytte dig
Du skal som minimum dække dig godt til - eller overveje en vaccination, lyder rådet fra Statens Serum Institut, der har konstateret sygdommen hos flåter i området.
OPDATERING 27/8-2020: SST meddeler, at tre personer sandsynligvis er blevet bidt af flåter med TBE-virus i Tisvilde Hegn i Nordsjælland. En fjerde TBE-smittede er en kvinde fra Falster, der ikke har været i Tisvilde eller på Bornholm.
OPDATERING 17/6-2020: SST meddeler, at der igen er konstateret TBE-virus ved Tisvilde Hegn i Nordsjælland. Artiklen er oprindeligt bragt i 2019.
I sommers (2019) blev tre personer smittet med TBE (Tick-Borne Encephalitis, centraleuropæisk hjernebetændelsessygdom) og endnu én i efterårsferien, og de formodes alle at være smittet i området ved Tisvilde Hegn i Nordsjælland.
Sygdommen kommer, ligesom den mere velkendte borrelia, fra flåter. Hvor det i mange år oftest kun har været Bornholm, hvor der var risiko for sygdommen, så findes den nu også andre steder i landet.
"Det er en ny situation, at TBE virus forekommer uden for Bornholm, så vi ved ikke præcist, hvor TBE virus er. Vi ved, at der er et lille område på størrelse med en håndboldbane omkring skovlegepladsen i det nordøstlige hjørne af Tisvilde Hegn. Men vi ved også, at der må være andre TBE-virus pletter i Tisvilde-området og måske andre steder i Danmark. Vi har bare ikke fundet dem. Måske er vi heldige, at de pletter ikke er steder, hvor folk kommer," siger Anders Fomsgaard, overlæge og professor i virusforskning ved Statens Serum Institut (SSI).
Ingen grund til frygt - men vær opmærksom
Det er Statens Serum Institut, som er ude og fortælle at folk, der benytter skovene ved Tisvilde Hegn, skal være opmærksomme. Det kommer efter, at de har undersøgt de tre tilfælde fra sommeren og været ude i området og undersøge flåterne.
"Frygte nej, respektere ja. Borrelia-bakterien er mere udbredt overalt i de danske skove. Oftest er det blot et udslet, der behandles med penicillin. Ubehandlet kan det i sjældne tilfælde give meningitis (hjernehindebetændelse), der kan behandles med antibiotika. TBE-virus er derimod meget mindre udbredt, men det inficerer hele hjernen (hjernebetændelse), og der er ingen behandling, kun en forebyggende vaccine," forklarer Anders Fomsgaard.
Færdes du kun på stierne i området, er der ingen grund til at tage store forholdsregler, for så vurderer SSI risikoen for smitte til at være meget lav. Hvis du omvendt cykler uden for stierne i området, er vaccinationer en god idé. Den består af flere doser med behov for revaccination. Det skal du selv betale for hos din egen læge eller en klinik.
Husk at tjekke dig selv
Som udgangspunkt er det vigtigt, at I tjekker jer selv efter en tur i skoven. Finder I en flåt, så fjern den med en pincet. Du kan også minimere risikoen for flåtbid ved at bruge langærmede trøjer og lange bukser, og det vil langt de fleste mountainbikere alligevel iføre sig om vinteren.
"Risikoen for flåtbid og TBE-smitte findes året rundt, også om vinteren, men risikoen er mest bestemt af, hvornår og hvor længe du opholder dig i risikoområderne. Derfor er risikoen umiddelbart størst i godt, tørt vejr i sommer- og sensommermånederne, hvor man færdes hyppigere og i længere tid i krat i nærheden af skovbunden," siger Anders Fomsgaard.
Du kan læse mere om, hvordan du beskytter dig mod flåte i artiklen "Sådan undgår du flåter på din motionstur".